註冊 登入

點解外國名牌大學好似都會亂收香港學生?

點解外國名牌大學好似都會亂收香港學生? E-mail 此主題給朋友

會考同好多同學大家都係14分左右,升吾到大學,我讀完asso升返上本港讀大學但係見到身邊好多以前讀書成績好差嘅同學可能讀完大學之後又去咗啲外國好出名嘅大學讀Master,就有啲唔明白點解以前心目中好神聖嘅外國名牌大學好似變晒學店咁只要有錢就收?

精選樓盤
人地大學發奮你唔知姐. 同埋讀邊科先? 有D科香港中學時已經有得讀, 有晒基礎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Charlotte1020 於 2018-10-6 01:52 PM 發表

會考同好多同學大家都係14分左右,升吾到大學,我讀完asso升返上本港讀大學但係見到身邊好多以前讀書成績好差嘅同學可能讀完大學之後又去咗啲外國好出名嘅大學讀Master,就有啲唔明白點解以前心目中好神聖嘅外國名牌大學好似變晒學店咁只要有錢就收? ...
唔好用你個井睇世界…

引用:
原帖由 Charlotte1020 於 2018-10-6 01:52 PM 發表

會考同好多同學大家都係14分左右,升吾到大學,我讀完asso升返上本港讀大學但係見到身邊好多以前讀書成績好差嘅同學可能讀完大學之後又去咗啲外國好出名嘅大學讀Master,就有啲唔明白點解以前心目中好神聖嘅外國名牌大學好似變晒學店咁只要有錢就收? ...
大學被人cut funding,唔夠錢駛自然要諗計開源
你大可以買埋一份。

回覆 引用 TOP

點名牌法 ?

引用:
原帖由 savisavi 於 2018-10-8 10:59 PM 發表

點名牌法 ?
中學成績差,唔代表大學成績都差,每個階段都可以有不同表現

引用:
原帖由 chess8 於 2018-10-10 04:32 AM 發表

中學成績差,唔代表大學成績都差,每個階段都可以有不同表現
香港人讀d唔駛太多英文既課成績恰鬼仔容乜易,香港人只會比大陸人ko既姐。

要係外國讀大學,再讀濫開課程既碩士學位,根本唔難!

叫佢地係三大同大陸人爭一級榮譽然後爭一個Mphil位試試!

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2018-10-10 08:27 AM 發表

香港人讀d唔駛太多英文既課成績恰鬼仔容乜易,香港人只會比大陸人ko既姐。

要係外國讀大學,再讀濫開課程既碩士學位,根本唔難!

叫佢地係三大同大陸人爭一級榮譽然後爭一個Mphil位試試! ...
大學都係用英文多

事實的確很多大學想賺錢,所以要識分辨大學的質素。

香港人或大陸人都有好學生嘅

引用:
原帖由 chess8 於 2018-10-10 09:35 AM 發表

大學都係用英文多

香港人或大陸人都有好學生嘅
英文多唔多睇你讀乜
係外國讀理工唔駛英文太得,但讀歷史文學呢d你無可能同鬼仔鬥,由其樓主話佢朋友會考只係十四分之流!英文好得去邊!

引用:

不少港生會去加州不錯CC, 英國不錯 Foundation…尋找繼續努力向上機會;

正所謂學冇前後,達者為先

天行剛健 自強不息

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2018-10-10 10:01 AM 發表

英文多唔多睇你讀乜
係外國讀理工唔駛英文太得,但讀歷史文學呢d你無可能同鬼仔鬥,由其樓主話佢朋友會考只係十四分之流!英文好得去邊!
去外國留學,係學英文的好機會,可以進步神速,應該唔担心英文能力跟唔上

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chess8 於 2018-10-10 09:35 AM 發表

其實唔只係睇邊間uni, 仲要睇邊個program......
唔少名校為了錢, 開一大堆master / 一件master收一大大堆人, 黎賣名賺學生錢, 而各類education quality根本遠遠跟唔上應有水平.

樓主有料既, 肯定會賺得夠錢去買番件, 根本唔駛係度眼紅人地.

回覆 引用 TOP

你用人地DSE成績去判斷佢地未來學術能力本身就唔正確
然後再得出外國名牌大學亂收生呢個結論
咁就更加錯啦

回覆 引用 TOP

會考成績唔好,唔等於以後的成績都唔好。

回覆 引用 TOP

引用:

瑞士名牌大學部份學費低廉英語授課碩士課程之選

ETH Zurich
Master in Computer Science
Master in Data Science

Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne
Master's program in Computer Science
Master's program in Data Sciences

My name is HarLeOxBridge

我的名字叫 哈魯牛橋

回覆 引用 TOP

28 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。