註冊 登入

[討論] 氣象迷吹水站 [第 58 站]

本主題由 adrianou0328 於 2018-9-11 01:04 AM 關閉
引用:
原帖由 annachow06 於 2018-7-12 13:51 發表

咁早出口通常都煲大左啦!
香港01,信佢1成都死

引用:
原帖由 炸魚薯條 於 2018-7-12 07:10 PM 發表

香港01,信佢1成都死
ECMWF天氣預報中心,天文台都會參考佢地嘅數據機構預測7月19日呢個達颱風/强颱風級數熱帶氣旋集結在香港西南偏南約300公里,呢個距離,强度發出8號波機會50%。
天文台都會參考呢個數據預測天氣

kwailo

回覆 引用 TOP

92w對香港影響視乎移速及後期呂宋以東季風低壓對副高+92w影響

EC預報副高初期會比較強,北分量唔多,92w形成位置越北對香港影響越大,所以都係等佢增強咗先再講

回覆 引用 TOP

嗯,希望有普通8!有普通8已心滿意足!

我要全年真夏天,夏天可以陽光與海灘,正!
有誰有資格罵人是燈?有誰100%中?說自己燈才是高手!
通常要多天後也是這樣預測才可以肯定有8號!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AngelPaul026 於 12/7/2018 10:15 PM 發表

嗯,希望有普通8!有普通8已心滿意足!
有強1已經合格

K社=垃圾企業

回覆 引用 TOP

Latest ec又大改: 下週中後期以偏北位置穿過呂宋海峽西進南海,19-20/7食下沉,21/7近距東登,22/7於內陸進一步移近hk, 咁睇就T3封頂,但21-22/7將有狂風大雨!

RIP 鄭是鳳
引用:
原帖由 dl467689 於 2018-7-13 09:47 AM 發表

Latest ec又大改: 下週中後期以偏北位置穿過呂宋海峽西進南海,19-20/7食下沉,21/7近距東登,22/7於內陸進一步移近hk, 咁睇就T3封頂,但21-22/7將有狂風大雨! ...
反而GFS就出現返之前EC個預測,強度加強並喺南海西北部徘徊,最後喺粵西登陸
另外EC新報連強度都下調埋

喜歡控制他人言論嘅人,唔係政府,而係嗰啲自以為學識高嘅人
HKO最新9天預報(西北風轉西南風,同LATEST EC吻合)及CMA均較支持東登的預測

RIP 鄭是鳳
天文台來緊預測預東登!

引用:
原帖由 dl467689 於 2018-7-13 11:46 AM 發表

HKO最新9天預報(西北風轉西南風,同LATEST EC吻合)及CMA均較支持東登的預測
EC改佢又跟著改,冇乜參考價值
依家睇西太唔只一個擾動,變數仍大
邊個強邊個弱邊個會跑出都未知
要再觀察

[url=http://upload.trend.hk/images/1275748855.png]http://upload.trend.hk/images/1275748855.png[/url]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bowen9314 於 2018-7-13 09:54 AM 發表

反而GFS就出現返之前EC個預測,強度加強並喺南海西北部徘徊,最後喺粵西登陸
另外EC新報連強度都下調埋
預報呂宋以西會有季風槽,如果初期92w強度較弱,會係吞併季風槽的過程中被帶動向偏北方向移動

92w強度較強就容易食咗條季風槽 對路徑影響唔大

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 炸魚薯條 於 2018-7-12 07:10 PM 發表

香港01,信佢1成都死
雖然唔鍾意你成日趕風
但同意你句嘢

HT8193

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AngelPaul026 於 13/7/2018 11:59 AM 發表

天文台來緊預測預東登!
預東登+弱風
一號封頂

K社=垃圾企業

回覆 引用 TOP

噢,成個海都係雲團,個個星期都有颱風出世希望21號星期六打唔成風,天陰好喇

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。