註冊 登入

有興趣去做樓x燕窩留意

有興趣去做樓x燕窩留意 E-mail 此主題給朋友

建議大家想去見工前要想清楚,依間公司浪費左好多人時間同埋前線員工有好多不知所謂既守則要守,如果做前線又派左你去跟公司出名幾大惡人管理的店,你可以即日離職回家,冇幾多人可以頂得住,依間公司文化超差有D會不斷話你比說話你聽,有d會全日唔食飯唔飲水望實每個同事,請十個人走十個人,而前線員工平均每人一個月都要返3間唔同既舖,走舖都不是重點,重點是你要記住每間舖最小有20-30組貨架,而每一組貨架有咩貨,跟住要背哂你返既舖,真心想講粗口,同事每人連基本休息時間都不夠,重要浪費時間去記貨架放咩貨,老實講,你班管理層講就易,年年話會有人到舖幫手了解前線既辛苦???旺季?新年做開心果個時去左邊?跟住講講依間公司不論賺幾多錢都好都唔會有雙糧或者花紅比員工,寫字樓同前線員工長期流失量超大長期請人,做門市真心未見過聽過一間公司要員工返十幾個鐘都冇得坐,就連每日食飯連休息時間合共1個鐘都冇,員工福利極差,所謂既員工購物優惠個d有等同冇都冇咩分別?不論你年資有幾長?為公司付出左幾多都好,你既工資同一個新入職既同事唔會有分別,職位除左售貨員外都可以考慮下,售貨員壓力最大要做既野最多,但工資分分鐘連一個收銀員都高過你,而助理工資都差唔多,所以依間公司長期請售貨員,因為依一個係吃力不討好的位,平時唔識擦鞋唔識同同事打關係,升職永遠不用想,同班所謂主管扮好姊妹打好關係,就算冇能力都容易上位,最誇張是依間公司神秘人多到離譜,要保持公司質素正常的,但依間公司是非一般的多,叫員工何來由心出發?眼見好多主管每日返工都提心吊膽壓力超大,有好多忍唔住係公司喊,你地班所謂高層又知道又會改善咩??日日返工好似準備隨時比人炒咁,工作環境氣氛都極差,對員工好既主管一個一個被人降職,辛辛苦苦捱左咁多年為公司付出幾多都冇用,最重要依間公司是唔會接受員工解釋,客人投訴一定是員工的錯,所謂的公司管理層不斷出d不知所謂的公司要求,真心唔知佢地是否坐住個腦諗野的,接近年尾依間公司更忙到食飯時間都冇,大家去見工前真係要諗清楚,公司比前線壓力是極大,已組織多位同事準備集體離職,在職同事祝你地好運!!!

精選樓盤
後勤一樣惡做,要求高,規律多,自問一個人做唔到2個人工作量的,最好唔好浪費時間。

ching你都好大怨氣下喎

引用:
原帖由 十仆 於 2018-9-20 03:00 PM 發表

後勤一樣惡做,要求高,規律多,自問一個人做唔到2個人工作量的,最好唔好浪費時間。
係啊,前線同後勤流失量咁大,公司都唔會諗下點樣對員工好D,只係一直浪費錢係包裝同廣告到,係依間公司捱左咁多年得到既只係公司不斷出埋D不知所謂既守則比員工!

引用:
原帖由 半空肥沃的羊 於 2018-9-20 08:31 PM 發表

依間公司雖然唔洗跑數,但對員工既要求係好不知所謂,好多同事都好大壓力,工作氣氛極差,又多人巡店又神秘人,衰一次唔理你解釋都照炒!已經好多同事準備集體辭職!

等你推上報,ha

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 後天懷舊的樓主 於 2018-9-20 09:04 PM 發表

依間公司雖然唔洗跑數,但對員工既要求係好不知所謂,好多同事都好大壓力,工作氣氛極差,又多人巡店又神秘人,衰一次唔理你解釋都照炒!已經好多同事準備集體辭職! ...
睇下會唔會報紙見到呢單新聞先

引用:
原帖由 半空肥沃的羊 於 2018-9-20 10:41 PM 發表

睇下會唔會報紙見到呢單新聞先
好多員工都對公司有好多怨言,因為好多不公平同好多對員工不知所謂的規則!

後勤啲同事日日返工好似入冊咁拎住個透明膠袋入工場,裡面放左當日食既零食或者生果。驚啲員工會偷公司貨。

引用:
原帖由 半空肥沃的羊 於 2018-9-20 08:31 PM 發表

有怨氣正常嘅。你睇番之前嘅post都知幾多意見。見到有寫字樓 後勤 見工嘅人都有意見

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 十仆 於 2018-9-20 03:00 PM 發表

最慘係有HR突擊檢查有無食煙 要睇隨身物品 無晒人權

引用:
原帖由 後天懷舊的樓主 於 2018-9-20 09:00 PM 發表

係啊,前線同後勤流失量咁大,公司都唔會諗下點樣對員工好D,只係一直浪費錢係包裝同廣告到,係依間公司捱左咁多年得到既只係公司不斷出埋D不知所謂既守則比員工! ...
作為高層 佢地目標係跑數 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SaumanChu 於 2018-9-21 10:00 AM 發表

後勤啲同事日日返工好似入冊咁拎住個透明膠袋入工場,裡面放左當日食既零食或者生果。驚啲員工會偷公司貨。
明佢地點解流失率咁高

回覆 引用 TOP

依間公司出名制度多
1。每年要考試,過百張通告要溫,同唔比影印,要合格一定要「收工」去公司溫通告
唔合格扣錢加重考
2。入職要考手握力,提貨測試、好似政府咁,但又無政府咁好福利
3。規距多多,唔比返工前收工後食煙,有煙味即炒
4。人手計出糧,計錯投訴話番你無禮貌,之後就被針對
5。有建設性意見反映,會加佢工作量所以唔鍾意你。逼你提啲無建設性意見

引用:
原帖由 香煎平平希望 於 2018-9-21 10:43 AM 發表

依間公司出名制度多
1。每年要考試,過百張通告要溫,同唔比影印,要合格一定要「收工」去公司溫通告
唔合格扣錢加重考
2。入職要考手握力,提貨測試、好似政府咁,但又無政府咁好福利
3。規距多多,唔比返工前收工後食煙,有煙味即炒
4。人手計出糧,計錯投訴話番你無禮貌,之後就被針對
5。有建設性意見反映,會加佢工作量所以唔鍾意你。逼你提啲無建設性意見 ...
點解唔比印返屋企。因為怕你外泄公司資料。諷刺係用私人時間去大圍寫字樓溫,車費時間都用左點返屋企煮飯

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。