註冊 登入

見工見三次好無謂

見工見三次好無謂 E-mail 此主題給朋友

反正話事得一位,不如見個一位仲好,唔好浪費大家時間

熱門搜尋: 嬰兒用品 初生嬰兒 children kid 奶粉 陪月員 孕婦奶粉
間間公司progress唔同, 入到去做都要跟公司個套, 無辦法~

引用:
原帖由 tamiya2008 於 2018-4-13 10:13 PM 發表

我覺得見三次唔係問題但如果唔得第三次唔應該安排!否則真係玩9人

其實我真係覺得好多工見兩已經極無聊
講真如果最後揸fit 既都係比最大粒決定.
細粒果d做in 人又要sift, 有心水既人選大粒又未必like
討好得店一個,但大粒唔like你勁慘.

而且見工見咁多次真係好q唔環保,你諗下時間,arrangement, 浪費幾q多人力物力(雙方)去搞場面試.
仲要唔係傾幾句就ok, 一係比細粒揀,一係大粒決定.
咁樣大家都舒服,社會都小d怨氣丫.

諗2 nd in 果d打把真係鬼唔望死全家.
如果真係請反黎唔ok咪炒鬼左佢lo.講真大把人好戲過到幾關,
最後請反黎咪又係hea精, 廢柴, 得把口..
仲有如果第1 round都有心水, 咁無必要再搞多幾勻入面揀完再揀..
講真, 有兩個見到ok, 抽簽請個咪得.
反正你都覺得ok, 請佢地是但一個都冇輸冇贏丫..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沙田懷舊的主席 於 2018-4-14 11:50 AM 發表

我覺得見三次唔係問題但如果唔得第三次唔應該安排!否則真係玩9人
絕對同意,
佢地根本冇企係見3 rd 落選果個人既心態上面諗.
好似叫佢地食3舊屎咁.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tamiya2008 於 2018-4-13 22:13 發表

第三個唔會同你見晒咁多個candidate

回覆 引用 TOP

大公司正常 2 round, 3 round 果d, 見得3 round 應該十拿九穩

引用:
原帖由 本少@@ 於 2018-4-15 01:08 PM 發表

大公司正常 2 round, 3 round 果d, 見得3 round 應該十拿九穩
係十拿九穩但要請就未必到你囉!
如果first in 已經係direct supervisor 咁second 同third for 咩呢?根本要review 個process 啦!HR 完全冇control 到

回覆 引用 TOP

入到去做都要跟公司個套

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
我都好憎
大公司都算 但而家好多細公司請低級職位都喺咁
真喺玩死求職者! 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 本少@@ 於 2018-4-15 13:08 發表

最後一round好多時都係有兩個比老闆二選一

回覆 引用 TOP

有得見咁多次,你機會好高

熱門搜尋: 免費試用 西裝訂造 名牌 結婚對戒 手錶品牌 鑽石 耳環
輸到冇晒自信
引用:
原帖由 沒自信的人 於 2018-4-15 06:22 PM 發表

有得見咁多次,你機會好高
細公司,職位唔高,見兩次好足夠
大同中型公司,高職位,
最少見五六次
我有朋友見高職位,傾左超過十次,由第一日到話請佢,半年時間

43 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。