• 瀏覽: 13,014
  • 回覆: 22
要換車,岩岩睇左新車,價錢差不多一樣 Noah 2000cc ,STEPWGN 1500 cc

有無ChIng 比d 意見小弟

回覆 引用 TOP

精選汽車
我近期要入7人車,所以兩架都試過車,不過唔知c hing係想討論Spada 定 L 版?

引用:
原帖由 sam66 於 2018-9-10 10:27 AM 發表

我近期要入7人車,所以兩架都試過車,不過唔知c hing係想討論Spada 定 L 版?
Spada ar

引用:
原帖由 tseqqq 於 2018-9-10 01:43 PM 發表

Spada ar
Engine: Noah 2000cc / Stepwgn 1500cc Turbo
我試完車之後覺得兩者力水差不多,Turbo 無大家講到咁神,2000cc NA亦好夠力,
Noah 約1.4-1.5 (50 Highway/50 City)

Safty: Noah 2 Airbag / Stepwgn 10 Airbag
呢個Noah 輸晒,唔使再講

坐位安排: Noah 尾坐50/50兩邊收 / Stepwgn 60/40 向下收
各有各好,向下收當然慳位,不過坐位會薄d,仲有係向下收的話要執原本放係尾既野,尾位先可以向下收

尾門 Noah 一般向上開/ Stepwgn 可左右開都可向上開
Stepwgn 最大賣點,窄位室內要開尾門好方便,不過唔係無缺點:
1. 重,差不多一個大人重量,Stepwgn重過Noah,有Turbo力水都差唔多
2. 維修,唔好彩撞尾維修一定貴d
尾門可上落我覺得係Gimmick野,上面講左要執原本放係尾既野,尾位先可以向下收,唔係想像中咁實用

回覆 引用 TOP

續:
地台高度:Noah 360mm / Stepwgn 390mm
睇落好似Noah低d

室內收納+方便
Stepwgn 有大量杯架袋櫃桶,檯仔,乘客檯仔有兩張,唔知點解Noah得一張,司機位想搵位放大銀包都無。USB 差d方面Noah 係司機同乘客位中間有兩個,share下都夠用,Stepwgn 兩個差電位都係司機右手嗰邊,無咁方便。

天窗+燈光
Noah 有 Stepwgn 無
室外燈光光暗制 Noah 無,Stepwgn 有

乘坐感
好個人,我有特登帶埋屋企人去試車,呢方面我個人覺得兩家差唔多,不過Stepwgn 個控制台用料感覺有啲單薄,成30幾萬摸落同Jazz/freed差唔多,另外根據乘客所講Noah 靜啲同穏啲,中排有天窗就開心好多

引用:
原帖由 sam66 於 2018-9-10 04:45 PM 發表

續:
地台高度:Noah 360mm / Stepwgn 390mm
睇落好似Noah低d

室內收納+方便
Stepwgn 有大量杯架袋櫃桶,檯仔,乘客檯仔有兩張,唔知點解Noah得一張,司機位想搵位放大銀包都無。USB 差d方面Noah 係司機同乘客位中間有兩個,share下都夠用,Stepwgn 兩個差電位都係司機右手嗰邊,無咁方便。

天窗+燈光
Noah 有 Stepwgn 無
室外燈光 ...
非常有用的資料唔該師兄

回覆 引用 TOP

noah3氣袋 vs stepwgn spada10氣袋

引用:
原帖由 dream_workshop 於 2018-9-10 05:28 PM 發表

noah3氣袋 vs stepwgn spada10氣袋
安全測試方面,兩者的分數沒有明顯分別

If you need sunroof then the choice is clear.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 搭嘴 於 2018-9-11 15:26 發表

安全測試方面,兩者的分數沒有明顯分別
全因日本JNCAP側面撞擊測試比較簡單易過關,如果以EuroNCAP的測試撞柱,curtain airbag保護性就會明顯好很多。

引用:
原帖由 calvinleehk 於 2018-10-22 06:32 PM 發表

全因日本JNCAP側面撞擊測試比較簡單易過關,如果以EuroNCAP的測試撞柱,curtain airbag保護性就會明顯好很多。
儘量唔好依賴汽袋,駕駛時,常保持高度警覺性,才是王道

引用:
原帖由 搭嘴 於 2018-10-23 12:31 發表

主動安全及被動安全是兩回事,亦沒有抵觸。

一旦有意外發生,保障生命是最重要,氣袋與安全帶對乘客提供的保護毋容置疑,至於對錯誰屬甚至維修費多少已是後話。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 搭嘴 於 2018-10-23 12:31 PM 發表

咁ching贊唔贊成一個氣袋都唔應該有

無品言論,恕不回應

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 搭嘴 於 2018-10-23 12:31 PM 發表

被盲毛側撞你點駕駛安全都無用

引用:
原帖由 centop26 於 2018-10-26 01:49 AM 發表

被盲毛側撞你點駕駛安全都無用
咁冇人坐的士啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]