註冊 登入

請幫忙

請幫忙 E-mail 此主題給朋友

昨天換完1/3水,放了硝化菌,今朝發現幾條魚呆滯停在魚缸角落,心知不妙,沒有餵第二餐。晚上回來看,已死了幾條,但發現有啲魚身上有白色一片,有呆滯感,點解?點算?
今朝可能又死。唉

精選樓盤
早晨

點解成日放硝化菌,缸水穩左根本唔駛放,過濾有問題,放幾多都係唔會建立到硝化系統

白色一片,冇圖答唔到,睇字覺得可能係水霉

祝早日康復

回覆 引用 TOP

咁信硝化菌...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 愛肥 於 2018-9-13 04:01 AM 發表

昨天換完1/3水,放了硝化菌,今朝發現幾條魚呆滯停在魚缸角落,心知不妙,沒有餵第二餐。晚上回來看,已死了幾條,但發現有啲魚身上有白色一片,有呆滯感,點解?點算?
今朝可能又死。唉 ...
請問過濾器有問題是咩意思?
濾材有生物環同環保濾網。
我以前養袋仔金魚,啲人話好難打理,有無提意邊種魚,又平又易養。
感謝

回覆 引用 TOP

唔知咩係環保濾網

如果系統要得一早得左,一定係過濾有問題,但係邊部份有問題,要靠自己留意

建議你換普通白棉 / 羊毛絨,棉一定要密度高,去水能力強

一定要確保物理過濾可以阻擋所有機污物之餘,水可以暢通落到培菌區

如果污物入到培菌區,聚少成多,系統好快會崩潰,因為硝化菌係好脆弱,而且繁殖好慢

崩潰左,落聖水都冇用

過濾空間唔大,濾材最好都買靚啲,因為硝化菌多係一定冇壞處

買效能普通嘅都得,不過傳統頂濾用濾材一定要細,環狀/球狀

因為如果濾材size又大又廢,又放得唔夠多,真係會衰過用生化棉

以上係一個基本過濾系統要做到嘅野

之後到水流,要確保水流循環,盡量減少死水區

最基本要做到左出右入/右出左入,如果係潜水泵,吸水口要面向出口方向

仲有氣泵,魚缸打氧可以培植好氧細菌之餘,仲可以幫助造流,氣石氣盤放係缸中間 / 出水口相反方向

如果直接用水喉水直車落缸,每次換水,唔好換多過1/3 - 1/4,因為氨對魚有害,仲會殺死硝化菌
做足以上嘅野,養你果幾條金魚,毫無壓力

好多魚易養,不過如果成缸水有問題,養咩都好難養

引用:
原帖由 yuk.ukey0730 於 2018-9-13 07:19 PM 發表

唔知咩係環保濾網

如果系統要得一早得左,一定係過濾有問題,但係邊部份有問題,要靠自己留意

建議你換普通白棉 / 羊毛絨,棉一定要密度高,去水能力強

一定要確保物理過濾可以阻擋所有機污物之餘,水可以暢通落到培菌區

如果污物入到培菌區,聚少成多,系統好快會崩潰,因為硝化菌係好脆弱,而且繁殖好慢

崩潰左,落聖水都冇用

過濾空間唔大,濾材最好都買靚啲,因為硝 ...
十分感謝。

想再問,因有兩次經驗,魚有有白點,後就死咗。聽聞開暖燈,將水溫升高,可殺死,咁我需唔需要加番支燈?

引用:
原帖由 愛肥 於 2018-9-13 11:17 PM 發表

十分感謝。

想再問,因有兩次經驗,魚有有白點,後就死咗。聽聞開暖燈,將水溫升高,可殺死,咁我需唔需要加番支燈?
暖燈,係唔係即係暖管/加溫棒?

白點病源係溫度30以上難以存活,理論上可以消滅

不過我未養過金魚,金魚好似係冷水魚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 愛肥 於 2018-9-13 11:17 PM 發表

十分感謝。

加溫至30度,每日換水至小70%,若魚受得住,可早晚皆換50%,2日食一次糧(微量),持續1星期,白點初期都可以斷尾。

金魚基本上30度都冇事,但呢2日打風,可以KEEP住睇佢地對呢個溫度既反應,再作調整。

引用:
原帖由 1237898 於 2018-9-14 12:11 AM 發表

加溫至30度,每日換水至小70%,若魚受得住,可早晚皆換50%,2日食一次糧(微量),持續1星期,白點初期都可以斷尾。

金魚基本上30度都冇事,但呢2日打風,可以KEEP住睇佢地對呢個溫度既反應,再作調整。 ...
謝謝

再請敎,我今日反咗缸。養水中。
呢幾日可做咩?
幾時落硝化菌?
有咩魚是易養?一直都係養金魚、黑魔利、琵琶魚。

引用:
原帖由 愛肥 於 2018-9-14 01:15 AM 發表

謝謝

再請敎,我今日反咗缸。養水中。
呢幾日可做咩?
幾時落硝化菌?
有咩魚是易養?一直都係養金魚、黑魔利、琵琶魚。

硝化菌無就不要買,買左就明天加
放條金青台入缸,粗生,落硝化菌無生物在缸也是没用
易養的 米奇,孔雀,班馬,同一班殺傷力強大的非洲慈鯛,如果有落硝化菌 每大約十日加兩三條
無就每二十日加兩三條

http://www.discuz.net/images/logo.gif[/img]
引用:
原帖由 king002003 於 2018-9-14 02:07 AM 發表

硝化菌無就不要買,買左就明天加
放條金青台入缸,粗生,落硝化菌無生物在缸也是没用
易養的 米奇,孔雀,班馬,同一班殺傷力強大的非洲慈鯛,如果有落硝化菌 每大約十日加兩三條
無就每二十日加兩三條 ...
傳上魚缸圖片勞煩指敎。🙏🏻
第三張是黃色大粒的生物環,最近添置,是老闆話我養金魚用呢啲好。
㡳再放細粒,是一直用開,放㡳。

第二張,在濾頂鋪了環保過濾綿,可洗,再用。

謝謝給與保貴意見指教。🙏🏻

附件

2018-9-14 02:45 AM

引用:
原帖由 愛肥 於 2018-9-14 02:45 AM 發表

傳上魚缸圖片勞煩指敎。🙏🏻
第三張是黃色大粒的生物環,最近添置,是老闆話我養金魚用呢啲好。
㡳再放細粒,是一直用開,放㡳。

第二張,在濾頂鋪了環保過濾綿,可洗,再用。

謝謝給與保貴意見指教。🙏🏻 ...
講真成套嘢相當不堪

回覆 引用 TOP

你個頂濾在那買,我不太看到水蓋過生物環
水位要高過生物環
白帛下加黑帛吧,轉用細粒的生物環(用平定貴自己決定)
魚缸無擔就去五金舖買兩條鋁角,放魚缸頂,
中間條膠管是什麼來,用頂濾可不用气泵

http://www.discuz.net/images/logo.gif[/img]

回覆 引用 TOP

我發過誓唔會再落乜Q硝化菌

錢就會繼續黎~~~錢係會繼續黎~~~
引用:
原帖由 返工會暈 於 2018-9-14 01:01 PM 發表

我發過誓唔會再落乜Q硝化菌
點解?

回覆 引用 TOP

37 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。