• 瀏覽: 3,322
  • 回覆: 25
  • 追帖: 1
有冇試過蒸雞好嚡?雞肉似蔗渣咁?不如試下咁樣蒸。

1. 雞半隻,洗淨抹乾水。
2. 杞子、冬菇用熱水浸軟、薑絲、葱切好備用。
3. 將雞表皮及殼內,先塗一層白砂糖,抹勻。
4. 約30分鐘後用清水洗淨。
5. 加入醃料:豉油、酒、糖、薑汁、蠔油、麻油及極少量的清水,並加入薑絲醃約一小時。
6. 在放上碟面蒸前,加入適量生粉或粟粉撈勻,以雞件搞勻後能望到見到起黏度為止。
7. 用碟平鋪雞件,放上冬菇及杞子等。
8. 隔水蒸10-12分鐘,放上葱段搞掂。

附件

IMG_3287.jpg(286.3 KB)

2018-10-8 04:41 PM

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」
熱賣及精選
引用:
原帖由 東方紅 於 2018-10-8 04:41 PM 發表

5. 加入醃料:豉油、酒、糖、薑汁、蠔油、麻油及極少量的清水,並加入薑絲醃約一小時。
6. 在放上碟面蒸前,加入適量生粉或粟粉撈勻,以雞件搞勻後能望到見到起黏度為止。
7. 用碟 ...
錯版!
應該po去廚藝分享區!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方紅 於 2018-10-8 04:41 PM 發表

7. 用碟 ...
巧叻叻呀! 呢位東方兄, 會快有女友個東方叔叔, 因為佢食煙

回覆 引用 TOP

原來係我搞錯咗!
我响「即討」見倒個帖,就意為係飲食區!
(東方兄多數响飲食區)

引用:
原帖由 秋螢 於 2018-10-8 07:12 PM 發表

原來係我搞錯咗!
我响「即討」見倒個帖,就意為係飲食區!
(東方兄多數响飲品區)
哈哈

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

好正 其實第6點放生粉上面係咪最緊要?
如果我平時蒸雞放飯面蒸 係咪應該見飯煲有煙就放雞話飯煲蒸 直到最尾飯煲熄先拎起?

引用:
原帖由 beckham17 於 2018-10-8 08:41 PM 發表

如果我平時蒸雞放飯面蒸 係咪應該見飯煲有煙就放雞話飯煲蒸 直到最尾飯煲熄先拎起?
係,會滑好多。

回覆 引用 TOP

支持自煮

回覆 引用 TOP

正!見到都流口水

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 beckham17 於 2018-10-8 08:41 PM 發表

對...

點解吾放生粉呢?
份量吾多一定放飯面蒸,有白煙放入去,一般八分鐘就可以,驚跳掣未熟透可以焗多一分鐘

引用:
原帖由 PnPnL 於 2018-10-9 03:59 PM 發表

對...

點解吾放生粉呢?
份量吾多一定放飯面蒸,有白煙放入去,一般八分鐘就可以,驚跳掣未熟透可以焗多一分鐘
唔該曬終於學到了

回覆 引用 TOP

Looks so yummy

回覆 引用 TOP

呢個餸唔係好難煮 !

回覆 引用 TOP

蒸嘅時間會不會太短?

回覆 引用 TOP

何解要在雞外內擦糖?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右