註冊 登入

[東歐] 奧匈捷自由行現場遊記(已順利完成) 香討焦點

本主題由 papeseal 於 2018-6-12 03:04 PM 設置高亮
經過5個幾鐘既火車程,終於到達奧地利Salzberg,我地會逗留2晚,主要想去國王湖
車飛係好早前買定既早鳥優惠,每人EUR39,另加EUR 3一早選定好座位。
一出火車站,先搵架大的士,我地住宿喺新城區,車程5分鐘,盛惠EUR8.9
今次住既民宿好特色,係複式樓層再加天台,有兩房兩浴室可住6人,唯一唔好是要自己搬行李上去

熱賣及精選
Check-in後先到附近搵食,屋主介紹呢間餐廳晚Pizza非常好,大推

之後再到舊城區逛下,Salzberg好細,對睇莫扎特又無大興趣,隨便影下相就算
行到咁上下再食埋晚餐,今晚食牛扒飲啤酒🍻

回覆 引用 TOP

Thanks for Sharing !

回覆 引用 TOP

準備睇油鷄

回覆 引用 TOP

好豐富

回覆 引用 TOP

Good report

回覆 引用 TOP

樓主:我下個月到Salzburg, 有冇邊間餐廳排介呀?祝樓主旅途愉快😄

喺Salzberg第二日行程,預左全日只去國王湖,出發前睇過天氣預報話會落雨,都有點擔心
我地由民宿步行到840巴士站約15分鐘,會坐09:15頭班車,08:50已經有人排隊,果然架車最後是坐滿,一定要預早去排隊
上到巴士,同司機講要5人day pass,佢話呢款好d,5人EUR49

840巴士到達總站後,已經進入德國景內,再轉乘841/842,坐到總站就係國王湖
買飛先,上湖開左了,每人EUR18.5

回覆 引用 TOP

好幸運今日天氣非常好,我地坐左約30分鐘到第一個站St. Bartholomä,途中講解人員會停船對住個回音山吹小號,幾得意的,喜歡可隨心比貼士,再坐多一陣離遠已見到洋葱教堂

教堂側有兩間餐廳,網上推薦食鱒魚,我地又試下,咁好天一定要坐outdoor
我唔好魚,但真係整得唔錯

回覆 引用 TOP

食完lunch,就出發去上湖,喺洋蔥教堂坐多20分鐘船去Salet
我地只行到小木屋旁既打咭位就算,網上見有台灣人會來回行多2個幾鐘到一個農場,影上湖仲靚
隨意拍用iphone影

影下食下野已經3點幾,就坐船返總站,由Salet要坐1個鐘有多

行完手信店買左紀念品後,我地回程坐841到Berchtesgaden,再轉840,但要等45分鐘18:15班次返Salzberg,上車後開始落雨,我地真係幸運👍🏻

回覆 引用 TOP

有 D 似高級版澳門遊

很喜歡這熱熱鬧鬧、七咀八舌的地方。

是知識、觀點、靈感.... 集思廣益的泉源

回覆 引用 TOP

回Salzberg後就準備去Imlauer Sky Bar & Restaurant,呢間餐廳我在Tripadvisor搵,見d comment話睇景加食物唔錯。
我地坐outdoor,但其實無咩景睇但服務非常好
我地5人叫左2 starters、一個salad,2個主菜加一意粉,另加飲品+1枝Riesling,3個甜品,全部高質好食,推薦

引用:
原帖由 teddycc 於 2018-5-6 12:05 PM 發表

樓主:我下個月到Salzburg, 有冇邊間餐廳排介呀?祝樓主旅途愉快😄
早兩日去左L’osteria食Pizza,Pizza超正
另尋晚去Imlauer Sky Bar都唔錯,食環境加食物質素高,價錢平的fine dine,你可以考慮一下

靚景加美食👍

回覆 引用 TOP

今朝Salzberg馬拉松🏃🏼‍♀️,有現場樂隊,好熱鬧

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。