• 瀏覽: 4,509
  • 回覆: 30
  • 追帖: 1
話說有個新收嘅學生 ,本身約好今日練波,琴日都提咗佢一次
個場仲要係我book, 到夠鐘都唔見人, 咁我打畀佢, 第一次都有聽電話,"餵"左一下就冇出聲之後收左線,跟住再搵佢唔到
得佢個電話..追唔翻場錢都算..大佬其實黎唔到or有事咪出聲囉,我又係個場白等勁哂時間...

引用:
原帖由 tom36413 於 2018-6-6 02:19 PM 發表

個場仲要係我book, 到夠鐘都唔見人, 咁我打畀佢, 第一次都有聽電話,"餵"左一下就冇出聲之後收左線,跟住再搵佢唔到
得佢個電話..追唔翻場錢都算..大佬其實黎唔到or有事咪出聲囉,我又係個場白等勁哂時間... ...
或者出了意外

引用:
原帖由 BrianSYC 於 2018-6-6 03:15 PM 發表

或者出了意外
意外地訓過龍

回覆 引用 TOP

呀,師兄,

學生no show:
1) 佢問題
定係
2) 你教得"西", dup 時間, 所以 no show.....

個場係你book有咩問題?

壞了自己名聲,又浪費了人家時間,何苦?現在的小朋友,只懂逃避!

引用:
原帖由 tom36413 於 2018-6-6 02:19 PM 發表

得佢個電話..追唔翻場錢都算..大佬其實黎唔到or有事咪出聲囉,我又係個場白等勁哂時間... ...
先收 10 場 (1小時) ... deposit ...

就如康文... 一期$$ 先收.

稍事休息,舉步前行。
18/10/2014 ..放下,放下,總要放下!!

月全蝕 - It was taken by Ivan on Dec 10, 2011 .
引用:
原帖由 hk1010h 於 2018-6-8 01:34 PM 發表

呀,師兄,

學生no show:
1) 佢問題
定係
2) 你教得"西", dup 時間, 所以 no show.....
照計唔會呱
正常的流程是
學生自己定好時間,再約師傅看看那個時間師傅有沒有空
相方夾好便落實
通常到時學生唔  出現,學生要照交錢
因這是學生自己的問題
反而不幸的情況是
師傅唔出現,學生反而是 硬食(浪費了時間 )

引用:
原帖由 wingyiu55 於 2018-6-8 11:05 PM 發表

照計唔會呱
正常的流程是
學生自己定好時間,再約師傅看看那個時間師傅有沒有空
相方夾好便落實
通常到時學生唔  出現,學生要照交錢
因這是學生自己的問題
反而不幸的情況是
師傅唔出現,學生反而是 硬食(浪費了時間 ) ...
其實... 教學只是 2人 關係.... 中間大家都有其難處...... 現在只見樓主 單一 偏面之詞 ( 沒有前因後果 - 如幾時開始教這個學生, 如何認識, 教了多久, 中間可有任何引致大家有不快事件 等等 ) .... 而你又引述一個 極少出現的情況吧 !!!

咁小事..... 大家都沒有一個原諒別人的心態..... 何必呢.. !??!???

稍事休息,舉步前行。
18/10/2014 ..放下,放下,總要放下!!

月全蝕 - It was taken by Ivan on Dec 10, 2011 .
引用:
原帖由 Gremlin6 於 2018-6-8 06:02 PM 發表

壞了自己名聲,又浪費了人家時間,何苦?現在的小朋友,只懂逃避!
一口氣講哂所有小朋友

引用:

若是新收學生而冇熟人介紹,或者要求學生比按金,避免到時no show.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sssss5 於 2018-6-9 09:12 AM 發表

其實... 教學只是 2人 關係.... 中間大家都有其難處...... 現在只見樓主 單一 偏面之詞 ( 沒有前因後果 - 如幾時開始教這個學生, 如何認識, 教了多久, 中間可有任何引致大家有不快事件 等等 ) .... 而你又引述一個 極少出現的情況吧 !!!

咁小事..... 大家都沒有一個原諒別人的心態..... 何必呢.. !??!??? ...
我說的就是這個意思
照計都是相方約好時間
學生沒到學生都要比錢

但師傅唔到
就算唔貼番錢都無用
因為學得波的除非是學生/煮婦,如果不是通常都是須要上班的,真的不是常常有時間去尊心學波的若到時師傅真的突然有事不能到場,做徒弟的真會有點失落的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hk1010h 於 2018-6-8 01:34 PM 發表

呀,師兄,

學生no show:
1) 佢問題
定係
教得點都好, 應承咗之後如有任何改變就要出聲, 除非真係發生咗意外

回覆 引用 TOP

俾我都會嬲左

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]