• 瀏覽: 8,702
  • 回覆: 55
  • 追帖: 1
沒有”政府任何支持“ 沒有xxx港 xxx port  xxx局
香港有機會出台積電這樣公司嗎?

無機會

回覆 引用 TOP

咪玩啦, 要財團投資晶圓廠佢地不如投多幾塊地.
引用:
原帖由 onionpeel 於 2018-6-6 11:13 AM 發表

沒有”政府任何支持“ 沒有xxx港 xxx port  xxx局

回覆 引用 TOP

我記我多年前香港有Fab Site,做四寸

呢個世界上 有精仔、有懵仔、有叻仔、散仔、賭仔、重有戇居仔
當年 Motorola semiconductor  係大埔有 3xxxx 員工,本來對面已計畫起 fab, 而且 reserve 咗個 number 叫 fab18, 可惜政府咁肯俾 tax 優惠,最後搬曬去上海。

引用:
原帖由 onionpeel 於 2018-6-6 11:13 AM 發表

泥水三行建築顧問公司就大把
起條橋都要到10幾億

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 漆哥 於 2018-6-6 08:44 PM 發表

我記我多年前香港有Fab Site,做四寸
而家查番,大埔仲有一間叫興華半導體,不過技術係 1.5 micron SSI,係而家主流 22nm 既 700倍! 古董!

新加坡都很細,人地都有半導體 博通(Broadcom)

香港也有一間FAB
引用:
原帖由 PacificIslander 於 2018-6-7 03:22 PM 發表

而家查番,大埔仲有一間叫興華半導體,不過技術係 1.5 micron SSI,係而家主流 22nm 既 700倍! 古董!

最大問題香港出不到像張忠謀有才能到人

引用:
原帖由 onionpeel 於 2018-6-7 05:39 PM 發表

最大問題香港出不到像張忠謀有才能到人
最大問題係政府唔支援,有錢會怕無人才出??

引用:
原帖由 java2 於 2018-6-7 04:58 PM 發表

香港也有一間FAB

java 都有 java2,香港點會冇 fab plant 呢!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 onionpeel 於 2018-6-7 03:58 PM 發表

新加坡都很細,人地都有半導體 博通(Broadcom)
正確嘅比較係新加坡有CSM,但係呢間只能食TSMC口水尾,即係tsmc production以後再貪平retool去CSM。
博通純粹稅務優惠先係新加坡註冊過一排,最近已經搬返老家。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我的無比膏 於 2018-6-7 06:33 PM 發表

最大問題係政府唔支援,有錢會怕無人才出??
你忘記了,每次政府喊口號就死

回覆 引用 TOP

投資大,回報慢,加上政治化,數碼港搞臭左之後,已經冇可能
台積電是30年前蔣經國在任,政府支援先搞得成,今日台灣政治混亂,互扯後腿,一樣搞唔成

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]