• 瀏覽: 10,232
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
你好!
本人對咖啡認識不多但喜歡飲用,最近想報讀兼職咖啡課程,唔知各位會唔會有推介?

岩岩上網睇過新X方,精品咖啡調製興趣班為$18XX,唔知會唔會太貴?

我都有這興趣,但無奈我是輪班工作,不能連續放每星期同一天,所以只能報些一堂完結的課程。尋找中

提示: 違規內容已被屏蔽
噢 太可惜了 一堂學完感覺好似唔實在 同埋我見沖咖啡都2-3種方法..

引用:
原帖由 tigertiger_919 於 2018-8-23 05:18 PM 發表
噢 太可惜了 一堂學完感覺好似唔實在 同埋我見沖咖啡都2-3種方法..
其實出面好多,也不一定要有cert的
都唔好問我那間,因為我以前學的以現在來看都是好貴.
另外有些報espresso的他們用的都是commercial機,同家用唔同
如果只是想在家沖學commercial機未必有用

其實最主要想學手沖咖啡.. 唯有自己再睇睇`

引用:
原帖由 tigertiger_919 於 2018-8-24 10:34 AM 發表
其實最主要想學手沖咖啡.. 唯有自己再睇睇`
手沖是冇人會特別開,因為要教的好快已經教到.
自已在家中自學都可以,你也可以看看近期 @sugilun 師兄的帖,
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27570487&page=1#pid483552566

引用:
原帖由 cafe1 於 2018-8-24 11:19 AM 發表

手沖是冇人會特別開,因為要教的好快已經教到.
自已在家中自學都可以,你也可以看看近期 @sugilun 師兄的帖,
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27570487&page=1#pid483552566 ...
我都有興趣,謝謝🙏🏻

可以試下搵one on one 或者小班教學嘅freelance 導師

收到 唔該晒 師兄..
因為我連手沖要咩器材都唔知 同埋又唔識揀豆 所以想睇市面上有無正統嘅班..

我上網搵咗兩間,分別係新X方烹飪 & 青X協會.. 唔知揀邊間好`

引用:
原帖由 tigertiger_919 於 2018-8-27 11:34 AM 發表
我上網搵咗兩間,分別係新X方烹飪 & 青X協會.. 唔知揀邊間好`
那間好, 我覺得最簡單的方法是比較一下師資
YMCA,個SCA Brewing應該同CoffeePro有鏈接. 讀完Foundation同Intermediate還可以去CoffeePro讀Professional
另一間,不如你看完導師的資料先.
不過一個$7800 (Foundation+Intermediate), 另一個$1800. 我想這是cert班同與趣班的分別罷. 學的東西好會唔同

感謝師兄幫忙! 睇完感覺好好多.. 最起碼唔係上網搵完亂揀一通..
本人暫時係為興趣而學.. 之後有無機會變成工作再後話喇`

YMCA嘅SCA Brewing的確幾吸引..因為同Coffee Pro有鏈接..
可惜星期五11-18上堂

唯有睇下遷唔遷到時間上堂

引用:
原帖由 tigertiger_919 於 2018-8-27 04:28 PM 發表
感謝師兄幫忙! 睇完感覺好好多.. 最起碼唔係上網搵完亂揀一通..
本人暫時係為興趣而學.. 之後有無機會變成工作再後話喇`

YMCA嘅SCA Brewing的確幾吸引..因為同Coffee Pro有鏈接..
可惜星期五11-18上堂

唯有睇下遷唔遷到時間上堂 ...
這便要看你興趣有幾大了
以前讀SCAE個Diploma同讀CQI個Q-Grader時我都請10日假去上堂的
因為全部都是早8晚5

留名學野先

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]