• 瀏覽: 2,942
  • 回覆: 19
如題
對茶藝好有興趣 可惜香港冇岀路

怎為知冇岀路 ?

引用:
原帖由 斯人的黃昏 於 2018-6-26 01:20 PM 發表
怎為知冇岀路 ?
冇咩人有興趣入行 入左行既人工又唔穩定除咗自己比錢開鋪頭

引用:
原帖由 咪米迷 於 2018-6-26 06:11 PM 發表

冇咩人有興趣入行 入左行既人工又唔穩定除咗自己比錢開鋪頭
現今的茶太貴品質又比十多年前差左, 而家做, 要有招牌貨才可行.

引用:
原帖由 斯人的黃昏 於 2018-6-26 06:18 PM 發表

現今的茶太貴品質又比十多年前差左, 而家做, 要有招牌貨才可行.
講到尾都係錢

引用:
原帖由 咪米迷 於 2018-6-26 06:20 PM 發表

講到尾都係錢
那有不勞而獲架 ?

茶藝既話真係好難 你想D人坐低等幾分鍾慢慢飲啖茶,仲要得一杯仔
依家D人連熱嘢都唔想飲 就算有 都唔會係拎一大堆茶具同你慢慢沖
一係就茶包 再唔係好似我咁 拎個壺沖茶葉 但係又懶得洗

我自己就係返鄉下先會慢慢沖茶細細杯咁飲,但係我都唔識分點為之好唔好
相反大陸就連超市都賣緊果D一包包既茶葉 仲有好多種咁 無計啦
邊有咁多時間坐係度乜都唔做飲下茶咁 個人無咁既心情 俾個咩環境你都無MOOD

引用:
原帖由 deniability' 於 2018-6-26 08:12 PM 發表
茶藝既話真係好難 你想D人坐低等幾分鍾慢慢飲啖茶,仲要得一杯仔
依家D人連熱嘢都唔想飲 就算有 都唔會係拎一大堆茶具同你慢慢沖
一係就茶包 再唔係好似我咁 拎個壺沖茶葉 但係又懶得洗

我自己就係返鄉下先會慢慢沖茶細細杯咁飲,但係我都唔識分點為之好唔好
相反大陸就連超市都賣緊果D一包包既茶葉 仲有好多種咁 無計啦
邊有咁多時間坐係度乜都唔做飲下茶咁 個人無咁既心情 俾個咩環境你都無MO ...
香港生活太急 根本冇時間冇心思品茶 食咩飲咩都求其lunch hr塞晒落肚就算
利申fresh grad 可能幾年後我都會成為一個偏向生存而非生活既人

係呀,你有時間都瞓教啦,唔洗做就話可以慢慢嘆姐

放心,零出路

真係難講😅

後生要飲Starbucks裝逼

引用:
原帖由 jasonp1977 於 2018-6-28 01:02 PM 發表
後生要飲Starbucks裝逼
其實真係好貴成40蚊杯 去天x買杯茶係一半價錢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]