註冊 登入

[討論] 橫瀾島折算海平面吹颶風,仍掛九號?

另外其實
引用:
原帖由 nklj1 於 2018-5-21 11:38 AM 發表

即同荷貝差不多?

另外其實中心風力165喺香港東或東北50km內掠過已經有弱10級數嘅風力

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-5-21 11:39 AM 發表

另外其實

另外其實中心風力165喺香港東或東北50km內掠過已經有弱10級數嘅風力
165仍比温黛,露比同荷貝低

毒果打手漢奸走狗pk死,死全家,绝子绝孫
一眾反中亂港者如此吹捧雙學三子,無所不用其極地炮製糖衣毒藥,支持上訴庭重判東北13子及雙學3子!!
引用:
原帖由 nklj1 於 2018-5-21 11:56 AM 發表

165仍比温黛,露比同荷貝低
但至少肯定中心風力165喺香港東或東北50km內掠過嘅話令香港海平面經折算後都吹到60mins持續颶風先

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-5-21 12:13 PM 發表

但至少肯定中心風力165喺香港東或東北50km內掠過嘅話令香港海平面經折算後都吹到60mins持續颶風先
我估除非入到以北20km. 不然九号封顶

一眾反中亂港者如此吹捧雙學三子,無所不用其極地炮製糖衣毒藥,支持上訴庭重判東北13子及雙學3子!!
引用:
原帖由 nklj1 於 2018-5-21 12:54 PM 發表

我估除非入到以北20km. 不然九号封顶
其實東北40km內已經得
杜鵑當年以150中心風力喺香港東北30km掠過都可以令流浮山吹10mins持續颶風
咁你覺得中心風力165喺香港東北40km內掠過嘅話洗唔洗掛10號風球呢?

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-5-21 01:00 PM 發表

杜鵑當年以150中心風力喺香港東北30km掠過都可以令流浮山吹10mins持續颶風
咁你覺得中心風力165喺香港東北40km內掠過嘅話洗唔洗掛10號風球呢? ...
應該可以得

引用:
原帖由 AV493 於 2018-5-21 01:00 PM 發表

咁你覺得中心風力165喺香港東北40km內掠過嘅話洗唔洗掛10號風球呢? ...
咁要睇最強雨帶係邊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nklj1 於 2018-5-21 01:04 PM 發表

應該可以得
假設60mins平均風速係10mins平均風力嘅90%
然後地形屏蔽再打90%
東登打90%

咁嘅話真係要165km/h近距東登先可以掛到十號風球

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-5-21 01:08 PM 發表

假設60mins平均風速係10mins平均風力嘅90%
然後地形屏蔽再打90%
東登打90%

咁嘅話真係要165km/h近距東登先可以掛到十號風球
即要天兔级才可

引用:
原帖由 nklj1 於 2018-5-21 03:15 PM 發表

即要天兔级才可
天兔以超颱下限登陸汕尾喎
乜165係超颱級嚟㗎?

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-5-21 03:18 PM 發表

天兔以超颱下限登陸汕尾喎
乜165係超颱級嚟㗎?
我觉得如改登陸惠州後,會减弱至强台

回覆 引用 TOP

我唔知道東登北掠颱風會否等到折算海平面颶風後才掛十號風球。

但我可以肯定每次南掠西登颱風都係等到實測折算海平面颶風後(自80年代起至今,1999年颱風約克以及2017年颱風天鴿都喺九號風球時錄得最高風速)

回覆 引用 TOP

杜鵑即使南移20km都冇可能掛到十號風球 因為係東登
如果南移50km就掛硬十號風球嘞

HT8193

回覆 引用 TOP

未必 杜鵑在香港正北30公里 流浮山吹起10分鐘颶風 天星碼頭吹烈風 長洲吹暴風 如南而20公里 流浮山颶風可能會持續 天星碼頭吹暴風 長洲有可能吹颶風 但係就算掛10號時間亦吾會長 我住新界北記得當晚最強勁風聲好似為持左2個鐘到之後突然風平浪靜 過了半小時後再聽到烈風聲但好短20分鐘到 之後就風停雨停 所以就算掛10號可能2個鐘內除下

引用:
原帖由 mountain1745 於 2018-5-20 12:51 PM 發表

1999年颱風約克就處理得更離譜,只不過無人講,在懸掛八號風球時已錄得168km/h嘅十分鐘平均風速,並且於05:14錄得該站最高陣風記錄每小時234公里,然而去到05:20才改掛九號風球。

05:00~06:00橫瀾島測得嘅一小時平均風速為每小時153公里,正面受到眼壁吹襲仍然可以坐視不理,最終去到06:40先至願意改掛,但橫瀾島已開始進入風眼。

再睇埋前一日(15/9/1999)  ...
華南海域天氣報告嘅颶風暴風烈風強風可以係指陣風 (間中達)

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。