註冊 登入

[討論] 八站問題一討

八站問題一討 E-mail 此主題給朋友

八站:
(括號內為當風風向)
西貢 (東南)
啟德 (東南)
赤臘角 (北)
長洲 (東南)
流浮山 (西北)
青衣 (西南)
沙田 (東北)
打鼓嶺 (西北)
[廢除]濕地公園

(2013年前亦以流浮山計算)
例子1:
杜鵑 (2003)
[東登]
達標測風站:
流浮山 (120km/h)
長洲 (100km/h)
青衣 (88km/h)
赤臘角 (87km/h)
西貢 (68km/h)
啟德 (67km/h)
[八中六]

例子2:
黑格比 (2008)
[西登]
達標測風站:
長洲 (113km/h)
西貢 (82km/h)
赤臘角 (81km/h)
流浮山 (68km/h)
啟德 (67km/h)
[八中五]

例子3:
鸚鵡 (2008)
[西登]
達標測風站:
長洲 (99km/h)
西貢 (96km/h)
赤臘角 (83km/h)
青衣 (63km/h)
[八中四]

例子4:
莫拉菲 (2009)
[東登]
達標測風站:
流浮山 (99km/h)
赤臘角 (75km/h)
長洲 (71km/h)
[八中三]

例子5:
巨爵 (2009)
[西登]
達標測風站:
長洲 (112km/h)
西貢 (79km/h)
啟德 (76km/h)
[八中四]

例子6:
韋森特 (2012)
[西登]
達標測風站:
長洲 (140km/h)
赤臘角 (96km/h)
啟德 (85km/h)
西貢 (82km/h)
流浮山 (68km/h)
[八中五]

例子7:
天鴿 (2017)
[西登]
達標測風站:
長洲 (132km/h)
赤臘角 (102km/h)
啟德 (81km/h)
西貢 (80km/h)
流浮山 (78km/h)
[八中五]

就以上七個例子,可見:
沙田和打鼓嶺就地形屏蔽極難吹起烈風
青衣難以吹起烈風(惟在杜鵑吹襲時極端地高)
其他站表現正常

杜鵑風力為何能滲透港內?
青衣為何於近年難以吹起烈風?

韋爺好波,天鴿更好波
08年前青衣站風速數據係來自青柏樓數據,08年之後好似係出青衣蜆殼油庫嘅數據(有錯請指正 )

青柏樓好似特別當風,所以07年帕布個陣青衣站最高10分鐘風速都有60km/h

引用:
原帖由 typhooner316 於 2018-5-10 08:19 PM 發表

八站:
(括號內為當風風向)
西貢 (東南)
啟德 (東南)
赤臘角 (北)
長洲 (東南)
流浮山 (西北)
青衣 (西南)
沙田 (東北)
打鼓嶺 (西北)
[廢除]濕地公園

例子1:
杜鵑 (2003)
[東登]
達標測風站:
青衣 (88km/h)
西貢 (68km/h)
啟德 ...
1.杜鵑移速快
2.杜鵑當時青衣用嘅係青柏樓站 所以特別當風

HT8193

回覆 引用 TOP

其實[杜鵑]都吾係弱 如果不是北面30公里掠過 而係在香港登陸應該有10 睇6個達標站如在香港登陸會否6個站風速加多10-20 km/h

引用:
原帖由 1979abcd 於 2018-5-13 12:46 AM 發表

其實[杜鵑]都吾係弱 如果不是北面30公里掠過 而係在香港登陸應該有10 睇6個達標站如在香港登陸會否6個站風速加多10-20 km/h
如果杜鵑學溫黛/露比咁喺西南20~30km掠過嘅話 應該係中10嚟嘞
佢接近香港時係有颱風上限-強颱下限
而且佢嘅東北象限都幾可觀

HT8193

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pptppt11 於 2018-5-10 08:49 PM 發表

08年前青衣站風速數據係來自青柏樓數據,08年之後好似係出青衣蜆殼油庫嘅數據(有錯請指正 )

青柏樓好似特別當風,所以07年帕布個陣青衣站最高10分鐘風速都有60km/h ...
我都同意青衣蜆殼油庫站有「陪跑站特性」,因為08年至今只有2008年颱風鸚鵡襲港時才錄得烈風(其次係2009年颱風莫拉菲錄得59km/h十分鐘平均風速),證明吹西北或西南風時特別大風。

雖說多吹東南風,但受地型阻擋風勢通常較弱,2017年天鴿襲港都只係錄得55km/h嘅十分鐘平均風速,風力同2016年妮妲以及海馬差唔多。

沙田測風站當食東北風時可達6級,不過都有例外,如好似鸚鵡吹襲時食正西南風的話,風力可達7級。至於打鼓嶺測風站,要「強8」、9號、10號先至吹強風。

所以,我覺得呢D陪跑站只有要吹強風就已經達到八號風球水平。

回覆 引用 TOP

講到口水都乾,可以睇下埋個網址http://www.hkcoc.com/wind/about_wind.htm

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 typhooner316 於 2018-5-10 08:19 PM 發表

八站:
(括號內為當風風向)
西貢 (東南)
啟德 (東南)
赤臘角 (北)
長洲 (東南)
流浮山 (西北)
青衣 (西南)
沙田 (東北)
打鼓嶺 (西北)
[廢除]濕地公園

例子1:
杜鵑 (2003)
[東登]
達標測風站:
青衣 (88km/h)
西貢 (68km/h)
啟德 ...
青衣根本應該好似塔門咁搬去較為當風ge 地方,沙田/打鼓嶺參考站根本應該要改用大尾篤或塔門取代。好似2013濕地公園轉用流浮山咁。 另外我發現流浮山對東登風敏感,而啟德就對西登風較為敏感。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mountain1745 於 13-5-2018 20:57 發表

我都同意青衣蜆殼油庫站有「陪跑站特性」,因為08年至今只有2008年颱風鸚鵡襲港時才錄得烈風(其次係2009年颱風莫拉菲錄得59km/h十分鐘平均風速),證明吹西北或西南風時特別大風。

雖說多吹東南風,但受地型阻擋風勢通常較弱,2017年天鴿襲港都只係錄得55km/h嘅十分鐘平均風速,風力同2016年妮妲以及海馬差唔多。 ...
要青衣吹烈風係咪嘅路線要求好高,但係明明青衣向西南真係極度開揚,唔明點解咁難上到烈風,而且好似鸚鵡呢種登陸hk回南食正西南嘅案例真係好少,咁嘅話青衣可唔可以算係呢種路線嘅颱風嘅指標?
另外其實北掠嘅颱風風尾會唔會有機會令青衣上到烈風呢?

韋爺好波,天鴿更好波

回覆 引用 TOP

不如沙田>塔門 , 打鼓嶺>大尾篤仲好啦
青衣就做陪跑站

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-5-20 08:50 PM 發表

不如沙田>塔門 , 打鼓嶺>大尾篤仲好啦
青衣就做陪跑站
青衣測風站搬去第二度la

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。