註冊 登入

曹操為何不在生前篡漢稱帝?

曹丕國力強,東吳宗宗內亂,曹丕同郭美人風流韻事

回覆 引用 TOP

精選樓盤
曹操以前,成功先例只有王莽,失敗例子有同代人袁術。王莽為篡位長時間經營,曹操實際上也是如此。沒有天命所歸、人心所向的大環境,不敢貿然稱帝。曹操得罪太多士人,稱王後又接連發生變亂,稱帝未有足夠的人心支持,加上對蜀漢的戰事有重大失利,幾欲遷都,無法以威望服人,亦無以證明代漢屬天命。如欲稱帝,尚需穩定局勢、再添功績、拉攏人心。除此以外,曹操晚年又為立儲問題費心。立儲問題比稱帝問題實際得多。如果曹操多活十年,健康也好一些,估計還是會稱帝。

不懂裝懂的一些表現︰總是泛泛而談、含糊其辭,對具體深入的內容,要麼迴避,要麼露餡。總是強調證據不可盡信,但只是憑空質疑。一再犯常識性錯誤。照搬網文。濫用反問。
曹操雖「挾天子以令諸侯」,但篡漢自立,有違君臣之綱常,這是大逆不道之事,貿然為之,必使自己身陷險境,命運便好像董卓一樣,此其一。其二,曹操貴為漢室宰相,受朝廷俸祿,以士大夫身份篡漢,必然無法得到其他士大夫支持。既然他身為宰相,又據中國北方,何需如袁術一樣急於行其事?

回覆 引用 TOP

其實搵唔搵到曹丕 同曹叡墓呢 .
總覺得兩條友咁早呱老襯 ,一定有陰謀.

引用:
原帖由 大師freeman 於 2018-9-20 09:30 PM 發表

其實搵唔搵到曹丕 同曹叡墓呢 .
總覺得兩條友咁早呱老襯 ,一定有陰謀.
又唔似喎。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nilietlobulnab 於 2018-9-10 02:33 AM 發表

曹操以前,成功先例只有王莽,失敗例子有同代人袁術。王莽為篡位長時間經營,曹操實際上也是如此。沒有天命所歸、人心所向的大環境,不敢貿然稱帝。曹操得罪太多士人,稱王後又接連發生變亂,稱帝未有足夠的人心支持,加上對蜀漢的戰事有重大失利,幾欲遷都,無法以威望服人,亦無以證明代漢屬天命。如欲稱帝,尚需穩定局勢、再添功績、拉攏人心。除此以外,曹操晚年又為立儲問題費心。立儲問題比稱帝問題實際得多。如果曹操多活十 ...
你講呢D我唔認為曹丕有任何改善,曹丕還不是立即代漢而立?

人生格律:
1. 香港股票呃鳩人  2. 買大陸股等跳樓

港男三痛:
1. 大陸貨,爆炸  2. 大陸股,輸錢  3. 大陸妹,呃人

論大陸人本性:一雞二賊三乞衣
論大陸官特質:七淫八貪九老千

某高官金句:
在大陸賺到的錢,怎麼多也好,都是國家的,錢放在美國才是自己的。

回覆 引用 TOP

袁術係前車可鑑

回覆 引用 TOP

真係覺得曹丕太過早死 ,唔係咁正常 ,
其實要稱帝就要對士大夫階級清洗 ,
D舊臣本身就有地方勢力 ,根本邊個做皇帝都要用返佢地 ,
咁變相就用咗一大班投機份子 ,無事的時候會上下其手 ,
有事唔係牆頭草 ,就係兩邊下注 .

如果曹操早D同孫權劉備講和 ,比如分封佢地做異姓王 ,
咁就有時間做內部清洗 ,唔駛到最後比人以彼之道,還施彼身.

回覆 引用 TOP

曹丕我又唔覺得早死喎,東漢中後期d皇帝咪又係咁。反而我覺得曹丕個仔曹叡先唔係咁正常!傳位比養子,同後周太祖、宋仁宗、宋高宗傳位比養子不同,後三者係年紀有返咁上下又生唔到仔,但曹叡正當盛年,使唔使咁快立養子做太子呀?好似知道自己就死,但死之前又更易皇后。

曹操在生時,曾有臣子向曹操建議篡位稱帝,但曹操只淡然回應︰「若天命在吾,吾為周文王矣。」

上述一句話,我理解為曹操早已明白漢室無以為繼,取而代之只不過早晚問題,但曹操內心仍然尊重漢室劉氏天下。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2018-9-24 08:34 PM 發表

曹操在生時,曾有臣子向曹操建議篡位稱帝,但曹操只淡然回應︰「若天命在吾,吾為周文王矣。」

上述一句話,我理解為曹操早已明白漢室無以為繼,取而代之只不過早晚問題,但曹操內心仍然尊重漢室劉氏天下。 ...
我理解呢句說話意思係舖路畀個仔做"周武王",如果真係出於尊重漢室的話應該會遺命曹丕不能取代劉氏.

回覆 引用 TOP

根本周文王已經暗示個仔做皇帝啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天竺滷味炒蝦 於 2018-9-23 06:26 AM 發表

曹丕我又唔覺得早死喎,東漢中後期d皇帝咪又係咁。反而我覺得曹丕個仔曹叡先唔係咁正常!傳位比養子,同後周太祖、宋仁宗、宋高宗傳位比養子不同,後三者係年紀有返咁上下又生唔到仔,但曹叡正當盛年,使唔使咁快立養子做太子呀?好似知道自己就死,但死之前又更易皇后。 ...
宋高宗有一個親生兒子但早死

死去原知萬事空,但悲不見九州同。王師北定中原日,家祭毋忘告乃翁
引用:
原帖由 yin848 於 2018-9-28 07:45 PM 發表

宋高宗有一個親生兒子但早死
係,我知。

回覆 引用 TOP

29 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。