註冊 登入

[考牌] 就黎考油塘11:30 請問有咩需要注意

就黎考油塘11:30 請問有咩需要注意 E-mail 此主題給朋友

感謝🙏

回覆 引用 TOP

精選汽車
加油!師兄!
我就岩岩學完第一堂油塘路線!
都勁比師傅屌,個回旋處走左三次都唔太熟。
真係要比心機先得,唔想晒錢…

引用:
原帖由 123風123 於 2018-10-4 02:54 PM 發表

加油!師兄!
我就岩岩學完第一堂油塘路線!
都勁比師傅屌,個回旋處走左三次都唔太熟。
真係要比心機先得,唔想晒錢…
多謝師兄支持🙏油塘有好多地方需要注意 特別係黃格仔 我都試過預唔到前面燈位d車 踩左落黃格仔

回覆 引用 TOP

點呀 ching , Pass 嗎??

引用:
原帖由 timtim123 於 2018-10-4 07:02 PM 發表

點呀 ching , Pass 嗎??
仲味考 下星期

回覆 引用 TOP

最主要喺一出試埸頭兩個路口同迴旋處,睇定d先出,

回覆 引用 TOP

個時我考 路試2.. 10點。
出迴旋處最難攪,不過我個時無車
1) 多睇Youtube 片
2)唔介意就補兩堂鐘,係早上考個d 時段去練下車
3)上運輸處睇下有幾樣野,是但一樣做少 會即肥。其中一樣係望鏡。 自己留意下
4)緊張係源於準備不足。練多d 一定無問題。

回覆 引用 TOP

收到哂 唔該師兄🙏想問下假如迴旋處無車 ,是否可以唔收油直接出迴旋處?另帶一提 考11:30而個時間多唔多行人 同死車?

引用:
原帖由 黃昏純情的菠菜 於 2018-10-4 10:21 PM 發表

收到哂 唔該師兄🙏想問下假如迴旋處無車 ,是否可以唔收油直接出迴旋處?另帶一提 考11:30而個時間多唔多行人 同死車?
其實呢啲問題樓主應該google下考前查明
考牌上到馬路最緊係要無疑問,有疑問就會唔知點做好易肥
建議考前睇youtube睇熟每做燈每段路的交通標誌意思/要注意的地方,有唔明就要搞清楚
不然肥左浪費金錢時間很不爽的事

我記得只有路口雙白線加一個"停"字標誌牌,就算無車都要停定部車拉手掣的,考試時不這樣做就會肥
相反考到牌後見無車相信無人會停車的,但考試就一定要依例做
迴旋處唔係實線,只係要求有車時先讓迴旋內車駛過,無規定要停車的
但考試你離遠望到無車比我會先收慢少少到線前都無車先比少少油駛出
因油塘迴旋處好細,變化好快的
迴旋處前預早視線望遠啲,多預測,出慢啲唔會肥,出迴旋處時機不當要考官煞停就即肥

建議樓主爭取當日應考前報2堂練習路線

對考試時平穩發揮同減輕應試壓力好大幫助的

回覆 引用 TOP

多唔多行人同死車唔在樓主控制
你只能假設當日又多死車同行人做定思想準備應該點做
其實只有試場附近工廠區範圍有機會多死車同行人
其他路段有亦較易處理
自己睇youtube記熟心中才有幫助
希望幫到你

回覆 引用 TOP

另外順帶一提
出試場工廠區多望後鏡,小心職業司機心急插你線爬頭
你預計唔到要考官煞車又肥,練車時試過有司機在迴旋處內線不準轉線的位置轉線爬我頭,若有碰撞雖然責任一定在佢,但遇到此情況若你未能預先收慢碰撞前可能考官已幫你出腳煞停
行車時行正行車線中間唔好偏離留虛空吸引其他心急司機插你線
重有小心一些外賣電單車左穿右插
另一個炸彈就係考試路段必然有其他學車牌在路上練習,小心防避
所以考試時隨望前亦要多望後鏡了解周遭情況,防守性駕駛
考官打份工,考試隨左唔犯4大必肥錯處,最重要係令考官覺得安全無危險

回覆 引用 TOP

感謝師兄詳細回覆🙏師兄所講既對我日後考試非常有用

回覆 引用 TOP

我都係下星期考油塘,不過係下午2點半

今朝都去行過幾條路線,仁宇圍水泥廠果度幾多重型車出入,要小心,我今日都系度卑個師傅踩煞車

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。