註冊 登入

裸辭之後,先發現原來依家揾一份理想既工係好難既事 香討焦點

裸辭之後,先發現原來依家揾一份理想既工係好難既事 E-mail 此主題給朋友

因為上份工公司完全係當我係廉價既超級萬能打雜CSO,工作壓力太大,每隔幾個月同事一個走完又一個,公司又唔請返人,捱左兩2年,4月裸辭先發現依家揾工好難,之前個行唔係太好行落,其實本身係前公司有做開mkt, sales, admin 咩都做D,依家諗住轉去専做Marketing 又再由零開始, send cv 出去都好似冇咩聲氣甘, 休息左兩個月, 我想返工了

大家最近有冇覺得Jobsdb 工有好多,但「真工」得好少牙?
Apply 左都50-60 大公司又有小公司又有,但都冇咩面試機會undefined
冇工返既日子,大家又點過呢?
望住銀行戶口只出冇進,我就好擔心了

精選樓盤
引用:
原帖由 YuAir 於 2018-6-12 05:19 PM 發表

因為上份工公司完全係當我係廉價既超級萬能打雜CSO,工作壓力太大,每隔幾個月同事一個走完又一個,公司又唔請返人,捱左兩2年,4月裸辭先發現依家揾工好難,之前個行唔係太好行落,其實本身係前公司有做開mkt, sales, admin 咩都做D,依家諗住轉去専做Marketing 又再由零開始, send cv 出去都好似冇咩聲氣甘, 休息左兩個月, 我想返工了 

大家最近有 ...
點解宜家日日都有人裸辭裸出事?

引用:
原帖由 mrhappysayhello 於 2018-6-12 05:22 PM 發表

其實冇出事既,因為至少冇後悔離開前公司,只係覺得揾工提到令人意志消沉姐

引用:
原帖由 YuAir 於 2018-6-12 05:32 PM 發表

其實冇出事既,因為至少冇後悔離開前公司,只係覺得揾工提到令人意志消沉姐
所以要keep住樂觀,基本上揾工係在遇上王子前面對垃圾過程。

引用:
原帖由 mrhappysayhello 於 2018-6-12 05:36 PM 發表

所以要keep住樂觀,基本上揾工係在遇上王子前面對垃圾過程。
認同,希望王子快D出現

引用:
原帖由 YuAir 於 2018-6-12 08:00 PM 發表

認同,希望王子快D出現
我已經遇過, 好心足!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mrhappysayhello 於 2018-6-12 17:22 發表

因為裸辭本身就係錯誤嘅事

最犙撞著D仆街Interviewer, 似玩人多過想請人,態度衰到暈。

加油呀!會唔會出去搵人幫手執吓份CV呀?我聽過啲HR講佢地只會每份睇6秒唔到,所以要執靚啲或者啱佢地,先會考慮有冇面試。同埋會唔會係因為你已經有幾年經驗,所以你expected salary 寫高佐呀? 你冇份工揸手,啲HR會壓價壓得好靚呀😣😣😣

引用:
原帖由 Erikson338 於 2018-6-12 08:16 PM 發表

因為裸辭本身就係錯誤嘅事
港人就要好似你奴性咁強先正確

引用:
原帖由 遠古女巫 於 2018-6-12 09:38 PM 發表

加油呀!會唔會出去搵人幫手執吓份CV呀?我聽過啲HR講佢地只會每份睇6秒唔到,所以要執靚啲或者啱佢地,先會考慮有冇面試。同埋會唔會係因為你已經有幾年經驗,所以你expected salary 寫高佐呀? 你冇份工揸手,啲HR會壓價壓得好靚呀😣😣😣 ...
Ummm...我都擔心過係自己cv 有問題,都revised 幾次,Cover Letter 都好有心機寫,叫既價都係正常市價14K-15.5K 左右,預左比佢壓價既空間😂,但都show viewed or received 好少interview 機會牙,我估應該有好多人頂爛市🤔,希望有多DInterview 機會,就算唔請我,當多一個experience 都好呀

而且一開始揾工呢就多左好多奇怪電話,HR Agent 打黎,想問大家有冇試過apply d Agent 介紹既工or 面試過? 

引用:
原帖由 YuAir 於 2018-6-13 12:47 AM 發表

而且一開始揾工呢就多左好多奇怪電話,HR Agent 打黎,想問大家有冇試過apply d Agent 介紹既工or 面試過? 
有呀,試過經Adecxx(唔開全名但我諗好多人都聽過) ,但好奇怪同埋好差。佢地叫佐我上去面但係連望都唔望我咁滯。一味望住份CV是但講下個份job既要求,之後叫我等消息,之後就完全冇回音。睇佢地個勢根本就冇心幫人搵工。我會話自己直接send CV比公司HR仲好。
仲試過冇啦啦有啲咩  兼職相親團既電話係咪whatsapp我。都痴線架。
唔洗咁愁既,仲會有機會。面到都未必會請你,我就寧願面得小啲但 成數大啲啦。 好過跑黎跑去 嘥曬啲時間。

我又係裸辭 但又唔知自己想做咩

引用:
原帖由 遠古女巫 於 2018-6-13 12:56 AM 發表

有呀,試過經Adecxx(唔開全名但我諗好多人都聽過) ,但好奇怪同埋好差。佢地叫佐我上去面但係連望都唔望我咁滯。一味望住份CV是但講下個份job既要求,之後叫我等消息,之後就完全冇回音。睇佢地個勢根本就冇心幫人搵工。我會話自己直接send CV比公司HR仲好。
仲試過冇啦啦有啲咩  兼職相親團既電話係咪whatsapp我。都痴線架。
唔洗咁愁既,仲會有機會。面到都未必會請你,我就寧願面得小 ...
依公司我朋友都試有同樣待遇待遇🤔,全程玩佢,上到去自我介紹都唔駛,直接比D完全你唔會揀既工比你apply 🙄,剩係想快D有好消息🙇🏻‍♀️,有時候等到個人冇咩自信😂本來好有positive,都有少少自卑甘😕

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。