註冊 登入

重有無人會追求打得既太極?

重有無人會追求打得既太極? E-mail 此主題給朋友

市面上係咪得番睇得既太極?

高手多數文筆好?

精選樓盤
引用:
原帖由 squash1230 於 2018-9-13 11:41 PM 發表

高手多數文筆好?
高手係高手 文筆好係文筆好
文筆好未必武功高手
高手未必文筆好
又高手又文筆好得唔得? 一定得啦 個人修為
正如條女又後生又靚女身財又好又有錢又想溝你 得唔得?

簡單複雜化 複雜變神化  何解會神化
皆因得大家幫忙 以訛傳訛 越吹越遠 唔識扮識 隨聲附和
最後好多朋友唔明的理論 就比人封左上神枱 神聖不可侵犯
仲勁過萬人的偶像C 眼朗拿度
係時候返璞歸真 言簡意精 實而不華啦

回覆 引用 TOP

如果能吸取其他武術長處,修補現時太極的不足,相信太極是打得的。

回覆 引用 TOP

點解現時唔打得:固步自封,過於自滿,不思進取。

引用:
原帖由 iljimae 於 2018-11-2 04:18 PM 發表

點解現時唔打得:固步自封,過於自滿,不思進取。
非也
係因巿場需要 要一班耍套路的教練出黎教 夠體力耍曬套套路就得 耍得好唔好係好少人識睇

仲有係 學員多是40歲以上才開始學 而且係ONLY學耍套路

漸漸 全面的老師離世 舊有的練法就少人練, 最緊要係收得倒學費 收學費多就大師

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 squash1230 於 2018-9-13 11:41 PM 發表

高手多數文筆好?
有!但學太極要打得,就要有打既訓練,基本功既培養,套路既訓練目的,推手訓練聽勁同接觸變化而唔係跳舞,到散手對打既訓練,你覺得市場上有幾多人會學?

引用:
原帖由 !仁者無敵! 於 2018-11-6 11:47 AM 發表

有!但學太極要打得,就要有打既訓練,基本功既培養,套路既訓練目的,推手訓練聽勁同接觸變化而唔係跳舞,到散手對打既訓練,你覺得市場上有幾多人會學? ...
正解
比如個五十九歲大媽去學太極 話你知學太極係想修吓個躉, 同埋學多少防狼術 你會點答佢???
我會答
第一 修躉睇你造化 第二 防狼術你唔需要學 隻狼真係黎你都係無符 況且你本身已經好安全

回覆 引用 TOP

躉唔使修喇~

太極有躉萬事足! 先天禮物.

引用:
原帖由 !仁者無敵! 於 2018-11-6 11:47 AM 發表

有!但學太極要打得,就要有打既訓練,基本功既培養,套路既訓練目的,推手訓練聽勁同接觸變化而唔係跳舞,到散手對打既訓練,你覺得市場上有幾多人會學? ...
雖然同意, 但問題其實照舊,
「重有無人會追求打得既太極?」可以拆為「重有無人會追求打得既搏擊體系?」
後句, 明顯係Yes, 而且有人又有成績.

換回太極兩字, 又回復成懸案.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2018-11-6 12:29 PM 發表

雖然同意, 但問題其實照舊,
「重有無人會追求打得既太極?」可以拆為「重有無人會追求打得既搏擊體系?」
後句, 明顯係Yes, 而且有人又有成績.

換回太極兩字, 又回復成懸案. ...
如果套入太極拳體系,首先我哋要確定太極拳訓練為乜嘢?
打泰拳、拳擊,大家唔可以否定是擂台比賽為目標,三分鐘之內體能消耗、抗打、反應、速度、臨戰心理等等訓練為目標,清晰明確,單是前期訓練,心肺運動消耗極大,就算唔上去打,減肥修身絕對一流,但係現今太極拳的發展,前期唔好話體能訓練,連肯練習基本功,壯實腰馬既人都少,一來就學套路,仲要日練夜練去參加套路比賽,贏幾場就是太極冠軍,放出去教拳就搵到食,但係真正肯練打既太極,反而比人笑做多餘之事,但係,太極之所以為拳而不是操,本質上就是為了可以防身自衛,呢點大家要分清,唔係上擂台,只是防身,你要好打到上擂台,學泰拳快靚正。中國內家拳,從修心到修身,由心靜到臟腑血脈暢通後再強身健體,先強人再技擊,而呢種強,並不是單純肉體既強,而是從心靈到肉體既訓練,你如果靜唔到落嚟,你係體察唔到周身整體協調既連動,更不能從鬆到緊作為轉換,當然,呢啲技擊上既嘢,拳擊教得仲有系統,但係我們祖宗,將呢啲發展到一個將成個人練到鬆彈自如,遠近皆可發力訓練方法,就已經唔係拳頭上既事,而係成身既事,試問一下,唔鬆又點練呢?唔靜又點鬆呢?周身不能貫串,鬆來又有咩用?咁你唔慢練又點體察身體既貫串呀?貫串到都要循環往復,咁咪就係成個圓碌碌既太極囉!
所以有新學生問我,太極打唔打得,我通常問返轉頭,趕唔趕住報仇先,趕既,又有體能,又想減肥,去學泰拳同拳擊啦!包快!太極?你有心學先算啦😆

引用:
原帖由 !仁者無敵! 於 2018-11-6 05:40 PM 發表

打泰拳、拳擊,大家唔可以否定是擂台比賽為目標,三分鐘之內體能消耗、抗打、反應、速度、臨戰心理等等訓練為目標,清晰明確,單是前期訓練,心肺運動消耗極大,就算唔上去打,減肥修身絕對一流,但係現今太極拳的發展,前期唔好話體能訓練,連肯練習基本功,壯實腰馬既人都少,一來就學套路,仲要日練夜練去參加套路比賽,贏幾場就是太極冠軍,放出去教拳就搵到食, ...
無見一排,師兄講野中肯咗噃

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 !仁者無敵! 於 2018-11-6 05:40 PM 發表

打泰拳、拳擊,大家唔可以否定是擂台比賽為目標,三分鐘之內體能消耗、抗打、反應、速度、臨戰心理等等訓練為目標,清晰明確,單是前期訓練,心肺運動消耗極大,就算唔上去打,減肥修身絕對一流,但係現今太極拳的發展,前期唔好話體能訓練,連肯練習基本功,壯實腰馬既人都少,一來就學套路,仲要日練夜練去參加套路比賽,贏幾場就是太極冠軍,放出去教拳就搵到食, ...
Sorry, 請寬恕小弟坦白一句 ------- 老生常談.
我其實不要拆細討論, 因為老甩牙, 所有觀點已有人提出過, 不過人人打分不同而已.
我見到真正在層次上(不拆細)對題的, 只有兩字,「發展」.
廣東話加上色彩, 叫做「依家搞成咁」!
這一點我是同意的.

我見此題又返生, 才有興趣跟一跟而已.
閣下拆細的解釋, 應是解釋或針對太極依家搞成咁, 咁原題呢?
「重有無人會追求打得既太極?」
你#6話有.  但後面而一段文字反問..... 其實你係咪即係話少?

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2018-11-6 12:24 PM 發表

躉唔使修喇~

太極有躉萬事足! 先天禮物.
懂太极既見地

回覆 引用 TOP

有需求無供應。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2018-11-6 06:13 PM 發表

Sorry, 請寬恕小弟坦白一句 ------- 老生常談.
我其實不要拆細討論, 因為老甩牙, 所有觀點已有人提出過, 不過人人打分不同而已.
我見到真正在層次上(不拆細)對題的, 只有兩字,「發展」.
廣東話加上色彩, 叫做「依家搞成咁」!
這一點我是同意的.

我見此題又返生, 才有興趣跟一跟而已.
閣下拆細的解釋, 應是解釋或針對太極依家搞成咁, 咁原題呢 ...
老生常談嗎?有人追求打得既太極,咁點先為之打得呢?我段文章咁長氣,就係想講一樣嘢,點區分打得既太極先?就算有人教打得既太極,先決條件係有人肯咁樣練習,但大多數人既諗法係,我日日慢慢打套路,推吓健康推手,我就會好好打,學太極係唔駛辛苦,要打沙包,要帶氧訓練,好多人就會話不如學泰拳。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。