註冊 登入

轉載~【消委會】$1泊車信唔信得過?車主 被收$37

轉載~【消委會】$1泊車信唔信得過?車主 被收$37 E-mail 此主題給朋友

【消委會】$1泊車信唔信得過?車主終被收$37

香港車位供應一向相當緊張,很多停車場都不時被「迫爆」。消費者委員會指,去年一共接獲58宗有關停車場的投訴個案,而今年首三個月就已收到約17宗個案。投訴個案中不乏有關商場消費泊車優惠、收費條款含糊以及停車場的賠償問題等,有消費者投訴未能享用停車場價格優惠,反而被收貴近一倍。

該投訴人李小姐指,根據停車場收費告示,星期日及公眾假期的泊車收費是「首半小時收費$1」和「之後每小時$18」,她最後在該停泊1小時20分鐘,並預計需要支付$19元泊車費,但在駛離停車場拍卡付款時,卻顯示收費是$37元。

停車場解所謂「$1」是指車輛進場時需支付的入場費,並包括半小時的免費泊車,一但停車超出半小時,就須按停車場標準收費,即支付每小時$18的原價泊車費,時間亦由進場時間開始計算。停車場指根據條款,泊車不足1小時亦作1小時計算,李小姐一共停泊1小時20分鐘,故泊車費是兩小時的$36加上入場費$1。李小姐表示對回覆感到無奈,又批評收費告示的寫法容易令人混淆。

而另一宗有關商場消費泊車優惠的個案,有事主應某商場的泊車優惠要求,在指定店舖購買價值$200的禮券,並使用指定信用卡簽賬,但在辦理確認手續時,發現不能享用商場的免費泊車優惠。商場回覆消委會查詢,指其網頁有列明泊車優惠「受條款及細則限制」,又提到在客戶服務部櫃台所展示的告示,當中已有條款表明有關泊車優惠,並不適用於在指定店舖購買禮券的消費。

消委會根據商場提供的照片,發現該商場的客戶服務部櫃台上,有展示面向消費者的泊車優惠換領詳情,但相關「條款及細則」的告示卻貼平放在客服的不起眼處。消委會認為在此情況下,消費者未必會得悉有關的泊車優惠受其他條款約束,建議商場將有關優惠的換領詳情和條款細則,張貼於客服的同一當眼位置,以免和消費者產生不必要的糾紛。

消委會亦收到停車場月租用戶張先生投訴,指他所使用的停車場入口經常出現車龍,尤其在周未和假期更為嚴重,經常要輪候接近半小時才能進場。張先生指,自己以月租2,700元租用車位,停車場卻沒有預留足夠車位供月租用戶使用,造成不分月租日租用戶,均要排隊按次序進場的情況,他認為有關安排對月租用戶並不公平。

有關停車場回覆時表示已紀錄有關情況,並會就事件作出檢討,又指停車場在一般情況下,會有職員於繁忙時段在入口維持秩序,並安排月租用戶優先進場。唯消委會其後收到張先生通知,表示對該停車場服務感到失望,已決定停止使用服務。

月租都要同時租一樣要排隊,有冇搞錯,即是去餐廳訂咗位都要同冇訂位一樣要排隊

邊個場做首半小時$1 玩法,好仆街下

熱門搜尋: 生髮 假髮 增髮 頭髮護理 髮型
引用:
原帖由 jfavejfave 於 2018-5-15 01:14 PM 發表

香港車位供應一向相當緊張,很多停車場都不時被「迫爆」。消費者委員會指,去年一共接獲58宗有關停車場的投訴個案,而今年首三個月就已收到約17宗個案。投訴個案中不乏有關商場消費泊車優惠、收費條款含糊以及停車場的賠償問題等,有消費者投訴未能享用停車場價格優惠,反而被收貴近一倍。

該投訴人李小姐指,根據停車場收費告示,星期日及公眾假期的泊車收費是「首 ...

該投訴人李小姐指,根據停車場收費告示,星期日及公眾假期的泊車收費是「首半小時收費$1」和「之後每小時$18」,她最後在該停泊1小時20分鐘,並預計需要支付$19元泊車費,但在駛離停車場拍卡付款時,卻顯示收費是$37元。

Unquote

有冇人知道講緊邊個car park?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我的無比膏 於 2018-5-15 01:44 PM 發表

邊個場做首半小時$1 玩法,好仆街下
我反而覺得1$玩法幾好喎!大部份場一入閘唔理你泊幾分鐘或一粒鐘就收一個鐘,佢半個鐘內收1蚊入去借廁所都抵啦!而且呢個玩法同一般領展場差唔多頭半個鐘免費過了就當一個鐘計,所以個嘜小姐只係輸經驗啫。

同有d屋村入場15 mins free 一樣啫 ~

方便上落短停 ~

條女自陰啫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花生之友 於 2018-5-15 03:06 PM 發表

我反而覺得1$玩法幾好喎!大部份場一入閘唔理你泊幾分鐘或一粒鐘就收一個鐘,佢半個鐘內收1蚊入去借廁所都抵啦!而且呢個玩法同一般領展場差唔多頭半個鐘免費過了就當一個鐘計,所以個嘜小姐只係輸經驗啫。 ...
”之后”而個字好陰濕,領展場都好似無而啲字眼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花生之友 於 15/5/2018 15:06 發表

我反而覺得1$玩法幾好喎!大部份場一入閘唔理你泊幾分鐘或一粒鐘就收一個鐘,佢半個鐘內收1蚊入去借廁所都抵啦!而且呢個玩法同一般領展場差唔多頭半個鐘免費過了就當一個鐘計,所以個嘜小姐只係輸經驗啫。 ...
不足一小時當一小時收費,泊3分鐘或者29分鐘=$1+18=$19。

回覆 引用 TOP

我在海港城見到個CS同個泊車客爭論免費泊車

泊車客電子消費碌卡,CS話個客credit card 上有英文名,但身份證上無,證明唔到佢係卡主,所以唔比免費泊車!

真人真事

你想信$1都無辨法,好多屋村首半小時免費,30分零一秒計時租

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 335i 於 2018-5-15 04:14 PM 發表

泊車客電子消費碌卡,CS話個客credit card 上有英文名,但身份證上無,證明唔到佢係卡主,所以唔比免費泊車!

真人真事 ...
海港城 free park要睇身份證??真係第一次聽喎,而且佢做 free park係繳費處,唔駛去 cs喎。
係咪佢張收據同簽咭張單有問題呀?

回覆 引用 TOP

有好多車場方便上落客貨, 尤其係屋苑, 首半小時免費, 超過就全程正價冇免費, 機場P1都係咁啦.

引用:
原帖由 335i 於 2018-5-15 04:14 PM 發表

真人真事 ...
我也在海港城見到個shroff office同個泊車客爭論免費泊車:

個shroff ee 話個客d 單消費額唔夠,做唔到免費泊車。個客話「爭廿蚊ja wor? 點解唔得?」

P.s. 個客係男人,無恥便無敵

真人真事

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2018-5-15 01:14 PM 發表

該投訴人李小姐指,根據停車場收費告示,星期日及公眾假期的 ...
呢啲Marketing, 真係要炒魷...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花生之友 於 2018-5-15 03:06 PM 發表

係,好多師兄賴個世界抄牌太快,買支水都唔得,呢度未可以俾一蚊買足半個鐘水囉。哈哈哈。

引用:
原帖由 plm8051 於 2018-5-15 05:11 PM 發表

有好多車場方便上落客貨, 尤其係屋苑, 首半小時免費, 超過就全程正價冇免費, 機場P1都係咁啦.
政府應每區起一座停車場
上層係食環街市
時租10蚊,2小時後30蚊
咁大家都有得泊下

68 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。