[遊記分享] 2018年6月奧地利德國6天湖光山色一人旅 (已完成) #1 Index/小熊北歐遊P30#447

本主題由 makfrederick 於 2018-11-4 10:14 PM 提升

2018年6月奧地利德國6天湖光山色一人旅 (已完成) #1 Index/小熊北歐遊P30#447 E-mail 此主題給朋友

剛剛昨天由奧地利返香港,趁今日早放工就寫下遊記吧

話說係上年年中見奧地利航空有特價,又搵到連端午節紅日個weekend都有特價,維也納直航連稅約4千幾蚊,決定短短哋去返個6日奧地利之旅

估唔到第一次歐遊嘅我就遇到行李延誤,仲因為少少溝通上嘅小誤會,寄艙行李要到回程第六日先送回我手

結果旅程中頭5日只係拎一個細背囊&係H&M買應急衣物嘅膠袋裝野,就咁幾日係城市間移動

今次旅程時間好有限,唯有先去遠啲嘅郊區玩,中間有兩個朝早係大城市打卡

最後行程如下:

Day 1 香港~維也納(住) P.1 #5

Day 2 維也納~薩爾斯堡~聖沃爾夫岡 St Wolfgang & 聖吉爾根 St Gilgen ~ 薩爾斯堡(住)

~維也納
P.1 #14,#15

~薩爾斯堡
P.2 #22

~聖沃爾夫岡 St Wolfgang 夏夫堡鐵路火車
P.2 #25,P.3 #37, P.5 #67, #68,#71,#72,P.8 #116, #119

~聖沃爾夫岡St Wolfgang Wolfgangsee Schifffahrt 船
P.9 #121, #123,#128

~ 聖吉爾根 St Gilgen Zwölferhorn Mountain Cable Car
P.9#127,#134, P.10 #138~#139

~ 薩爾斯堡 Imlauer Sky Bar Restaurant 晚餐
P.11 #153,#154,#155,#157

Day 3 薩爾斯堡~德國貝希特斯加登(藍紹教堂 Ramsau Kirche、魔法森林Zauberwald、辛特湖 Hintersee&國王湖 Königssee)~薩爾斯堡(住)

~ 德國 貝希斯加登 Berchtesgaden
P.12#168

~ 德國 藍紹教堂 Ramsau Kirche
P.12#169,#172

~ 德國 魔法森林 Zauberwald
P.12#178,#179,#180, P.13#181,#189,#190, P.15#216,#217,#218

~ 德國 辛特湖 Hintersee
P.15#219,#221,#222,#223, P.17#248,#249,#252, P.18#256,#257

~ 德國 國王湖 Königssee
P.20#289,#291,#296, P.21#301,#307,#308,#309,P.23#332,#339,#340,#341,#343, P.24#352,#353,#355, P.25#369

~薩爾斯堡 Imlauer Sky Bar Restaurant晚餐
P.26#390

Day 4 薩爾斯堡~ 哈修塔特Hallstatt (住)

~薩爾斯堡 舊城區/新城區
P.28#409,#410,#411,#413,#415,#416,#417,
P.29#422,#423,#430,#431, #433,#435,P.30#436,#437

~ 奧地利 哈修塔特 Hallstatt
P.31#458,#459,#460, P.32#472,#473,#460

~ 奧地利 哈修塔特 Seehotel Grüner Baum 湖景客室
P.32#474,#475,#478,#479, P.33#485

~奧地利 哈修塔特 Seehotel Grüner Baum 湖畔餐廳晚餐

P.34#503, P.35#517,#523,#524

~ 奧地利 哈修塔特 Hallstatt 小鎮夜景
P.36#528,#529,#530

Day 5 哈修塔特 Hallstatt ~上特勞恩 Obertraun Dachstein (5 Fingers) ~ Hallstatt ~ 維也納 (住)

~ 奧地利 哈修塔特 Hallstatt
P.37#548,#549,#552,#553, #554,P.37#561

~ 奧地利 哈修塔特 Seehotel Grüner Baum 早餐/環境
P.38#563,#568,#569

~ 奧地利 上特勞恩 Obertraun Dachstein 5 Fingers
P.39#576,#585, P.40#586,#587,#588,#591, #593,#594,P.41#608,#609,#610,#611,P.42#617,#624,#625

~ 奧地利 維也納
P.42#629

~ 奧地利 維也納
P.42#626,#627,#628,#629

Day 6 維也納 ~ 香港
~ 奧地利 Fleming’s Conference Hotel 早餐
P.42#630

~ 奧地利 維也納 Schönbrunn Palace 美泉宮
P.43#633,#634,#635,#636,#637

~ 奧地利 維也納 HOP ON HOP OFF bus tours
P.44#648,#649

~ 奧地利 維也納 Belvedere Palace 美景宮
P.44#651,#652,#653

~ 奧地利 維也納 Heldendenkmal der Roten Armee 紅軍英雄紀念碑/街上隨影
P.44#657

~ 奧地利 維也納 街上隨影/Wiener Staatsoper 維也納國家歌劇院外
P.44#659

~ 奧地利 維也納 Wiener Staatsoper 維也納國家歌劇院外/ Wiener Stephansdom 聖史蒂芬大教堂
P.44#660

~ 奧地利 維也納 Wiener Stephansdom 聖史蒂芬大教堂
P.45#661,#662,#663

~ 奧地利 維也納回香港
P.45#668,#670,#672

PS.要特別感謝crazytravel師姐fine dining好介紹,照抄功課嘅我留係薩爾斯堡嘅兩晚都有美食享用

先放兩張今次旅程的幾個重點行程,大部分時間都天氣好好,只得一晚下大雨,日日都睇到好靚嘅湖光山色

熱賣及精選
引用:
原帖由 annannleung 於 2018-6-22 07:56 PM 發表

話說係上年年中見奧地利航空有特價,又搵到連端午節紅日個weekend都有特價,維也納直航連稅約4千幾蚊,決定短短哋去返個6日奧地利之旅

估唔到第一次歐遊嘅我就遇到行李延誤,仲因為少少溝通上嘅小誤會,寄艙行李要到回程第六日先送回我手

結果旅程中頭5日只係拎一 ...
支持annann,等睇靚相

支持進取豪遊

請問可以介紹提及嘅Salzburg 餐廳嗎?

Day 1

今次搭奧地利航空直航去維也納,由於係中午時間起飛,所以去程係飛機上都無瞓覺,睇了幾套戲&食埋兩餐,中間都經常有空中服務員果汁&水,服務都算唔錯

第一次搭長途機感覺都還可以口,唔算太辛苦,可惜到達入境後去行李帶取行李時唔見自己個行李箱,要去Lost and Found 填表,等航空公司搵返件行李後送去我住嘅酒店,臨走前航空公司人員給了我一個travel kit應急用(有一般日用品&T shirt 一件)

最後搞完一大輪後去巴士站,本來想學人用售票機買車票,點知部機唔收€50大紙,想用信用卡買又要我入PIN,最後見8點半嘅巴士就開車就直接上車
同司機買(因為見到有其他乘客都係買唔到飛,拎住現金等上車)

今晚住維也納西站火車站的Motel One

酒店房都唔錯

之後出咗去搵地方食晚餐,隨意搵到間餐廳食野

味道唔錯

食飽後慢慢行返去,先搵吓最後一晚住嘅酒店位置,之後就返去沖涼後就瞓,第一日係無行李下安然度過

引用:
原帖由 carole01 於 2018-6-22 08:00 PM 發表

支持annann,等睇靚相
多謝卡姐咁快手支持,靚相就無了,手機隨意影嘅相就大把

引用:
原帖由 ayim 於 2018-6-22 08:41 PM 發表

支持進取豪遊
多謝ayim支持,只係我去嘅日子太短先睇落行程進取

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Boop-boop 於 2018-6-22 08:59 PM 發表

請問可以介紹提及嘅Salzburg 餐廳嗎?
Salzburg 餐廳係Imlauer Sky Bar Restaurant
https://imlauer.com/en/restaurants/imlauer-sky-bar-restaurant/

我都係月初見到crazytravel師姐個直播先知這餐廳,師姐介紹在此 #27,我睇完後決定照抄

http://m.discuss.com.hk/index.ph ... page%3D1&page=2

回覆 引用 TOP

謝謝資料提供!

引用:
原帖由 annannleung 於 2018-6-22 09:18 PM 發表

多謝卡姐咁快手支持,靚相就無了,手機隨意影嘅相就大把
就第一個post的相,已經靚到嘩。。嘩聲

支持annann師姐
日本豪到歐洲😁

引用:
原帖由 annannleung 於 2018-6-22 19:56 發表

結果旅程中頭5日只係拎一 ...
支持ann ctse歐遊靚景之旅

oooOoOOooOOooOooOOoooo
  ~~ 不以物喜,不以己悲 ~~
ooOooOOoooOOooOOooOooo
引用:
原帖由 annannleung 於 2018-6-22 09:08 PM 發表

Day 1

今次搭奧地利航空直航去維也納,由於係中午時間起飛,所以去程係飛機上都無瞓覺,睇了幾套戲&食埋兩餐,中間都經常有空中服務員果汁&水,服務都算唔錯

食飽後慢慢行返去,先搵吓最後一晚住嘅酒店位置,之後就返去沖涼後就瞓,第一日係無行李下安然度過 ...
車站售票機用信用卡,真係要入pin架

Day 2

今日會由維也納去薩爾斯堡住2晚,由於想早點開始今日嘅St Wolfgang & St Gilgen 一日遊,所以好早起身就拎埋行李離開,check out 時我見酒店員工無提及有收到行李,所以自己都無特別問就走人

趁仲有少少時間,先係西站火車站附近行一陣

Day 2

係火車站西站附近散完步,就返去車站附近搵食店買早餐一陣搭火車時食,最後揀咗Mcdonald

買完早餐就趕快返去搵上車月台,今次會搭Westbahn,車站月台同OBB共用

因為做功課時知道搭私鐵Westbahn 正價同國鐵OBB嘅特價差不多,而家仲有特價WESTsuperpreise,比OBB嘅early bird ticket更有彈性,Wien - Salzburg特價只係€18,不過只可買當日/明日指定班次嘅車票

https://westbahn.at/en/offers/westbahn-offers/westsuperpreise/

我上機前見到自己想搭頭班車有特價,就事先上網購買,付款後會收有電子車票的email,上車時出示QR code車票比車務員scan便可,好方便

月台指示好清楚,而列車嘅車身一樣有清楚顯示列車班次&到達列車時間

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。