• 瀏覽: 6,148
  • 回覆: 49
我隻貴婦7個幾月大,養左1個月到就有開始久唔久食屎,大多數都係等你返左工冇人先食,好多方法都試過哂,轉糧,食菠蘿,食微量元素同益生菌,宜家養左兩個幾月最近又食得密左,冇人時我係用圍欄養既,自己識去片到痾屎尿,已經比好多玩具佢玩,但都係鐘意玩屎食屎,真係搞唔掂,有冇c兄姐有好方法!唔通真係要困龍先得??

轉食生肉啦,係唯一解決方法

引用:
原帖由 LaLaChow39 於 2018-9-10 07:30 PM 發表

轉食生肉啦,係唯一解決方法
咩理由要食生肉呢?求解

生肉擁有肉食性動物所需嘅營養,排泄出來嘅真係無需要嘅,狗就唔會食啦

回覆 引用 TOP

其實狗係唔應該食狗糧呀

回覆 引用 TOP

係咪佢柯屎時你罵過佢?
驚你發現又會罵佢
所以食咗佢毀屍滅跡

引用:
原帖由 hako 於 2018-9-10 08:10 PM 發表

係咪佢柯屎時你罵過佢?
驚你發現又會罵佢
所以食咗佢毀屍滅跡
一痾屎我就贊啦,即比零食

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 deadman4 於 2018-9-10 07:36 PM 發表

咩理由要食生肉呢?求解
唔好亂咁 餵生肉 除非你想你隻狗長期食杜蟲藥

引用:
原帖由 jc20000101 於 2018-9-10 09:42 PM 發表

唔好亂咁 餵生肉 除非你想你隻狗長期食杜蟲藥
諗都冇諗過會比生肉佢食,聽佢講個個都傻既

其實 狗狗食屎係有好多因素 ...留意以下幾點 ,希望幫到你
1) 行為上分析 : 佢要等你哋返咗工先至會食屎 ,理論上佢知道食屎係有問題 所以會等冇人...主人返咗工之後先至做呢個行為... 七個月大仲係bb階段 等於人類bb乜嘢都會擠落口試探一樣 ...做主人要用方法教導佢...
2) 選擇狗糧: 香港市面嘅狗糧大部分 蛋白質越嚟越高營養越來越好 狗bb腸胃未消化得曬 營養同味道會殘留喺糞便裏面 狗狗會誤當 糞便係食物...
3) 狗狗性格: 留意自己狗狗 嗅覺嘅敏銳 ,好奇心 ...例如帶佢落街散步嘅時候 會否對其他狗狗嘅糞便 或者雀仔糞便 特別有興趣去嗅 ? 如果有, 佢應該係屬於天生鍾意重口味 ,主人需要做行為矯正 ...
正常情況一般 認清 以上嘅三個重點 應可解決問題 ...否則 便要考慮請訓練師解決了...

引用:
原帖由 deadman4 於 2018-9-10 10:18 PM 發表

諗都冇諗過會比生肉佢食,聽佢講個個都傻既
生肉糧近呢兩三年開始興起 ,興起原因係開頭攞嚟狗狗醫病用... 但其實好多人都唔知生肉糧起源係攞嚟醫病用... 所以基本上有分咗兩派 ,分別係支持食生肉糧 同埋支持食狗糧兩派 ...

回覆 引用 TOP

自己無知就唔好話人傻啦,起碼都google下先吖

引用:
原帖由 閃兒 於 2018-9-11 10:18 AM 發表

自己無知就唔好話人傻啦,起碼都google下先吖
你會餵你隻狗仔食嗎?

引用:
原帖由 deadman4 於 2018-9-11 11:20 AM 發表

你會餵你隻狗仔食嗎?
我餵緊比貓食,隔2日先有屎痾,啲屎又細條又無乜味,因所有營養都吸收晒,同食乾糧比差天共地

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]