註冊 登入

僱主/HR可唔可以向稅局同MPF查係咪係前公司做過?

僱主/HR可唔可以向稅局同MPF查係咪係前公司做過? E-mail 此主題給朋友

各位ching, 請問有冇人知僱主/HR可唔可以向稅局同MPF查係咪係前公司做過架?
除左打電話/SEND信比前公司, 會唔會有其他方法查?

P.S. 僱主想問我拎稅局張56F睇我係自己走定係比公司炒, 因為前公司冇出張正式我係到做過, 做幾耐既reference letter比我, 但係間公司已經執左, 而我又比唔到證明佢, 依家企左係到

主要向前公司查,稅單可以要求你提供

引用:
原帖由 RReenn 於 2018-7-11 07:15 PM 發表

主要向前公司查,稅單可以要求你提供
但係唔見左張紙,佢地OR我可唔可以各稅局拎返架?

引用:
原帖由 豬~* 於 2018-7-11 19:44 發表

你得閒上網問點解唔直接問稅局?

你真係人如其名

回覆 引用 TOP

根據私穩條例,你現僱主應該無可能向稅局 check 你的資料,再者 56F 唔會寫你咩原因離開間公司,加上好多公司都未必會填 56F 比稅局
你現公司有無咁緊要連一間執左既公司都要 check 到底呀?睇黎佢地都唔係好信得過你

引用:
原帖由 j.dean 於 2018-7-11 22:39 發表

根據私穩條例,你現僱主應該無可能向稅局 check 你的資料,再者 56F 唔會寫你咩原因離開間公司,加上好多公司都未必會填 56F 比稅局
你現公司有無咁緊要連一間執左既公司都要 check 到底呀?睇黎佢地都唔係好信得過你 ...
如果樓主任何supporting都無,人地唔信都係人之常情

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 j.dean 於 11/7/2018 10:39 PM 發表

你現公司有無咁緊要連一間執左既公司都要 check 到底呀?睇黎佢地都唔係好信得過你 ...
可能身有屎💩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 豬~* 於 2018-7-11 07:44 PM 發表

無keep好紀錄,又無reference letter的話,無人幫到你,n年前的稅單我仲有keep

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 j.dean 於 2018-7-11 10:39 PM 發表

其實我有張前老細寫比我仲寫得好好既reference letter
但係個張冇寫明我邊段時間係到做同埋離職原因,佢話唔算係一張正式HR認證既reference
所以佢先問我有冇56F,但係我真係冇呢張野
我岩岩都send晒d野新公司HR,交到既我都交盡了

引用:
原帖由 j.dean 於 2018-7-11 10:39 PM 發表

有,咩無呀
Reason for cessation
不過咁都比佢諗到真係趣緻
呢啲情況,唔想move on咪next 囉,斷估都唔係請緊C grade啦

婚紗展~婚紗展~ My Only Baby=)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 豬~* 於 2018-7-11 06:56 PM 發表

各位ching, 請問有冇人知僱主/HR可唔可以向稅局同MPF查係咪係前公司做過架?
除左打電話/SEND信比前公司, 會唔會有其他方法查?

P.S. 僱主想問我拎稅局張56F睇我係自己走定係比公司炒, 因為前公司冇出張正式我係到做過, 做幾耐既reference letter比我, 但係間公司已經執左, 而我又比唔到證明佢, 依家企左係到 ...
HR同僱主係無可能挎過你自己去稅局問關於你既資料,,,
如果前僱主有交56F既,,,你可以自行去稅局申請返相關文件俾你,,,去證明你既在職時間~

回覆 引用 TOP

你僱主以為自己係探員?鍾意查乜就查乜?真係以為市民大撚曬?

如果超過7年前,又未必會查得太仔細

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 晚膳行動10 於 2018-7-12 06:38 PM 發表

你僱主以為自己係探員?鍾意查乜就查乜?真係以為市民大撚曬?
我聽到都呆左 冇諗過會咁樣要求 佢話金融、銀行呢d行業係會check得緊d
我今日打左去稅局問 佢話冇可能拎到,佢話私隱黎既,就算係我自己申請都未必拎到,講到明咁多張form點搵返你個張ja

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 豬~* 於 2018-7-12 09:32 AM 發表

其實我有張前老細寫比我仲寫得好好既reference letter
但係個張冇寫明我邊段時間係到做同埋離職原因,佢話唔算係一張正式HR認證既reference
所以佢先問我有冇56F,但係我真係冇呢張野
我岩岩都send晒d野新公司HR,交到既我都交盡了 ...
ask HR to call you ex boss for reference

回覆 引用 TOP

18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。