註冊 登入

(某著名燕窩食品大公司) 入職條件不合理,聽完我幾乎想嘔血..似係求職陷阱?!

(某著名燕窩食品大公司) 入職條件不合理,聽完我幾乎想嘔血..似係求職陷阱?! E-mail 此主題給朋友

大家好,我第一次出post,好想同各位分享一件我個人覺得係非常不合理的事.....唔知大家點睇......

今日見左一份工,係一間中上至大規模的公司,環境好靚,感覺好正常。

【公司名提示:"DiDi姐" 代言的 "樓下" ,賣燕窩,地區:大圍】

輪流見左3個人(HR assistant、line manager x2),感覺工作性質好唔錯,已經feel到適合,我亦有信心,我又好有興趣。

但最尾一輪,到HR manager入來,向我講了幾個入職條件,我聽完內心打個突。。。。。。
[佢話有責任同我講呢幾項條件,如果比offer我,要我入職前再考慮下]

1)試用期內,遲到2次,會立即terminate。(就算遲到一分鐘都當遲到一次)
<<<<<
佢補充:「係呀!無辦法,公司老闆對員工遲到方面非常非常極度嚴格,呢個係公司以前成立一直以來都係咁,目的係想大家準時返工...」
我:「咁都得?咁但係,如果係交通意外導致遲到,咁點?!?!」
佢:「我明白,無理由當日萬一全港大塞車,唔通公司炒曬全部人?所以過試用期,一年內最多申請兩次。so far呢度同事返工都好準時。」

2)當我決定accept offer 以及 sign contract 時,HR會要求我交出一張金額相等於一個月月薪的支票,直至3個月試用期過了,才會還返張支票比我。如果試用期3個月期間內離職,就無得拎返張支票。
(舉例:假設佢最後比offer你$20000,你要簽contract時立即比$20000支票,換言之佢「綁」你三個月,等你無得走。
<< 佢講到出口,話:「公司絕對唔想人騎牛搵馬,所以有呢項措施!我地公司只係幫你『保管』住你呢張支票,我地最後一定會退還比你!」
(又舉例:佢話:「就算試用期內有其他公司突然比你offer $40000,你決定要轉工,我地會恭喜你,但支票我地係唔會退返比你。」)
【我打左去勞工處問,佢話勞工法例不是這樣,無提到要求僱員俾錢。如果有需要的話就要報警,因為這是求職陷阱】

3)病假通常無得claim $,不過基本會跟勞工法例,好似話如果累積3 or 4 日可以claim 返 4/5...
<< 呢個實質我唔sure係點,想問問勞工處法例係點。

======================================

原本滿懷希望,點知感覺似係陷阱

唔係似 絕對係陷阱

回覆 引用 TOP

所以小弟好想問一問,唔知呢度有無人係呢度曾經做過?

係咪真係試用期內要交低支票「綁」定你!!?!!!?!? 

第一項還可以接受
第三項有D公司係咁,我以前都係
但第二項....痴線!

引用:
原帖由 luckycalchan 於 2018-9-11 09:42 PM 發表

大家好,我第一次出post,好想同各位分享一件我個人覺得係非常不合理的事.....唔知大家點睇......

今日見左一份工,係一間中上至大規模的公司,環境好靚,感覺好正常。

【公司名提示:"DiDi姐" 代言的 "樓下" ,地區:大圍】

輪流見左3個人(HR assistant、line manager x2),感覺工作 ...
第二項係不合理的

開名 please.

引用:
原帖由 christ201430 於 2018-9-11 10:19 PM 發表

開名 please.
師兄,第三行咪有,好白喇wo....

引用:
原帖由 luckycalchan 於 2018-9-11 10:22 PM 發表

師兄,第三行咪有,好白喇wo....
Thanks

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kioamber 於 2018-9-11 10:03 PM 發表

第一項還可以接受
第三項有D公司係咁,我以前都係
但第二項....痴線!
見line manager個陣都有提到員工準時的重要性,叫我如果入到去做千萬唔好遲到,因為老闆係極之著重守時呢樣野,但無講到話遲兩次就炒....
態度仲好好,面試程序又正常,我當時覺得都無咩問題,自問自己以前返工都係好守時,好少遲到。

但之後HR。。。哇,頂,好趕客feel .... 第一句就話遲兩次即炒,就算有交通意外證據都唔得...
(仲有,我miss左一樣野:試用期內「無得」放假!病假都唔放得)

如屬實,間公司都不會是好東西,入去都係虛耗光陰。快快找過份罷了。

引用:
原帖由 luckycalchan 於 2018-9-11 10:55 PM 發表

見line manager個陣都有提到員工準時的重要性,叫我如果入到去做千萬唔好遲到,因為老闆係極之著重守時呢樣野,但無講到話遲兩次就炒....
態度仲好好,面試程序又正常,我當時覺得都無咩問題,自問自己以前返工都係好守時,好少遲到。

但之後HR。。。哇,頂,好趕客feel .... 第一句就話遲兩次即炒,就算有交通意外證據都唔得...
(仲有,我miss左 ...
黑心老板

引用:
原帖由 luckycalchan 於 2018-9-11 22:55 發表

(仲有,我miss左 ...
唔可以遲到都仲可以接受
交通意外遲到都唔得,你可以話佢不近人情,但係公司要員工準時返工,點講都無得話公司錯
個老闆咁重視,佢一早講清楚,你知道接受先決定入去都係一件好事,總好過唔同你講呃左你入去事

反而要放低張支票先可以返工,依個完全不能接受

打去勞記舉報佢!

回覆 引用 TOP

開名

話明試用期,大家都係互相試下對方適唔適合,有乜理由公司鍾意話炒就炒,反而個員工要俾人綁死唔俾走、否則就唔退支票?分明係不平等條約啦!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。