註冊 登入

[建材用料] 無縫地板

無縫地板 E-mail 此主題給朋友

請問有師兄用過無縫地板嗎?
剛剛收樓,因為本身間屋都唔錯,油油番新一下其實都可以住得
但前身係雲石地磚,有d leung及out,
想換木紋地磚,但擔心師傅一鑽地下連電線及喉管都整爛埋,到時要全爆間屋,所以諗緊無縫地板,人地講會行過都會發出gap gap聲,打理好煩,對嗎?

希望有師兄可以幫忙,感激不盡

精選樓盤
行動作不大聲好微,有浮的感覺多D,您屋苑幾耐,及上手裝修幾耐?如耐電亦換了。

回覆 引用 TOP

上手7至8年前,因為無錢全爆,但地磚真的有點out, 又唔想因為鑽磚換電線要起哂全屋,超矛盾中,我見到好多post都話會拱,特別腳線位拱得厲害...驚手尾好煩...
但呢間屋會長住,每日都望住地板,好矛盾,所以想問多d師兄意見,感謝!

真既雲石?比我一定唔會換喇!

如果舊地磚平既, 可以真接係上面做無縫地板, 不過樓底矮左, 慳左起地磚錢

就可以買隻靘既無縫地板, 但做唔做到都要現場比師傅睇睇啦

引用:
原帖由 kennthlee2014 於 2018-4-16 09:47 AM 發表

如果舊地磚平既, 可以真接係上面做無縫地板, 不過樓底矮左, 慳左起地磚錢

就可以買隻靘既無縫地板, 但做唔做到都要現場比師傅睇睇啦
知道,地磚係平既😃

師兄
我最擔心係廳同廁所側邊位會唔會因為水氣會發毛得好犀利呢?

同埋留腳線位疏氣做會唔會好複雜,我驚師傅做得唔好,仲衰過唔鋪

引用:
原帖由 Xmastree7 於 2018-4-16 10:17 AM 發表

知道,地磚係平既😃

師兄
我最擔心係廳同廁所側邊位會唔會因為水氣會發毛得好犀利呢?

同埋留腳線位疏氣做會唔會好複雜,我驚師傅做得唔好,仲衰過唔鋪
厠所廚房地下斜水夠,少洗比,多拖地,甘就少水氣出廳,地扳無事。

無縫地板及腳線都是無那好密的,所以叫無縫,本身雲石地下够平,少擔心師傅手工吧

回覆 引用 TOP

多謝師兄回覆,感謝

回覆 引用 TOP

廚房,廁所地磚同廳地板之間有種結構叫防水墩,可以上網看下,向師傅主動要求咁做,否則佢哋只會冚塊梯咀做收口,到時就出問題。

回覆 引用 TOP

知道,馬上上網查下先
多謝師兄啊!

回覆 引用 TOP

無縫地板自己舖都可以,唔駛嘥錢請師傅。

回覆 引用 TOP

未聽過電線水喉會走地下,有個裝修師父教過我點揀位鑽墻身裝啲家貝,逢係電掣位或出水位,來路99%係得3個方向走,左右方和上方,只要避開呢3個方向就任你鑽,當然還有1%機會係做水電嘅師父做法唔正路,咁你就唔好彩。

裝咗 quixk stxp 防水系列兩個月,暫時無問題,滿意

回覆 引用 TOP

:師兄,鋪得好靚仔喎
唐突一問,見你間屋全爆,點解唔鋪木紋磚或木板既?唔係仲容易打理嗎?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。