註冊 登入

[台灣篇]🤤早一個月訂位嘅火鍋🍲 香討焦點

[台灣篇]🤤早一個月訂位嘅火鍋🍲 E-mail 此主題給朋友

啱啱去完台灣返嚟
睇返啲相都覺得開心
呢間火鍋店都幾多人去,所以穩陣起見都係上網訂定位先
早一個月有得開始訂嘅時候即卜

一嚟到店員就已經熱情招呼
循例介紹下湯底同名物就俾時間我地諗諗先點菜
第一次去就當然揀鴛鴦鍋啦,可以一次過試哂兩款嘛

鴛鴦鍋(NT$179/位)
左邊:無老辣香鍋
呢個湯底超讚!!!我地揀左少辣
辣度適中,唔會辣到條脷冇哂知覺
食到入面唔同中藥香辛料嘅味
之後淥嘢都唔會蓋過左食材嘅味
右邊:冰淇淋豆腐鍋
呢個一開始食會食到少少中藥材嘅甘甘地嘅味但愈食又愈覺得香
入面有黨參、紅棗等等

旁邊仲會預備定湯底俾我地加唔洗下下叫人幫手
最後好似用左六枝

呢個就係冰淇淋豆腐喇
店員一來就幫我地掃左佢落鍋搞到冇淥之前嘅樣
口感幾特別,鬆鬆軟軟咁,有啲似綿花糖

A5和牛梅花(NT$799)
閃閃最愛嘅和牛店員話輕輕淥兩三秒都已經食得
入口真係好有油香但又有牛味
連平時嫌和牛太肥嘅我都食到lam lam脷

海鮮總匯(NT$459)
一來到店員就提我地要三十分鐘內食哂怕冰溶左會唔好
墨魚仔幾爽得幾粒唔夠喉
扇貝就不過不失啦都鮮味嘅!店員特別提醒我地記得要摵左殻先好放落去
草蝦唔掂雖然啲肉未至於梅,但絕對唔爽,唔新鮮
蘭花蚌好爽口好正落係麻辣鍋嗰邊超正
鯛魚片都好滑

雪花牛肉(NT$298)
呢個係美國牛,肉味比和牛濃
油脂都分佈得算均勻

綜合餃(NT$148)
有蛋餃、魚餃、鮭魚風味棒,仲有啲我叫唔出名
蛋餃幾得意,一咬射哂啲汁出嚟
魚餃冇乜特別
鮭魚棒嗰個陣味好似我地香港嘅海膽丸

干貝滑 (NT$278)
店員幫我地逐少逐少咁落,一啖一粒啱啱好
咬開會見到一絲絲乾瑤柱

豆皮 (NT$98)
落麻辣嗰邊索哂味超正不過有個邊位淥完都係硬到咬唔到,我試左一舊就算
閃閃包底

唔夠位放相,待續

精選樓盤

讚歧烏龍麵(NT$120)
閃閃同我都鍾意食烏冬,所以叫左個試下
但淥一陣已經淋哂,口感唔好
有機會再去就食佢免費任添嘅飯算

鴨血同百頁豆腐(NT$0)
免費任添勁索味超級正!
鴨血口感好似啫哩糖咁,好彈牙好滑
百頁豆腐有豆香之餘,又索哂啲麻辣味諗起都想再食!

水蜜桃沙冰(NT$0)
真係好!食飽飽飲返杯嘢酸酸甜甜好醒胃
飲完又添多左一次,之後就真係大滿足了

連埋加一共NT$2946
我覺得性比價超高絕對會想再食
而且環境都好舒適枱同枱嘅距離夠遠
二人都有得坐四人枱,唔會唔夠位擺嘢
唯一有少少唔好就係我地一開始未諗好哂叫咩,淨係叫左和牛同海鮮嘅時候,有兩個女店員係度細細聲傾計,話我地淨係叫兩碟嘢好似驚死我地淨係食最低消費咁

嚟緊都有其他台灣篇,希望大家支持下啦
暫時報告完畢!多謝收看!

呢餐豪呀

如無力挽回要懂得放手..
依餐超好食,我地成個行程最豐富既一餐

人生很多事本來就是徒勞無功
好正喎,好想食

干貝滑強喎,唔知係帶子味定瑤柱味呢?

唔錯🤗

æ­£

引用:
原帖由 tongtongcool 於 2018-9-13 11:31 PM 發表

呢餐豪呀
好爽因為已經係尾二嗰日,仲有好多錢淨,所以都冇乜睇價錢

引用:
原帖由 poiuytrevv 於 2018-9-13 11:35 PM 發表

依餐超好食,我地成個行程最豐富既一餐
傻瓜真係食得超開心
同你一齊食咩都正

引用:
原帖由 www9030 於 2018-9-13 11:36 PM 發表

好正喎,好想食
Plan下行程過去啦

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2018-9-13 11:38 PM 發表

干貝滑強喎,唔知係帶子味定瑤柱味呢?
瑤柱味因爲比較咸的

引用:
原帖由 清晨永恆的妹頭 於 2018-9-13 11:39 PM 發表

唔錯🤗
超正

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 billymak668 於 2018-9-13 11:47 PM 發表

æ­£
好爽

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 [[~傻婆穎~]] 於 2018-9-13 11:50 PM 發表

瑤柱味因爲比較咸的
手信篇呢

æç¤º:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。