註冊 登入

新車落地,連續幾次入廠維修都不能改善問題,有無人成功要求換車?

新車落地,連續幾次入廠維修都不能改善問題,有無人成功要求換車? E-mail 此主題給朋友

牌子係豐田
五個月車
已經左拆右拆
事源:左頭行車有咕嚕咕嚕聲
近日去試埋Demo car,正常無事

維修主任都見埋,成日都話聽唔出,話好正常工作聲,我架車有,demo car無咁奇怪既

引用:
原帖由 吳廣治 於 2018-7-4 05:54 PM 發表

換過部新車?諗下好啦.
唉,都唔和幾時先整得好,新車都要撞手神,有事都解決不了,真係慘過二手車,二手車起碼都試過無問題先比錢

引用:
原帖由 andyyyy 於 2018-7-4 08:05 PM 發表

佢實話冇事!
係,有(鞋)震聲都話左正常先,但未拆野前無架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tgb1 於 2018-7-4 09:49 PM 發表

不開車品牌,以免招人出口術,隔離屋街坊買部四門房車(冷門款)行左兩個月就壞 suspension ㄧ整就三星期,再行多三個多月,全車警号燈著晒,入廠整左兩個月,最後代理100%車價退回。 ...
我又無出燈,係試過隻窗唔上唔落,呢家最煩係響聲

引用:
原帖由 NorrisHKman 於 2018-7-4 10:23 PM 發表

點解要皇冠信你?
你最好揾公正行check
或去睇耳鼻喉科check吓
我同佢講過,我會寫信去日本同去揾公証行,証實後一齊費用會claim返佢,呢家想知道,佢地無能力fix架車問題時,有無可能換車者

引用:
原帖由 NorrisHKman 於 2018-7-4 10:38 PM 發表

祝你輸少當贏
我預左輸錢換第二部車,只不過有點唔開心

引用:
原帖由 NorrisHKman 於 2018-7-4 11:17 PM 發表

睇咗你响隔離版d帖,睇得出你好自我中心唔聽人勸,自視過高又怕瘀要面子

嗱,少少心得,俾幾千$响外面車房換前面兩支避震,aftermarket 嘅,叫車房順便check清楚整個suspension system及 steering system,有唔妥叫公正行加驗,冇發現特別之處就當係幫㗎車加咗補品心安理得

記住,時間=金錢,輸少當嬴
同大公司玩,問清楚自己係咪真係玩得起,咪為 ...
我都知道架啦,人地財大,自我中心我唔怕認,瘀我又唔怕,都多謝你既意見,下次換車都要做多點功課

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 god 於 2018-7-4 11:08 PM 發表

有怪聲真係好難搞,你係咩情況下有聲?D聲明唔明顯?似係機件聲定係內裝碰撞聲?大概由咩方位傳出嚟?
我自己就覺得左軸出黎,係邊件零件有事就真係唔知

引用:
原帖由 巴塞隆那 於 2018-7-4 11:23 PM 發表

我有個親戚都係咁好有潔癖

買手機iphone都要換兩次
我無呢啲嘢,部車比佢地整花左都係比佢地點下油就算

引用:
原帖由 巴塞隆那 於 2018-7-4 11:54 PM 發表

咁你堅持下睇下可唔可以換到車

然後

包膠一下畀大家

我印像中皇冠都好似係老馮唔換
我相信,換到都要簽乜鬼保密恊意,我都係去多次維修部,搞唔掂,trade過架,學某師兄話輸少當贏,我諗住mazda 有iplus果幾架,唔知有無師兄覺得如何,又或者honda stepwgn,最衰nissan serena epower未有

引用:
原帖由 豬剛烈 於 2018-7-5 12:32 AM 發表

係咪 L佛, Vellfire ? 如果係就返廠無用、自己加小小嘢就可以,我都係咁
唔係呀師兄,係最平既細七果架,請問師兄加乜?你部車行起黎都有雜聲?

引用:
原帖由 豬剛烈 於 2018-7-5 12:56 AM 發表

另外,換部新車唔使諗。我老友部馬沙,一個月就死火,出埋侓師傾,都係幫佢整返好算數
整得好都唔錯,我都係想整好,唔得真係只好換車

成日聽呢到講豐田好,點知中招

引用:
原帖由 悶聲冷靜慎行 於 2018-7-5 01:05 AM 發表

豐田 service 真係唔差喎!

大瘡,就真嘔血!
態度係唔錯,我比99分佢地,解決能力就,尚未滿意。大昌點唔好?我諗定換車,nissan同honda都係大昌

引用:
原帖由 konka99 於 2018-7-5 01:42 PM 發表

之前架德國車落地唔夠三個月跪低六次,最後無條件換過㗎,不過要等半年先有新車交
我諗我跪架車都未跪,睇黎豐田質素下降左,凌治先可以保證下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wang8699 於 2018-7-5 03:34 PM 發表

心理作用或未行順
心理作用既,就唔係我架車有,我去駕demo car無,我一千公里時車過朋友都聽到,叫佢形容下,佢話似水底放水泡聲或水滾既聲,都叫免強同我形容得似既聲音

回覆 引用 TOP

17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。