註冊 登入

點解要求寫埋presnt salary

點解要求寫埋presnt salary E-mail 此主題給朋友

以前寫expected salary就可以,現在要求寫埋present salary。

我以前搵幾多關佢咩事? 搵左2個月工,今日見工,個職位市價18,000-20,000,個HR寸我,話我以前搵25,000,現在低咁多,接唔接受到(心唸:廢話,會有人接受到咩),我客氣說是市價,接受到才上來,個HR又話,點解唔搵份人工高D(心唸:搵到就唔來見你份工啦)。 咁現在係咪以前搵多D,現在搵少D唔可以? 咁叻問人presnt salary,又比唔到。 浪費我時間。

一個個人,有啲HR想知都係for reference , 有時啲can獅子開大口justify 唔到個increment

婚紗展~婚紗展~ My Only Baby=)

回覆 引用 TOP

咁見份工既然市價18000-20000,你唔接受又apply又去interview,人地有咁嘅concern都合理

引用:
原帖由 大明皇帝朱元璋 於 2018-7-10 16:17 發表

個HR寸我,話我以前搵25,000,現在低咁多,接唔接受到(心唸:廢話,會有人接受到咩) ...
你自己咪講左要問嘅原因

回覆 引用 TOP

佢梗係寸9你啦。。。你減5K人工都接。。。

佢驚你做兩個月就唔做。。。或者喺度hea做

老老豆豆。。。減5k都接。。。你係大年紀定係有案底?

引用:
原帖由 RReenn 於 2018-7-10 07:19 PM 發表

咁見份工既然市價18000-20000,你唔接受又apply又去interview,人地有咁嘅concern都合理
留意。。。樓主話“接受到才上來”

引用:
原帖由 wtfbro 於 2018-7-10 09:30 PM 發表

留意。。。樓主話“接受到才上來”
但只是客氣說, 但(心唸:廢話,會有人接受到咩)

引用:
原帖由 RReenn 於 2018-7-10 09:33 PM 發表

但只是客氣說, 但(心唸:廢話,會有人接受到咩)

回覆 引用 TOP

小弟只是馬死落地行,明知搵唔返以前人工,唔通18,000唔做呀? 死都要以前人工, 如果根本搵唔返,唔接受減薪,食西北風呀?

每份工都有市價,我以前搵幾多,HR知來做咩?

接受唔到就唔做,你接受到返工加班剝削嗎? 咁你又返工?

唔減人工無人請,蕉都無錢買。可以不接受現實嗎?

現實是要面對,只是不滿自己present salary關HR咩事?

引用:
原帖由 大明皇帝朱元璋 於 2018-7-11 03:33 AM 發表

現實是要面對,只是不滿自己present salary關HR咩事? ...
緊係關啦...呢D資料都係俾HR去了解你既一部分...同埋你既情況...人地有疑問係好正常架啵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大明皇帝朱元璋 於 2018-7-10 04:17 PM 發表

以前寫expected salary就可以,現在要求寫埋present salary。

我以前搵幾多關佢咩事? 搵左2個月工,今日見工,個職位市價18,000-20,000,個HR寸我,話我以前搵25,000,現在低咁多,接唔接受到(心唸:廢話,會有人接受到咩),我客氣說是市價,接受到才上來,個HR又話,點解唔搵份人工高D(心唸:搵到就唔來見你份工啦)。 咁現在係咪以前搵多D,現在搵少D唔可 ...
其實呢啲通常係福利差既公司先會咁做,想睇下其他公司出手有幾低!

present salary

引用:
原帖由 大明皇帝朱元璋 於 2018-7-11 03:33 發表

現實是要面對,只是不滿自己present salary關HR咩事? ...
其實最大嘅問題唔係你減人工
而係你嘅心態

我都試過請人係減人工黎做,但係對方態度正面,我同line都覺得無問題
佢黎到之後仲做得好好,我地之後都有加返比佢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 OOCL123 於 2018-7-11 07:50 PM 發表

present salary
我都笑L左

回覆 引用 TOP

35 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。