註冊 登入

返文職月薪得18k,30歲仔想轉行…

本主題由 nc99999 於 2018-9-1 09:44 AM 移動

返文職月薪得18k,30歲仔想轉行… E-mail 此主題給朋友

是咁的,我30歲仔想轉行!話說我畢業之後做左幾年野,自問做野醒目又快手,去左間工程公司做左唔夠三個月野老闆已經親自讚我!

但半年內都無加人工,最尾年少氣盛,覺得自己唔應該受呢個待遇,辭左職,轉左去第二到做,諗住捱捱下會有出頭天,但浮浮沉沉,到而家成30歲人都係得18K,做野又成日俾人罵,我真係開始心灰意冷,唔想再做文員,特別係知道好多同年大學畢業既人都算事業有成,而自己仲好似攞緊fresh grad人工咁...

而我又已經30歲仔,對於轉行,做咩工已經好迷茫,有時諗住直接創業,但又冇錢冇人脈...各位師兄俾啲意見!...

精選樓盤
引用:
原帖由 亞小正 於 2018-8-28 10:55 AM 發表

是咁的,我30歲仔想轉行!話說我畢業之後做左幾年野,自問做野醒目又快手,去左間工程公司做左唔夠三個月野老闆已經親自讚我!

但半年內都無加人工,最尾年少氣盛,覺得自己唔應該受呢個待遇,辭左職,轉左去第二到做,諗住捱捱下會有出頭天,但浮浮沉沉,到而家成30歲人都係得18K,做野又成日俾人罵,我真係開始心灰意冷,唔想再做文員,特別係知道好多同年大學畢業既人都算事業有成,而自己仲好似攞緊fresh  ...
半年就想加人工?識飛呀你?

正常吖, 宜家啲8,90後都想一步登天, 永遠唔會檢討自己問題。

甘快走.做多半年可能入董事会喎!

引用:
原帖由 亞小正 於 2018-8-28 10:55 AM 發表

但半年內都無加人工,最尾年少氣盛,覺得自己唔應該受呢個待遇,辭左職,轉左去第二到做,諗住捱捱下會有出頭天,但浮浮沉沉,到而家成30歲人都係得18K,做野又成日俾人罵,我真係開始心灰意冷,唔想再做文員,特別係知道好多同年大學畢業既人都算事業有成,而自己仲好似攞緊fresh  ...
3O得18k,係好少

文職有18k 仲想點

回覆 引用 TOP

18K 文員......我都想做

回覆 引用 TOP

年少氣盛

回覆 引用 TOP

普通文職都有呢個價 仲想點

我都係差唔多30歲到轉行
做左幾年marketer日日ot勁辛苦但得十幾k
付出同收入完全唔成正比
所以就直接辭工轉行

引用:
原帖由 QQ達 於 2018-8-28 03:50 PM 發表

我都係差唔多30歲到轉行
做左幾年marketer日日ot勁辛苦但得十幾k
付出同收入完全唔成正比
所以就直接辭工轉行
之後轉左咩?

創業吧, 30歲係最適合時期

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vincent12 於 2018-8-28 03:53 PM 發表

之後轉左咩?
保險呀
d人成日對保險反感但起碼呢到係努力同收獲係成正比
同埋我由AXA Associates入去 福利好啲
依家唔可以話發達 辛苦係辛苦 但收入多過以前好多囉

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。