• 瀏覽: 22,887
  • 回覆: 100
  • 追帖: 3
最近安排面試, 見到好多CANDIDATES, 遇到好多奇葩~

1. 打電話約, 不停同我講 "我依家重返緊工啊, 我一定要收左工7:00PM後先可以面試"或者 "我星期六先得閒架"....聽到即刻反白眼, 大佬, 你放工先可以面試, 點解要我同Director OT等你??

2. 打電話 OR Whatsapp去我地求職電話, 竟然問我 "你地有咩職位岩我?" 你連自己想見咩職位都未知, 請問我點請你啊?

3. CV上面唔寫Email, 其實唔太緊要, 我最多Whatsapp你, 但你成個EMAIL同CV連自己個全名or英文名都唔寫, 我點叫你啊?

4. 有人見一個Admin Clerk ge職位 (初出茅廬一年), 但見佢無寫Expected Salary, 打電話問返, 同我講 "我無$25,000唔考慮"。你係唔係睇錯左我地請Supervisor??

5. Send Email約上公司面試, 收到回覆話會準時, 到當日唔見人, 打電話問咩事啦, 竟然話 "我無收到你地EMAIL"。我係唔係收到鬼電郵?

熱賣及精選
而家啲CANDIDATES好似小朋友,呢啲人搵唔到工好正常

引用:
原帖由 ngdotcom 於 2018-4-30 06:58 PM 發表

最近安排面試, 見到好多CANDIDATES, 遇到好多奇葩~

1. 打電話約, 不停同我講 "我依家重返緊工啊, 我一定要收左工7:00PM後先可以面試"或者 "我星期六先得閒架"....聽到即刻反白眼, 大佬, 你放工先可以面試, 點解 ...
不如你講下你想要咩人我睇下fulfill到否。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ngdotcom 於 2018-4-30 06:58 PM 發表

1. 打電話約, 不停同我講 "我依家重返緊工啊, 我一定要收左工7:00PM後先可以面試"或者 "我星期六先得閒架"....聽到即刻反白眼, 大佬, 你放工先可以面試, 點解 ...
其實佢地要番工,唔係裸辭,咁問下可唔可以放工見係好正常,你可以話唔得。
佢要求兩萬五,你比唔到係你公司比唔到,有d公司比到,佢唔想間間公司tailor made一個。
以上純屬個人意見,如果咁多人無個滿意,可能係你公司問題。

引用:

我真係試過,後知後覺先知,原來email去佐垃圾桶。不過,我有電話通知話唔去見啦。

引用:
原帖由 樹上花花妹頭 於 2018-4-30 08:12 PM 發表

我真係試過,後知後覺先知,原來email去佐垃圾桶。不過,我有電話通知話唔去見啦。
試用收唔到Emails

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樹上花花妹頭 於 2018-4-30 08:12 PM 發表

我都試過,去左雜件箱,仲要隔左成個月先睇到

回覆 引用 TOP

引用:

但樓主個case係個candidate已經回覆左樓主個interview invitation email話到時會準時到,見工當日無出現,樓主打比佢先話自己無收過email,個candidate好明顯係講大話啦

其實好多人都係騎牛搵馬架啦,人地返緊工又真係好難Office hour度見工

引用:
原帖由 ngdotcom 於 2018-4-30 18:58 發表

2. 打電話 OR Whatsapp去我地求職電話, 竟然問我 "你地有咩職位岩我?" 你連自己想見咩職位都未知, 請問我點請你啊?.
我send得太多CV比人
我去到見工填申請職位都係空左佢
心諗邊會記得自己申請左D咩職位?
最好都係講句唔好思意
有時係部分公司主動叫我去見工,我都唔知申請職位係咩

返緊工好難office hour見工。呢點也不能盡量遷就的公司我也不會去見。

引用:
原帖由 shadow_sky1314 於 2018-5-1 12:19 AM 發表

返緊工好難office hour見工。呢點也不能盡量遷就的公司我也不會去見。
你都識得講「盡量遷就」, 呢樣嘢係雙方協調, 而唔係單方面要求對方遷就.
又一件...

別因為無法反駁我而禁止我留言
做得警察預咗殉職?
做得人你預咗會死.
咁就無咩好投訴啦!
引用:
原帖由 samsampigpig 於 2018-5-1 12:33 AM 發表

你都識得講「盡量遷就」, 呢樣嘢係雙方協調, 而唔係單方面要求對方遷就.
又一件...
咁我亦都唔會去見呢份工咯反正唔會係我嘅損失

引用:

細心閱讀內文.
應徵者有回覆email話準時, 結果面試個日無出現, 之後打電話比佢, 佢話無收過 email ... 真係邊個幫佢回覆?

做得警察預咗殉職?
做得人你預咗會死.
咁就無咩好投訴啦!

回覆 引用 TOP

引用:

過去呢十幾年, 經常都遇到呢尐人.
其實一開始約面試都多多問題, 並唔係一件壞事, 反而可以睇埋「溝通、態度」等等.

做得警察預咗殉職?
做得人你預咗會死.
咁就無咩好投訴啦!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]