• 瀏覽: 27,996
  • 回覆: 166
點解大台七點大陸劇之後八點半又是大陸劇,九點半大陸版創世紀現在唔需要立法實施國民教育,現在夜晚好像中央電視台,以前兩間免費電視台的確製造無數經典!雖然強弱差距大但是到係香港人的節目,偶然會出現好像(還珠格格),(大長今)等等外購劇潮,但是好快重拾舊地依然港劇保持強勢!現在三間免費電視台全部外購,我相信很快港劇減少換來-堆外購劇。

熱賣及精選
《延禧攻略》都係外購劇潮wo, 好多人瘋狂咁煲

引用:
原帖由 002534 於 2018-9-14 08:18 AM 發表

《延禧攻略》都係外購劇潮wo, 好多人瘋狂咁煲
我的主題已經講咗仲要問?本人—集沒有看過加上好少看大陸和韓劇!

引用:
原帖由 旋風刀 於 2018-9-14 11:05 發表

我的主題已經講咗仲要問?本人—集沒有看過加上好少看大陸和韓劇!
其實好多人都習慣左唔理係咪港劇,總知係好劇就照追照睇,加上港劇製作水準已不復往日

因為港劇唔好睇

引用:
原帖由 002534 於 2018-9-14 11:10 AM 發表

其實好多人都習慣左唔理係咪港劇,總知係好劇就照追照睇,加上港劇製作水準已不復往日
其實好像(愛回家)處境劇!還有(降魔的)他們的成本低製作收視在傳統收視報告不俗!無必要左加右加甚麼點擊率,而(衝上雲霄)製作高但是對比大陸劇成本差天共地,其實問題就是口味文化!最後還是-班決策人問題?

港台電視
《手語隨上曲6》
《火速救兵IV》
奇妙電視
《婚前100天》
《分手100天》
無綫電視
《跳躍生命線》
《是咁的,法官闇下》
《兄弟》
《十二傳説》
ViuTV
《迷失假期》

回覆 引用 TOP

宜加大陸劇全係女人形白面仔當道

因為好看

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 旋風刀 於 2018-9-13 08:52 PM 發表

點解大台七點大陸劇之後八點半又是大陸劇,九點半大陸版創世紀現在唔需要立法實施國民教育,現在夜晚好像中央電視台,以前兩間免費電視台的確製造無數經典!雖然強弱差距大但是到係香港人的節目,偶然會出現好像(還珠格格),(大長今)等等外購劇潮,但是好快重拾舊地依然港劇保持強勢!現在三間免費電視台全部外購,我相信很快港劇減少換來-堆外購劇。 ...
我完全唔會睇大陸劇 星期一至五晚7:00我睇奇妙電視新聞或者ViuTV新聞 , 8:30我睇港台電視31 "日常8點半" , 9:35我睇J2 "後生仔傾吓偈"

我可以預測將來不只是香港電視和電影?首先武術指導要返大陸揾,另外女演員畀大陸女星取代,還有拍古裝找大陸美指!

回覆 引用 TOP

港劇末日, 多得班垃圾膠層+思想殭化既老殭監制和編劇

fans 特色 :
1) 永遠向前看 , 有理想,  目光非常長遠
2) 所有講過某台 負面的都是'x手
3) 所有同意了某台 負面的post都是 x手 的friend
4) 人地講 a 台,  佢地一定講 b 台點點點 喇 , 扯開話題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 旋風刀 於 2018-9-14 11:05 AM 發表

垃圾正苦既政策就係要去港劇化囉,  唯一一間打正旗號做香港製作既, 死得最快, 就知乜事喇~...........

fans 特色 :
1) 永遠向前看 , 有理想,  目光非常長遠
2) 所有講過某台 負面的都是'x手
3) 所有同意了某台 負面的post都是 x手 的friend
4) 人地講 a 台,  佢地一定講 b 台點點點 喇 , 扯開話題
因為港劇太差

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]