註冊 登入

[討論] 橫瀾島折算海平面吹颶風,仍掛九號?

橫瀾島折算海平面吹颶風,仍掛九號? E-mail 此主題給朋友

天文台話懸掛十號風球需按照海平面風力,橫瀾島(海拔83米)測風站折算率約為x0.855,換句說話,如十分鐘平均風速測得超過138km/h,相當於海平面測得颶風。

但從以往不少十號風球個案中發現,即使境內錄得海平面處颶風,都只有九號風球。

1983年颱風愛倫襲港,00:00~01:00所錄得的一小時平均風速為109km/h,天文台於凌晨一點改掛九號風球,01:00~02:00所錄得的一小時平均風速為141km/h,到凌晨兩點才改掛十號風球,反映海平面處吹颶風已有一段時間。

回覆 引用 TOP

1999年颱風約克就處理得更離譜,只不過無人講,在懸掛八號風球時已錄得168km/h嘅十分鐘平均風速,並且於05:14錄得該站最高陣風記錄每小時234公里,然而去到05:20才改掛九號風球。

05:00~06:00橫瀾島測得嘅一小時平均風速為每小時153公里,正面受到眼壁吹襲仍然可以坐視不理,最終去到06:40先至願意改掛,但橫瀾島已開始進入風眼。

再睇埋前一日(15/9/1999) 23:30嘅華南海域天氣報告:「警報:香港鄰近海域及香港以南吹颶風。」以及「香港鄰近海域:吹北至東北風 8 至 9 級。稍後吹旋風 10 至 11級,間中達 12 級。」但天文台依然評級為強烈熱帶風暴,都唔知係咪低估「約克」。

附件

2018-5-20 12:51 PM

2012颱風韋森特襲港,於午夜零時長洲泳灘所錄到嘅十分鐘平均風速為127km/h(折算約x0.9435=119.8km/h),不過長洲主站喺01:20~01:30先至測得140km/h(折算約x0.8375=117.2km/h)就算數打個和,加上長洲泳灘站本來唔會公開。

附件

2018-5-20 01:15 PM

2018-5-20 01:15 PM

回覆 引用 TOP

至於2017年颱風天鴿襲港,橫瀾島於08:40測得141km/h,但天文台遲半個鐘先掛十號風球

附件

2018-5-20 01:21 PM

有一點我真係唔明白,東登北掠嘅颱風,有8~11級風力已經驚到震,但南掠西登嘅颱風就可以等到有12~15級先掛九號風球。

引用:
原帖由 mountain1745 於 20-5-2018 18:08 發表

有一點我真係唔明白,東登北掠嘅颱風,有8~11級風力已經驚到震,但南掠西登嘅颱風就可以等到有12~15級先掛九號風球。
可能因為東登北掠起風急,如果等到12-15級先掛就太遲

熱門搜尋: concealer 瘦面 eye
韋爺好波,天鴿更好波
引用:
原帖由 typhooner316 於 2018-5-20 06:50 PM 發表

唔會架,颱風約克同天鴿係錄得最高風速先至掛十號風球,所以無問題

回覆 引用 TOP

事實上,約克起風都好急

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 typhooner316 於 2018-5-20 06:50 PM 發表

目前好似從未試過北掠有T10,最多T9(莫拉菲,杜鵑)

熱門搜尋: concealer 瘦面 eye cosmetic 抽脂 化妝品
引用:
原帖由 fbc1c890d41a85 於 2018-5-20 08:07 PM 發表

目前好似從未試過北掠有T10,最多T9(莫拉菲,杜鵑)
我都係咁話,東登北掠嘅颱風十居其九都無+10(除了進入本港境內)。天文台一直視橫瀾島係前哨店,但橫瀾都係本港境內嘅一個島。

熱門搜尋: 孕婦飲食 bb奶粉 嬰兒用品 baby children 媽媽會

回覆 引用 TOP

係呀 所以現在相返好期待有一個東登北掠10號

熱門搜尋: 激光去斑 豐胸 美容 去眼袋 醫學美容 保濕面霜
引用:
原帖由 1979abcd 於 2018-5-20 11:15 PM 發表

係呀 所以現在相返好期待有一個東登北掠10號
如果天兔行杜鵑 莫拉菲路徑嘅話應該可以掛十號
甚至可以有中10水平都得

熱門搜尋: 銀行估價 物業按揭 空氣清新機 兒童傢俬
HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-5-21 12:17 AM 發表

如果天兔行杜鵑 莫拉菲路徑嘅話應該可以掛十號
甚至可以有中10水平都得
天兔再登陸點同2001尤特差不多,登陸後有二小時行過正西

毒果打手漢奸走狗pk死,死全家,绝子绝孫
一眾反中亂港者如此吹捧雙學三子,無所不用其極地炮製糖衣毒藥,支持上訴庭重判東北13子及雙學3子!!
引用:
原帖由 nklj1 於 2018-5-21 11:29 AM 發表

天兔再登陸點同2001尤特差不多,登陸後有二小時行過正西
如果佢好似莫拉菲方式北掠就好
天兔當年係935hpa 超颱下限登陸

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-5-21 11:34 AM 發表

如果佢好似莫拉菲方式北掠就好
天兔當年係935hpa 超颱下限登陸
即同荷貝差不多?

熱門搜尋: 西裝訂造 不織布袋 婚紗晚裝 名牌
毒果打手漢奸走狗pk死,死全家,绝子绝孫
一眾反中亂港者如此吹捧雙學三子,無所不用其極地炮製糖衣毒藥,支持上訴庭重判東北13子及雙學3子!!
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。