註冊 登入

在玄武門事件過程中,李世民有個時間的去向成謎,究竟為何?

在玄武門事件過程中,李世民有個時間的去向成謎,究竟為何? E-mail 此主題給朋友

按史載,世民尉遲敬德先後殺了建成元吉,世民即派尉遲入宮控制李淵,而宮內仍然在殺戮,問題就是呢個時間,世民去向突然冇咗記載,佢做咗皇帝,史書當以佢為主角,臣下冇理由會唔寫佢在做緊咩。直到事變停止佢先係史書出現返。究竟點解?

回覆 引用 TOP

我推測
1.世民其實係親自帶尉遲等親信入宮控制李淵,因為當時李淵的政治態度至為關鍵,世民只有親自出馬先放心
2.尉遲當時見到高祖敢唔下跪甚至態度囂張迫高祖表態支持世民,如果冇世民就在現場,佢未必咁大膽,至少都會下跪。
3.尉遲當時對高祖所說的話,其實有可能根本係世民說的,但為有損世民形象,臣下就改為尉遲說的。
4.世民帶尉遲等人入宮軟禁高祖並迫佢支持自己,係不忠不孝不仁不義所為,佢登基後,臣下隱惡揚善唔敢直寫。所以先出現世民就突然去向成謎的怪異。
大家同意嗎?

熱門搜尋: cc cream 化妝品 膠原蛋白
引用:
原帖由 西西積叻 於 2018-7-3 03:23 AM 發表

我推測
1.世民其實係親自帶尉遲等親信入宮控制李淵,因為當時李淵的政治態度至為關鍵,世民只有親自出馬先放心
2.尉遲當時見到高祖敢唔下跪甚至態度囂張迫高祖表態支持世民,如果冇世民就在現場,佢未必咁大膽,至少都會下跪。
3.尉遲當時對高祖所說的話,其實有可能根本係世民說的,但為有損世民形象,臣下就改為尉遲說的。
4.世民帶尉遲等人入宮軟禁高祖並迫佢支持自己,係不忠不孝不仁不義所為,佢登基後, ...
調整心情
你估你殺左你細佬同大哥
再想迫宮時
唔需要時間調整心情

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標
我覺得佢只係 "靜侯佳音" , 唔係佢有咩野做???

如果好似是而樓主#2所講咁 , 佢就真係變逆子 ...
但係佢當時己經大權在握 , 我又唔覺得佢需要咁做
而且只係佢係沫定唔親身去 , 其實去果位武將 ,
態度就自然要強硬架拉 , 這裡沒問題啊~~

引用:
原帖由 將軍回魂 於 2018-7-3 08:42 AM 發表

態度就自然要強硬架拉 , 這裡沒問題啊~~ ...
李家同其他皇家唔同
李淵稱帝時個個仔都大
所以佢地唔係以皇家方式養大
反而係普通世族方式長大
而建成,世民,元霸,元吉
四個都係同一個母親所生
所以係真係由細見面,一齊生活下的親兄弟
雖然多次爭權及利益下的反目
不過都真係落左手都有感情
又要做  下一場戲迫宮
因為做左個頭
就要迫李淵落馬
唔係隨時死無葬身之地
一旦比李淵有時間反撲
立皇孫為皇儲再落世民造反罪
所以見李淵肯退位感動
唔係下一步就係......
殺父,再將知情的武將一齊滅口
包括敬德等玄武門之變的人

阿仙奴忠實球迷
引用:
原帖由 十九八 於 2018-7-3 07:49 AM 發表

調整心情
你估你殺左你細佬同大哥
再想迫宮時
唔需要時間調整心情
當時秦王府人馬正同太子齊王果邊人馬戰鬥緊又處於下風,形勢不妙,世民仲可以揾個地方抖下?冇可能。佢發動呢次政變一開始已諗好必殺太子齊王二人,有曬心理準備。

引用:
原帖由 將軍回魂 於 2018-7-3 08:42 AM 發表

佢當時邊有大權在握呀!?冇佢帶尉遲等人入宮迫高祖下旨叫太子齊王的人馬停戰,秦王府人馬未必夠打

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 十九八 於 2018-7-3 09:50 AM 發表

李家同其他皇家唔同
李淵稱帝時個個仔都大
反而係普通世族方式長大
四個都係同一個母親所生
又要做  下一場戲迫宮
因為做左個頭
就要迫李淵落馬
唔係隨時死無葬身之地
一旦比李淵有時間反撲
所以見李淵肯退位感動
唔係下一 ...
同意你分析。世民當時絕對會殺埋老豆,如果高祖吾肯轉軚支持佢,因世民已洗濕個頭冇後退之路。當時環境已很惡劣,所以我先話世民一定會親自帶兵入宮搞掂老豆,呢個亦解釋咗為何世民殺了元吉後,有個時間(假設幾小時)再冇記載佢行蹤,佢又冇繼續指揮秦王府打太子齊王人馬,唔通佢突然去柯屎?所以唯一解釋到的,也就是我推測。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 西西積叻 於 2018-7-3 03:23 AM 發表

我推測
4.世民帶尉遲等人入宮軟禁高祖並迫佢支持自己,係不忠不孝不仁不義所為,佢登基後, ...
Agree, simon 應該殺兄弟後親自入宮挾李淵, 假李淵之名調動禁軍鎮壓東宫長林軍, 否則simon 全家會被長林軍所殺

回覆 引用 TOP

引用:

當時薛萬徹帶3,000東宮長林軍殺緊過嚟玄武門救李建成,
Simon若不能挾老豆以令禁軍, 佢已做咗肉醬意粉

引用:
原帖由 十九八 於 2018-7-3 09:50 AM 發表

李家同其他皇家唔同
李淵稱帝時個個仔都大
反而係普通世族方式長大
四個都係同一個母親所生
又要做  下一場戲迫宮
因為做左個頭
就要迫李淵落馬
唔係隨時死無葬身之地
一旦比李淵有時間反撲
所以見李淵肯退位感動

唔係下一 ...
simon吾介意俾人知道發動玄武門之變殺兄弟,
因為佢可解釋為清君側,
佢要隐瞞係挾老豆這個不忠不孝罪名,
simon幾兄弟都在戰場廝殺, 吾會有婦人之仁

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-7-3 02:41 PM 發表

simon吾介意俾人知道發動玄武門之變殺兄弟,
因為佢可解釋為清君側,
佢要隐瞞係挾老豆這個不忠不孝罪名,
simon幾兄弟都在戰場廝殺, 吾會有婦人之仁 ...
李淵都轉數快先冇事,話世民係仁義之人,都係受史書誤導。

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-7-3 02:35 PM 發表

當時薛萬徹帶3,000東宮長林軍殺緊過嚟玄武門救李建成,
Simon若不能挾老豆以令禁軍, 佢已做咗肉醬意粉
秦王府得800人應戰,其中有部分仲係臨時監獄放出來的囚犯,戰鬥力九流,邊夠對方打!?世民當時已帶埋長孫皇後上戰場,成個秦王府傾巢而出,可見佢都冇絕對把握成功,已抱不成功便成仁心態·。佢今次係好彩成功咗,而成功軟禁高祖係佢今次成功一大決定性因素。咁大隻棋子,佢點可能放心派尉遲呢D粗人去!?萬一高祖走甩咗佢就仆街。

引用:
原帖由 西西積叻 於 2018-7-3 04:40 PM 發表

秦王府得800人應戰,其中有部分仲係臨時監獄放出來的囚犯,戰鬥力九流,邊夠對方打!?世民當時已帶埋長孫皇後上戰場,成個秦王府傾巢而出,可見佢都冇絕對把握成功,已抱不成功便成仁心態·。佢今次係好彩成功咗,而成功軟禁高祖係佢今次成功一大決定性因素。咁大隻棋子,佢點可能放心派尉遲呢D粗人去!?萬一高祖走甩咗佢就仆街。 ...
simon收買咗玄武門守衛,不過頂吾到長林軍,
如果挾吾到李淵嘅話,秦王府上下都死梗,simon必定親自去做

熱門搜尋: 頭皮 頭髮稀疏 護髮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 西西積叻 於 2018-7-3 01:19 PM 發表

當時秦王府人馬正同太子齊王果邊人馬戰鬥緊又處於下風,形勢不妙,世民仲可以揾個地方抖下?冇可能。佢發動呢次政變一開始已諗好必殺太子齊王二人,有曬心理準備。 ...
呢個係你自細成長到大
一齊吃飯一齊去玩的兄弟黎
王家無情好多時係帝王學教出黎造成
唔將親人當親人
唔將人命當人命
臣子下人只係棋子,只係物件

熱門搜尋: 鋁窗工程 漏水 地產公司
阿仙奴忠實球迷
 30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。