註冊 登入

迴旋處俾的士撞

迴旋處俾的士撞 E-mail 此主題給朋友

各位師兄, 大家好
小弟响青衣擔桿山迴旋處畀架的士從後撞上
當時我喺中線cut入去外線準備出車, cut線有打燈後方冇車
四條呔已經踏入曬外線, 之後有架的士從後高速駛出迴旋處, 相信佢淨係望右邊冇望前方有冇車, 高速撞到我左邊車身, 車門前方到車頭位置

好可惜我冇裝車cam, 當日的士司機唔肯認數,但之後車主打比我表示會負責, 點知今日車主話司機發爛, 要求報工傷, 明明當日佢仲好地地, 擺明而家想食全餐, 的士本身有車cam但的士佬話佢冇開, 擺明身有屎

想問各位師兄, 而家我要去警署報案同埋要報保險,NCD 一定有影響
想知道第日上庭個如果個官判咗的士司機有罪咁我NCD係咪都繼續有record
同埋的士佬一定屈我cut線撞埋嚟, 上到法庭我係唔係唔一定贏?
各位師兄請提供意見我可以點做?好無助

補充: cut線後見到的士從左後方高速駛出,
已經立即收慢同響安, 但的士完全冇收慢, 就咁撞咗埋嚟

熱門搜尋: 懷孕 健身教練 隱形眼鏡 包皮 濕疹 運動 婚前檢查
引用:
原帖由 Nadal1219 於 2018-7-10 05:25 PM 發表

補充: cut線後見到的士從左後方高速駛出,
已經立即收慢同響安, 但的士完全冇收慢, 就咁撞咗埋嚟
即場冇報警?

回覆 引用 TOP

唔明你點講?你在中線出外線,的士撞你左邊車身?
佢係一路行外線,好了,即是你cut線中,你的左邊車身和的士右邊車身發生碰撞啦!
你要賠比人!而家仲要報受傷,你想和解都無得和!快D報定保險,你輸咗八成

隨心而發,隨水而流
名利虛空,隨波不逐流
引用:
原帖由 bbq323 於 2018-7-10 05:39 PM 發表

佢係一路行外線,好了,即是你cut線中,你的左邊車身和的士右邊車身發生碰撞啦!
你要賠比人!而家仲要報受傷,你想和解都無得和!快D報定保險,你輸咗八成 ...
佢撞我嗰刻我四呔已經入曬線, 我入曬線之後佢從後剷上我架車, 因為我準備駛出迴旋處所以車頭側向左邊

引用:
原帖由 bbq323 於 2018-7-10 05:39 PM 發表

你要賠比人!而家仲要報受傷,你想和解都無得和!快D報定保險,你輸咗八成 ...
我理解係樓主係迴旋處外圈行緊,的士停讓線準備入圈但只顧望右無望前隊到圈內行緊嘅樓主。應該樓主WIN WIN

引用:
原帖由 花生之友 於 2018-7-10 05:52 PM 發表

我理解係樓主係迴旋處外圈行緊,的士停讓線準備入圈但只顧望右無望前隊到圈內行緊嘅樓主。應該樓主WIN WIN
最大問題係我啱啱cut完線, 的士就從左後方沖埋嚟, 好彩我四條呔入曬線
我好怕的士上庭屈我cut線撞埋去

引用:
原帖由 Nadal1219 於 2018-7-10 05:52 PM 發表

佢撞我嗰刻我四呔已經入曬線, 我入曬線之後佢從後剷上我架車, 因為我準備駛出迴旋處所以車頭側向左邊
點解當時唔報警?事後報唔知保險彩唔彩你了。

引用:
原帖由 Nadal1219 於 2018-7-10 05:52 PM 發表

撞車點是否在外線?
撞車前你在中線?
的士是否在外線行,然後撞上你的車身?
還是的士在回旋處外進入回旋撞上你的車身?
比張圖睇下啦

隨心而發,隨水而流
名利虛空,隨波不逐流

回覆 引用 TOP

你不如用呢張圖畫出嚟你兩個條線大家點行?邊點撞?

的士如果係當時出迴旋處即係已經大家一齊迴旋處內,佢響外圈,你話佢出迴旋處咁佢都會扭左但點會炒你左邊車身,佢唔出迴旋處至會炒你,唔明?

回覆 引用 TOP

當時即場就應該報警

熱門搜尋: 新娘化妝 化妝學校 結婚 耳環 眼部護理

回覆 引用 TOP

講乜都冇用啦 !你連幾百蚊裝個車cam都慳, 當時有冇影相? 事後有冇報警? 如果乜都冇, 唔使搞咁多嘢 大家寫和解紙算 毫無證據 雙方各執一詞 最後交通部兩邊都唔告 嘥精神同時間攪

理論上車身撞車身,一定是有車正在cut線!而且樓主撞前是在中線行,你可以話你一早已出晒在外線,如果照你所講,的士好快沖上來,應該是撞你車尾才對,不可能車身撞車身!
法官每日都在處理呢D案,你覺得個官會信你已經行在外線,又可以同的士車身碰撞!除非條行車線好闊可以同時行兩部車啦!

咁你認唔認撞車前二秒鐘你是在中線,撞車時你部車在外線?
如果認,你就肯定正在cut線囉

隨心而發,隨水而流
名利虛空,隨波不逐流

回覆 引用 TOP

的士係讓線入回旋處? 如果係就強調尼點。

熱門搜尋: 期指 二按 物業按揭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花生之友 於 2018-7-10 05:55 PM 發表

點解當時唔報警?事後報唔知保險彩唔彩你了。
當時有報警有file編號, 阿sir話我同的士佬傾掂咗賠償先, 如果傾得掂就唔使跟進, 如果傾唔掂就要返去再落簿

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。