註冊 登入

2010年後汽車波箱曾經出現問題的車款

2010年後汽車波箱曾經出現問題的車款 E-mail 此主題給朋友

本人朋友想買一架二手車,因為怕會死波箱,怕整太貴,各位師兄師姐請提供資料

我嘗試代某人答,徳國三大車廠之一,有兩個極力子嘅 model,某人話一個月唔夠就燒極力子㗎,佢識嘅人同自己都係呢只牌子而衰呢樣喎。
利申,我之前揸嘅嗰個牌子嘅車係2010年前嘅,用咗十年,但唔係你目標年份唔好作準

我想知有關汽車年份牌子型號,謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 god 於 2018-6-11 10:53 AM 發表

我嘗試代某人答,徳國三大車廠之一,有兩個極力子嘅 model,某人話一個月唔夠就燒極力子㗎,佢識嘅人同自己都係呢只牌子而衰呢樣喎。
利申,我之前揸嘅嗰個牌子嘅車係2010年前嘅,用咗十年,但唔係你目標年份唔好作準。 ...
God 兄,樓主想買2010後嘅二手車。某人話有問題嗰部係新車,唔屬於樓主想知想買嘅範圍😁

引用:
原帖由 pakkilau 於 2018-6-11 10:32 AM 發表

本人朋友想買一架二手車,因為怕會死波箱,怕整太貴,各位師兄師姐請提供資料
整?  儍的嗎?

一壞即賣啦

引用:
原帖由 humber 於 2018-6-11 11:45 發表

整?  儍的嗎?

一壞即賣啦
所以咪問清楚大家,以免穫氣

回覆 引用 TOP

知道批車有事,連約睇個型號都慳番

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 p-air 於 2018-6-11 11:32 AM 發表

God 兄,樓主想買2010後嘅二手車。某人話有問題嗰部係新車,唔屬於樓主想知想買嘅範圍😁
某人好似唔止講緊新車,好似佢身邊朋友不同年份都有分中招喎!

引用:
原帖由 god 於 2018-6-11 11:54 AM 發表

某人好似唔止講緊新車,好似佢身邊朋友不同年份都有分中招喎!
如果唔係講新車,我有兩個fd部x5 死波箱tim. 整左兩三皮

問題好奇怪!唔係應該搵你心目中想要嘅車再去問人該款車有無鍋氣咩?

引用:
原帖由 花生之友 於 2018-6-11 12:08 PM 發表

問題好奇怪!唔係應該搵你心目中想要嘅車再去問人該款車有無鍋氣咩?
C hing 明察秋毫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 p-air 於 2018-6-11 11:58 AM 發表

如果唔係講新車,我有兩個fd部x5 死波箱tim. 整左兩三皮
其實,駕駛者係某程度都真係有D責任,唔係話要駕駛習慣去就部車,而係本身嘅駕駛習慣有某程度上唔正確,加上某款車嘅機械構造係特別因某種駕駛習慣而受損,所以出現一連串問題。
正如我自己都知自己個問題係邊,不過唔暫時都未見對部我揸過嘅車有咩大影響,所以無特別去修正咁解。

引用:
原帖由 花生之友 於 2018-6-11 12:08 PM 發表

花生之友係心水清D嘅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 god 於 2018-6-11 10:53 AM 發表

利申,我之前揸嘅嗰個牌子嘅車係2010年前嘅,用咗十年,但唔係你目標年份唔好作準。 ...
某人,燒極力子係唔係吹就唔知啦。不過我話佢Q7油渣故事係吹之後就好似加我入黑名單唔比我回果個帖,討論模式頗單向

回樓主先費事離題,2010年後嘅車波箱出過問題,大把,上網打大把,可靠嘅一定係AT4, Corolla啦,唔使咁問

引用:
原帖由 GLD 於 2018-6-11 01:32 PM 發表

某人,燒極力子係唔係吹就唔知啦。不過我話佢Q7油渣故事係吹之後就好似加我入黑名單唔比我回果個帖,討論模式頗單向

回樓主先費事離題,2010年後嘅車波箱出過問題,大把,上網打大把,可靠嘅一定係AT4, Corolla啦,唔使咁問 ...
師兄,corolla的而且確係最簡單而又無野諗既選擇!你又係黑名單之一呀,其實你講既野都無乜野啫。

70 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。