註冊 登入

[其他] 請問而家學校phy,chem,bio用咩書?

本主題由 yhngroy26 於 2018-8-30 10:12 PM 移動

請問而家學校phy,chem,bio用咩書? E-mail 此主題給朋友

我係在職成人,想考DSE,
我見教育局phy chem bio都有幾款教科書,如phy:
Physics: active physics for hkdse, CONCISE PHYSICS , NSS Physics in Life, New Senior Secondary Physics at Work, Discovering Physics
有D頭痕,應該買邊本
請問而家學校phy,chem,bio用咩書?
thx

精選樓盤
引用:
原帖由 ic310 於 2018-8-27 12:25 AM 發表

我係在職成人,想考DSE,
我見教育局phy chem bio都有幾款教科書,如phy:
Physics: active physics for hkdse, CONCISE PHYSICS , NSS Physics in Life, New Senior Secondary Physics at Work, Discovering Physics
有D頭痕,應該買邊本
請問而家學校phy,chem,bio用咩書?
thx ...
NSS Physics in Life,New Senior Secondary Physics at Work, Discovering Physics 三套書我見都有學校用,另外兩套就唔清楚。如果你以前比如話 CE 有讀過 physics 嘅話其實可能未必需要從零讀起,亦未必夠時間咁做,可能買坊間啲雞精書睇重點,再操下卷更加有效率。如果手頭鬆動嘅話其實私補 (比如話每星期又或者每兩星期一堂) 都應該有用,始終有人俾你問書 (當然上香討問都得,不過未必咁快有答覆),同埋佢地可能比較清楚出題嘅趨勢。

引用:
原帖由 topochu 於 2018-8-28 10:18 PM 發表

NSS Physics in Life,New Senior Secondary Physics at Work, Discovering Physics 三套書我見都有學校用,另外兩套就唔清楚。如果你以前比如話 CE 有讀過 physics 嘅話其實可能未必需要從零讀起,亦未必夠時間咁做,可能買坊間啲雞精書睇重點,再操下卷更加有效率。如果手頭鬆動嘅話其實私補 (比如話每星期又或者每兩星期 ...
唔該晒,原來而家學校用咁多套唔同嘅書,搵私補,策略上我唸緊應該 1.我做主導帶住佢黎問,佢做輔助, 2.定由佢幫我計劃點溫,點考,始終我對DSE唔熟

引用:
原帖由 ic310 於 2018-8-28 10:37 PM 發表

唔該晒,原來而家學校用咁多套唔同嘅書,搵私補,策略上我唸緊應該 1.我做主導帶住佢黎問,佢做輔助, 2.定由佢幫我計劃點溫,點考,始終我對DSE唔熟
喺呢份文件 http://334.edb.hkedcity.net/doc/chi/curriculum2015/Phy_CAGuide_e_2015.pdf 第18至85頁,你可以見到 DSE 物理要學啲咩。其實必修部份大部份野都喺 CE 學過,未學嘅大約有 1d , 2c , 2f , 2g , 部份3b , 部份4a , 部份4c ,而選修部份就應該未學過。我覺得如果你以經學過嘅部份自己做吓題目,唔識或者錯咗但唔明點解先去問個私補,而未學過嘅可以自己先睇下書,唔明就記低跟住一次過問,如果太多太多都唔識嘅話,咁可以叫個私補教你一次,再自己做題目。咁樣應該係最經濟實惠,同嚟咁大個人可以主動啲去學,始終無啦啦走去考 DSE 都應該有啲原因同有啲決心嘅。

不過唔同人有唔同求學嘅方法,搵到最啱自己嘅方法就無問題,我提嘅只係主觀嘅意見。

引用:
原帖由 topochu 於 2018-8-29 01:11 AM 發表

喺呢份文件 http://334.edb.hkedcity.net/doc/chi/curriculum2015/Phy_CAGuide_e_2015.pdf 第18至85頁,你可以見到 DSE 物理要學啲咩。其實必修部份大部份野都喺 CE 學過,未學嘅大約有 1d , 2c , 2f , 2g , 部份3b , 部份4a , 部份4c ,而選修部份就應該未學過。我覺得如果你以經學過嘅部份 ...
你真係好有心,唔該晒
而家唸緊點睇一個補習教師係未熱心

引用:
原帖由 ic310 於 2018-8-29 07:02 PM 發表

你真係好有心,唔該晒
而家唸緊點睇一個補習教師係未熱心
難得你咁有心想考 DSE 理科
補習係人夾人,通常朋友介紹就有少少保證,不過都係要試過先知,祝你好運。

引用:
原帖由 topochu 於 2018-8-29 07:34 PM 發表

難得你咁有心想考 DSE 理科
補習係人夾人,通常朋友介紹就有少少保證,不過都係要試過先知,祝你好運。
謝謝

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。