註冊 登入

40CM缸只用外掛瀑布可以嗎?

40CM缸只用外掛瀑布可以嗎? E-mail 此主題給朋友

上個月買完個魚缸回家.
養左個幾兩個月了, 之前紅鼻及幾條燈魚有白點病, 拿出來分開養, 好番放回個原缸, 係最初1個星期拜拜左4條魚, 2隻蝦瓜晒直到而家都無傷亡.  

想問下各位ching如果只是養了9條燈魚, 3條粉紅色(班馬?), 3條紅鼻, 3條老鼠魚, 2隻蝦仔, 就咁1個外掛瀑布夠嗎?

想加其他野都可能無位擺.....

附件

2018-9-13 12:06 PM

使唔使種D水草比2隻玻璃蝦呀? 2條白老鼠魚, 2隻蝦仔已買了幾天, 打算今天放入原缸 ...

唔捨得使錢買定無位, 因為掛濾真係好垃圾

引用:
原帖由 10文哥 於 2018-9-13 12:29 PM 發表

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=1&tid=27597537&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy
24. 細缸造景越細緻越好。
THANKS 大大10文哥, LOOK下先...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kwong1000 於 2018-9-13 12:39 PM 發表

唔捨得使錢買定無位, 因為掛濾真係好垃圾
係唔識...   不過都又無位擺, 掛喺度真係好慳位, 唔通真係要換個水妖精就OK喇?

引用:
原帖由 Miragebb 於 2018-9-13 12:53 PM 發表

係唔識...   不過都又無位擺, 掛喺度真係好慳位, 唔通真係要換個水妖精就OK喇?
如果唔介意影響景觀,我寧願要水妖都唔要掛濾

如果擺到既話一定濾桶

引用:
原帖由 kwong1000 於 2018-9-13 12:59 PM 發表

如果唔介意影響景觀,我寧願要水妖都唔要掛濾

如果擺到既話一定濾桶

附件

2018-9-13 01:15 PM

呢個OK嗎?

2018-9-13 01:15 PM

定要呢D款先好? 係咪放地下架?

DIY Hang On Back Filter (HOB)
http://youtu.be/xRnmrNkWq6M
樓主,尼個一定幫到你😊

回覆 引用 TOP

咁醜怪, 唔制呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Miragebb 於 2018-9-13 01:10 PM 發表

呢種其實ok,容量同濾桶無分別

回覆 引用 TOP

咁就好喇, 呢個可以掛喺後面, 80幾人仔, 啱晒我呢D BB班
不過個過濾盒好似咁扁咁? 是但啦, 好過而家呢個就得喇!

附件

2018-9-13 02:07 PM

一係就買個大d既濾筒,一係唔好買

咁呢個夠大嗎? 不過我個缸40CM, 用最少的15W 承受得來嗎?

附件

2018-9-13 02:36 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 10文哥 於 2018-9-13 02:14 PM 發表

一係就買個大d既濾筒,一係唔好買
今次我同意

回覆 引用 TOP

加左水妖,唔代表唔洗過濾

52 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。