註冊 登入

[討論] 橫瀾島折算海平面吹颶風,仍掛九號?

引用:
原帖由 DemonGod 於 2018-5-22 02:25 AM 發表

華南海域天氣報告嘅颶風暴風烈風強風可以係指陣風 (間中達)
應該唔會,陣風折算超過200km/h,我懷疑天文台係低估咗「約克」嘅威力。

未到掛九號風球時,橫瀾島十分鐘平均風速已經錄得168km/h,陣風更係最該站最高記錄嘅234km/h。

天文台見到呢個風速,先至急急腳將約克升格為颱風,並改掛九號風球

引用:
原帖由 mountain1745 於 2018-5-22 09:39 AM 發表

應該唔會,陣風折算超過200km/h,我懷疑天文台係低估咗「約克」嘅威力。

未到掛九號風球時,橫瀾島十分鐘平均風速已經錄得168km/h,陣風更係最該站最高記錄嘅234km/h。

天文台見到呢個風速,先至急急腳將約克升格為颱風,並改掛九號風球 ...
但當晚天文台仍然未升格約克為颱風,所以以當時計華南天氣報告香港吹颶風相信並不是持續風速

等於華南海域指香港吹烈風,可以係6-7級間中達8級

引用:
原帖由 DemonGod 於 2018-5-22 09:58 AM 發表

但當晚天文台仍然未升格約克為颱風,所以以當時計華南天氣報告香港吹颶風相信並不是持續風速

等於華南海域指香港吹烈風,可以係6-7級間中達8級
都有呢個可能性嘅,我估當時天文台將折算海平面一小時平均風速作評熱帶氣旋級數,所以出現不對稱嘅情況。

但天文台是否評為「颱風」則非常關鍵,沒有颱風級數相當於無可能九號十號風球,就算橫瀾島風力再高都只能掛八號風球。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1979abcd 於 2018-5-22 12:46 AM 發表

未必 杜鵑在香港正北30公里 流浮山吹起10分鐘颶風 天星碼頭吹烈風 長洲吹暴風 如南而20公里 流浮山颶風可能會持續 天星碼頭吹暴風 長洲有可能吹颶風 但係就算掛10號時間亦吾會長 我住新界北記得當晚最強勁風聲好似為持左2個鐘到之後突然風平浪靜 過了半小時後再聽到烈風聲但好短20分鐘到 之後就風停雨停 所以就算掛10號可能2個鐘內除下
杜鵑南移20km冇可能掛十號風球
我想問150km/h東登掛到十號風球嘅咩?
杜鵑即使南移20km都仍然係東登咋

反而南移50km就真係掛得十號風球嘞

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-5-22 12:53 PM 發表

黛蒂算唔算?

熱門搜尋: 去眼袋 激光去斑 面霜 透明質酸 抽脂
引用:
原帖由 mountain1745 於 2018-5-22 09:39 AM 發表

天文台見到呢個風速,先至急急腳將約克升格為颱風,並改掛九號風球 ...
如果係咁,其實約克係唔係有強台?

引用:
原帖由 fbc1c890d41a85 於 2018-5-22 02:55 PM 發表

我估登陸前刚是强台

熱門搜尋: 婚前檢查 心臟病 高血壓 中醫診所 散光
毒果打手漢奸走狗pk死,死全家,绝子绝孫
一眾反中亂港者如此吹捧雙學三子,無所不用其極地炮製糖衣毒藥,支持上訴庭重判東北13子及雙學3子!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AV493 於 2018-5-22 12:53 PM 發表

南移20公里即弱版荷贝

一眾反中亂港者如此吹捧雙學三子,無所不用其極地炮製糖衣毒藥,支持上訴庭重判東北13子及雙學3子!!
引用:
原帖由 fbc1c890d41a85 於 2018-5-22 02:55 PM 發表

未必,橫瀾島所錄得嘅最高十分鐘平均風速為169km/h,經過折算海平面後x0.855約為每小時145公里,接近強颱風級數。

當時天文台可能係將折算一小時海平面風速作熱帶氣旋評級,或者其他因素,所以得出每小時130公里嘅強度評價。

睇番雷達,橫瀾島已經食正眼壁,正如nklj1所講此時有可能已經係最強,雖然陣風十分強勁,但仍以十分鐘平均風速作強度評級,估計強度約為每小時140~150公里,我比較傾向「約克」未達到強颱風級數。

熱門搜尋: 婚前檢查 心臟病 高血壓 中醫診所 散光

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbc1c890d41a85 於 2018-5-22 02:54 PM 發表

黛蒂算唔算?
黛蒂當年掛十號只係因為當年嘅地形屏蔽低 要顧及啲樓宇所承受嘅陣風影響 , 而且預料風眼會橫過香港境內
所以先掛十號風球

如果擺喺而家 黛蒂應該只係掛九號風球

HT8193
引用:
原帖由 nklj1 於 2018-5-22 04:51 PM 發表

南移20公里即弱版荷贝
都話咗即使南移20km都仍然喺可航半圓 所以掛唔到十號風球咯
你杜鵑接近時有165km/h中心風力咩? 冇喎
而且南移20km分分鐘入埋風眼 風力只會減弱

除非你改行溫黛路徑啦 咁就掛硬十號風球嘞

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-5-22 07:33 PM 發表

都話咗即使南移20km都仍然喺可航半圓 所以掛唔到十號風球咯
你杜鵑接近時有165km/h中心風力咩? 冇喎
而且南移20km分分鐘入埋風眼 風力只會減弱

除非你改行溫黛路徑啦 咁就掛硬十號風球嘞 ...
如果是強台便可

引用:
原帖由 nklj1 於 2018-5-22 07:35 PM 發表

如果是強台便可
但問題係杜鵑得強颱下限
地形屏蔽又打9折 東登又打9折 然後個60mins海平面颶風風力又打9折
乜你覺得掛到十號風球咩?

熱門搜尋: 婚前檢查 心臟病 高血壓 中醫診所
HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-5-22 07:37 PM 發表

但問題係杜鵑得強颱下限
地形屏蔽又打9折 東登又打9折 然後個60mins海平面颶風風力又打9折
乜你覺得掛到十號風球咩?
我估要强台上浪

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。