註冊 登入

公立醫院啲Receptionist同姑娘態度好惡劣

本主題由 多拉夢 於 2018-9-14 11:13 PM 移動

公立醫院啲Receptionist同姑娘態度好惡劣 E-mail 此主題給朋友

明明自己係好有禮貌同好友善嘅語氣去查詢問題,
但啲始娘一拎起電話就大大聲「講!」「點?」「得架啦!」…
完完全全一啲客套用語「係」「唔該」「我可以幫你」等等完全無。
語氣更加PK,直情係嬲打,好似「快L啲收線啦你阻L住我呀」咁嘅款。
真係topic end查詢完問題個一下,佢賤格到講「係咁」然後一嘢大大力「拍!」部電話收線。
我心諗佢係咪癡L線?呢D好基本嘅人類嘅待人接物禮貌都無,
完全唔識/專登唔講「有咩問題隨時再打嚟」「多謝你查詢」「Bye Bye」(最少Bye Bye都識講掛?)
呢啲初中生都識嘅phone courtesy客套用語。

如果咁嘅態度見工,會有工請?既然見工個陣識展現禮貌,返工就唔展現禮貌?佢根本唔係唔識,
而係專登待人無禮,傲慢至極;如果佢真係唔識展現禮貌,而公立醫院都請,就係侮辱香港人嘅基本文化素養。

就算你喺街同一個三唔識七嘅人講嘢,稍為有文化嘅人都識得禮貌,語氣溫和咁去同人communicate,
更莫講佢係受薪,工作內容係的確包括接聽電話?

趕住cut線咁款,問多一條問題都好似想打人咁,語氣聲大夾惡好似想殺人咁,
仲要唔敢講自己姓乜,唔畀病人/病人家屬知答緊佢問題嘅係邊位姑娘,卸責縮骨到咁,
連最基本嘅電話courtesy都冇。
明明係人類基本待人接物要有嘅禮貌,
扮乜嘢「好忙」、扮乜嘢「香港好多西客所以咁好正常」嚟掩飾自己揸流攤同
因為自己工作唔如意而對其他無辜有禮嘅查詢者作報復。

留名等睇有D民智未開嘅人話「打份工姐」、「而家佢哋好高人工咩?」
呢類思維根本係低劣文化素質嘅人先會講得出口,
如果前提係你本身好有禮貌去查詢,佢哋仍然態度惡劣,
成件事竟然仲覺得係個查詢者唔啱?
會唔會太本末倒置?
待人接物係基本禮貌,係細細個呀媽已經識教你要做嘅嘢,更莫講你返工受薪做呢樣嘢?

唔知幾時開始,香港愈嚟愈多人覺得服務行業同電話接線嘅服務提供者係唔需要基本嘅待人禮貌同語氣,仲要聲大夾惡鬧人,仲要眾志成城咁用「人工唔高」「做到好燥」嚟合理化自己冇基本嘅修養同禮貌,覺得咁係天經地義。

熱賣及精選
如果佢上司企正係後面,事情可以好唔同。

引用:
原帖由 tree_oh 於 2018-9-14 11:52 AM 發表

完完全全一啲客套用語「係」「唔該」「我可以幫你」等等完全無。
語氣更加PK,直情係嬲打,好似「快L啲收線啦你阻L住我呀」咁嘅款。
真係topic end查詢完問題個一下,佢賤格到講「係咁」然後一嘢大大力「拍!」部電話收線。
完 ...
去睇私家呀嘛
私家幾好態度
點問都得

引用:
原帖由 hyde213 於 2018-9-14 12:50 PM 發表

去睇私家呀嘛
私家幾好態度
點問都得
原來對窮人係可以唔需要基本禮貌?

引用:
原帖由 tree_oh 於 2018-9-14 12:51 PM 發表

原來對窮人係可以唔需要基本禮貌?
只係覺得你咁注重禮貌
私家一定比到禮貌你
點解唔去睇私家

引用:
原帖由 hyde213 於 2018-9-14 12:53 PM 發表

只係覺得你咁注重禮貌
私家一定比到禮貌你
點解唔去睇私家
原來公立醫院返工嘅人唔需要基本禮貌?

引用:
原帖由 hyde213 於 2018-9-14 12:53 PM 發表

只係覺得你咁注重禮貌
私家一定比到禮貌你
點解唔去睇私家
真係悲哀
「注重禮貌」只係人類好基本嘅修養
點解你講到好似係要求好高,睇公立醫院嘅人唔配得到呢個基本對待咁?
你呀媽冇教你基本待人接物嘅禮貌?

引用:
原帖由 tree_oh 於 2018-9-14 12:53 PM 發表

原來公立醫院返工嘅人唔需要基本禮貌?
睇下禮貌會唔會影響到加人工同出糧啦

又無講粗口問候
禮貌呢d主觀野
就算比人投訴
都唔大機會成立
無做錯野就得啦

引用:
原帖由 hyde213 於 2018-9-14 12:57 PM 發表

睇下禮貌會唔會影響到加人工同出糧啦

又無講粗口問候
禮貌呢d主觀野
就算比人投訴
都唔大機會成立
無做錯野就得啦
哦,原來做人係唔需要基本禮貌
「無做錯野就得啦」
咁嘅文化素質真係冇得救

引用:
原帖由 tree_oh 於 2018-9-14 12:56 PM 發表

真係悲哀
點解你講到好似係要求好高,睇公立醫院嘅人唔配得到呢個基本對待咁?
...
你阿媽無教你
想要收穫就要付出
想要服務好就要比多d錢
定係你阿媽都唔識呀
難怪教到你咁咯

引用:
原帖由 tree_oh 於 2018-9-14 12:56 PM 發表

真係悲哀
...
睇來你阿媽都醒極有限
生得你咁蠢 咁簡單既道理都唔明

引用:
原帖由 hyde213 於 2018-9-14 12:59 PM 發表

你阿媽無教你
想要收穫就要付出
想要服務好就要比多d錢
定係你阿媽都唔識呀
難怪教到你咁咯
似乎你理解能力有問題
基本待人接物,原來對你嚟講等於「想要服務好」
你媽媽教你教到咁高境界,連邏輯都唔需要理嗱?

引用:
原帖由 tree_oh 於 2018-9-14 01:01 PM 發表

似乎你理解能力有問題
基本待人接物,原來對你嚟講等於「想要服務好」
你媽媽教你教到咁高境界,連邏輯都唔需要理嗱?
食茶餐廳同食半島都有分別啦
你問下你阿媽啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hyde213 於 2018-9-14 01:01 PM 發表

睇來你阿媽都醒極有限
生得你咁蠢 咁簡單既道理都唔明
過主啦,你講嘢根本無point,求其搵個香討網民都駁到你啞,你獻醜不如藏拙啦。
我唔會再回應你,你鐘意就留飽言佢,畀其他網民睇下你嘅文化素質。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tree_oh 於 2018-9-14 11:52 AM 發表

完 ...
哂咁多時間打咁大段野搏人潑你冷水
你阿媽無教人做人要珍惜時間咩?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。