註冊 登入

「转载」諾亞方舟怎麼可以這麼科學OMG

「转载」諾亞方舟怎麼可以這麼科學OMG E-mail 此主題給朋友

如果諾亞方舟是假的就代表猶太教、天主教、基督教、伊斯蘭教全都是假的?

https://www.youtube.com/watch?v=PPEAJ8FckjM進入香討影片區

精選樓盤
諾亞方舟真的是基督教一个死穴!一督即死!

你的youtube對付基要派的基督徒是綽綽有餘。

但當講到學術命題,這就忽略了挪亞方舟源自近東傳說,
如耶魯大學出版的創世記釋經書,學者E A Speiser指出猶太人用了近東洪水傳說,隨他們宗教思想改編這故事。

引用:
原帖由 McLoneV 於 2018-7-26 01:59 PM 發表

如耶魯大學出版的創世記釋經書,學者E A Speiser指出猶太人用了近東洪水傳說,隨他們宗教思想改編這故事。 ...
無論點樣狡詐,你始終改變不了聖經就是神話的事實。

引用:
原帖由 鋒利超人 於 2018-7-26 11:22 AM 發表

如果諾亞方舟是假的就代表猶太教、天主教、基督教、伊斯蘭教全都是假的?

https://www.youtube.com/watch?v=PPEAJ8FckjM
挪亞方舟嘅故事係用咗 Epic of Gilgamesh 裡面一次水災和造船逃生嘅記載為原型,不但說是全假,只係話聖經記載和原本有好大嘅出入。

條條大路通羅馬!
旁門左道通羅馬?!
網絡白目法通羅馬?!
胡扯《詩篇》係基督教成立後加入聖經又係唔係路?!
條路自己揀,PK唔好喊。
引用:
原帖由 003U 於 2018-7-26 04:23 PM 發表

原來你不知聖經是書集,當中有神話,有非神話。
咁簡單的集合論也不知,難怪你以為猶太宗教聖書叫律法囉

引用:
原帖由 003U 於 2018-7-26 04:23 PM 發表

你唔知聖經係j多種不同文體書卷嘅結集,有神話、文學、詩歌、宗教典章、人物記事、個人書信等,胡亂話聖經全部係神話,等基督徒以為反基無知,真係多得閣下囉。

提示: 違規內容已被屏蔽
個指字和趾字都唔識分,火化骨要用解剖學,仲話要驗DNA嘅,想祈望有咩答案?
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27978489&page=2&extra=#pid493593996
引用:
原帖由 香港無神論貓姐) 於 2018-7-27 07:46 AM 發表

你唔知聖經係j多種不同文體書卷嘅結集,有神話、文學、詩歌、宗教典章、人物記事、個人書信等,胡亂話聖經全部係神話,等基督徒以為反基無知,真係多得閣下囉。 ...
你唔知聖經係(無個j字)多種不同文體書卷嘅改篇神話,
在神話中包含:文學、詩歌、宗教典章、人物記事、個人書信等,
胡亂話聖經唔係神話,等基督徒以為反基無知,
幫假基基推銷歷史耶穌,真係多得閣下的反轉豬肚囉。

引用:
原帖由 003U 於 2018-7-27 02:49 PM 發表

你唔知聖經係(無個j字)多種不同文體書卷嘅改篇神話,
在神話中包含:文學、詩歌、宗教典章、人物記事、個人書信等,
胡亂話聖經唔係神話,等基督徒以為反基無知,
幫假基基推銷歷史耶穌,真係多得閣下的反轉豬肚囉。 ...
詩歌點會屬於神話?人物記事點會係神話?書信點會係神話?唔好玩啦!

引用:
原帖由 McLoneV 於 2018-7-27 02:17 AM 發表

原來你不知聖經是書集,當中有神話,有非神話。
咁簡單的集合論也不知,難怪你以為猶太宗教聖書叫律法囉
原来因为聖經是書集,所以耶和华耶稣係神創世救世,上天堂的骗局就唔係呃人?

引用:
原帖由 香港無神論貓姐) 於 2018-7-27 07:15 PM 發表

詩歌點會屬於神話?人物記事點會係神話?書信點會係神話?唔好玩啦!
应该将本「圣经」斬件,分开来拜!
因为有詩歌,人物記事,書信唔係神話 > 所以耶和华耶稣都唔係神話!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港無神論貓姐) 於 2018-7-27 07:46 AM 發表

你唔知聖經係j多種不同文體書卷嘅結集,有神話、文學、詩歌、宗教典章、人物記事、個人書信等,胡亂話聖經全部係神話,等基督徒以為反基無知,真係多得閣下囉。 ...
咁你認为迷信的人係信不同文體書卷,文學、詩歌嘅結集部份吖?
或係信神話果部份吖嗱?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鋒利超人 於 2018-7-28 01:26 AM 發表

原来因为聖經是書集,所以耶和华耶稣係神創世救世,上天堂的骗局就唔係呃人?
你的「因為/所以」全無邏輯可言

不會因為是書集,所以其書集是或不是虛構

引用:
原帖由 McLoneV 於 2018-7-26 01:59 PM 發表

如耶魯大學出版的創世記釋經書,學者E A Speiser指出猶太人用了近東洪水傳說,隨他們宗教思想改編這故事。 ...
呀!原来挪亞方舟源自近東傳說就不是抄袭?
挪亞方舟源自近東傳說就不是圣经老作?
「猶太人用了近東洪水傳說,隨他們宗教思想改編這故事」就可以证明圣经冇造假!
「挪亞方舟」的荒谬係为了對付基要派的基督徒?还綽綽有餘???

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。