註冊 登入

曾經有個人見工 問佢優點缺點 佢咁答 真係唔知咩反應

曾經有個人見工 問佢優點缺點 佢咁答 真係唔知咩反應 E-mail 此主題給朋友

佢話自己優點係 學野快
缺點係蠢

大佬 蠢點學野快
定係佢想講佢係蠢果班學野算快果個

利申 用腦行業

講埋人工先啦
一萬幾千係請呢d人架啦
唔係你想點呀

回覆 引用 TOP

其實好多工都要轉數快,只不過講真如果你一萬鬆啲請個人就唔好咁多要求了

回覆 引用 TOP

學到用唔出來,無衝突

回覆 引用 TOP

講埋人工先啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 textla 於 2018-5-14 08:50 AM 發表

佢話自己優點係 學野快
缺點係蠢

大佬 蠢點學野快

利申 用腦行業
佢真係好蠢

回覆 引用 TOP

高分低能算唔算

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 textla 於 2018-5-14 08:50 AM 發表

佢話自己優點係 學野快
缺點係蠢

大佬 蠢點學野快

利申 用腦行業
哈哈哈!雖然我在面試時不會像文中主角般答,但我也是學習快上手又同時超蠢的人。

客觀來說,我學技術,知識和概念類的東西比常人快得多 。爹娘給我的長處超偏,我是那種容易理解及掌握重點並立即活用的人。可惜,同時我的記憶力和專注力比絕大部分人差。

這做成很奇怪的印象。因為我很多時候一學就會,而且舉一反三,和我一起上課學習,見到我嘗試新事物,或單純剛剛認識我一起閒聊的人,我看起來好像會有很聰明的錯覺。可是在經驗的累積,甚至工作安排上,缺乏記憶力和集中力足夠令我的上司下属客戶抓狂。   

那些缺點再加上膽小怕事死不悔改的性格,我做事的確是超蠢兼轉數慢。所以樓主見到的人有可能是說實話的。。。雖然在面試中用那答案真蠢。

回覆 引用 TOP

引用:

佢話自己優點係 學野快
缺點係蠢

大佬 蠢點學野快

利申 用腦行業
從見工者的答案,反映出他比樓主心思更細密。學野快代表他學習能力高,蠢代表他思考能力低。學習只係一個 Input and Copy 的過程,但思考係 Research & Development。完全係兩回事。見工者能分辨証明从清楚知道自己的優缺點,相反樓主的嘲笑只反映自身的無知。

回覆 引用 TOP

引用:

佢話自己優點係 學野快
缺點係蠢

大佬 蠢點學野快

利申 用腦行業
答得妙,只係你唔識欣賞啫,只要追問一些延續性問題,考考他的腦袋,就知是真笨還是假蠢。大智若愚也!許多時表面表現得聰明的人,往往都是最笨的人。

免責聲明:
請看本帖“價值投資,悶股也收成” 第一頁 #1
http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24709372&extra=&page=1

回覆 引用 TOP

我公司有個高層讀書好勁,但做野好豬

回覆 引用 TOP

蠢同學野快係唔冲突

回覆 引用 TOP

看看我們週圍的同事,有幾個唔蠢?包括自己

回覆 引用 TOP

26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。