註冊 登入

[政府部門] 做左年半ACO,有D野講

做左年半ACO,有D野講 E-mail 此主題給朋友

小弟上年年頭入職,入咩部門唔講啦(驚俾人起底),總知去左個人地口中話既升職位度做。

但所謂既升職位對於我俚d新豬黎講 可以話係伏位。

一黎工作量多,日日OT到6點幾7點。

二黎事無大小都關你事,對下既CA所有野你要知你要核對,睇漏一眼就俾人問責。對上d人又唔太肯教,主動問佢又話自己睇file, 到唔問佢果陣又話點解唔問過佢先。好難捉摸。

做到好灰,有人想知先繼續講。

其實自身能力不足
早d辭職都未嘗唔係好事
好過遲下做到精神病
到時調又調唔到
出返去又老無人請

彩虹憍再會, 延續未完情
領養請在面書搜尋Olausen Lisa

回覆 引用 TOP

ot 個少少就話忙。試下入稅局做啦

工作量多,還是你手腳慢,辦事能力有問題?

有舊file睇,點解唔睇?有冇帶file返屋企睇?
還是你英文唔掂?

成日話上司唔教你,你應否檢討你的人際關係是否有問題?

升職位
Hr Adm financial
而且仲要有下屬

新入職做呢個位係唔易做
但做到要OT 
應該係你手腳慢
而且彈回頭重做比較多

若果年半後既而家都係咁
真係要反省下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 量化寬鬆1 於 2018-8-8 02:26 PM 發表

還是你英文唔掂?

成日話上司唔教你,你應否檢討你的人際關係是否有問題? ...
....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 量化寬鬆1 於 2018-8-8 02:26 PM 發表

還是你英文唔掂?

成日話上司唔教你,你應否檢討你的人際關係是否有問題? ...
你係咪真CS?

1. 有幾高級需要帶file 返屋企睇。
2. 政府文件隨意帶走辦公室?
3. 請教上司問題可以再做好啲。呢啲先係要學。

政府工就係咁。

我做GR位悶到傻,平時無咩做,又學唔到d咩野,好想走,未搵到第二份

回覆 引用 TOP

政府有佢獨特嘅職場文化。
好多都真係睇人死⋯你真係頂唔順就再考慮第二份工啦
我估你新制,應該有u grade ,考其他位唔難!

回覆 引用 TOP

有已經好好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Igyou 於 2018-8-8 03:26 PM 發表

你係咪真CS?

1. 有幾高級需要帶file 返屋企睇。
2. 政府文件隨意帶走辦公室?
3. 請教上司問題可以再做好啲。呢啲先係要學。

政府工就係咁。
如果有公務員係討論區,發放政府招聘的內部資訊,是否違反守則? 應否被炒?

做aco 做到你ot  係咪on9 架?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 量化寬鬆1 於 2018-8-8 06:16 PM 發表

如果有公務員係討論區,發放政府招聘的內部資訊,是否違反守則? 應否被炒?
如果有人發放懶人包。

內容包含考試試題內容,發放試題的內容的人及要求傳送考試試題內容的人是否違反守則?

每個考生打查詢熱線問到既資訊,同某公務員係香討發放既所謂內部資訊係一樣。

咁請問係乜內部資訊。

嚇死人咩。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樂天餅仔 於 2018-8-8 01:55 PM 發表

小弟上年年頭入職,入咩部門唔講啦(驚俾人起底),總知去左個人地口中話既升職位度做。

但所謂既升職位對於我俚d新豬黎講 可以話係伏位。

一黎工作量多,日日OT到6點幾7點。

二黎事無大小都關你事,對下既CA所有野你要知你要核對,睇漏一眼就俾人問責。對上d人又唔太肯教,主動問佢又話自己睇file, 到唔問佢果陣又話點解唔問過佢先。好難捉摸。

做到好灰,有人想知先繼續講。 ...
你都係唔好繼續講好啲

回覆 引用 TOP

首先多謝大家既回覆。對於ACO要OT俚方面我都見到有好多反應。

首先,有人覺得一個爛鬼ACO會有幾多野做啊!?做到要OT一定係自己問題,手腳慢能力不足etc. 講俚句說話既師兄我唔知你係未現職ACO,同埋做緊咩位。但無可否認係有d位處理d文件係又急又多,要你即時處理,擺低幾個鐘先處理都可以去照一餐肺。所以好多時d routine 野都要留到最後 或者收工先有時間做。仲要有時加埋d ad hoc野你真做到摩打手都冇可能係official hrs 內做唔切。

其次,有人覺得有file係度可以自己睇,點解都要問人點做。無錯,睇File 真係可以幫到好多,解答到好多唔明既地方。但我想講既係,有好多細節位置都唔會只係睇file 就睇得出,當中巧妙處你唔係做落係唔會知原來要咁樣處理。

最後,有人覺得點解唔帶File 返屋企睇。樓上都有師兄答左,file係唔俾帶返去,因為一黎唔見file好大獲,二黎當中file涉及好多敏感資料所以係嚴禁外帶回家。相信好多部門都係唔俾帶返去。如果有部門可以準許或默許帶file返屋企,我都好好奇想知咩係部門。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。