註冊 登入

[遊記分享] 阿豬媽16日獨遊東北"想"🍁遊 (DAY 10 #796 仙台松島 - 円通院) 香討焦點

阿豬媽16日獨遊東北"想"🍁遊 (DAY 10 #796 仙台松島 - 円通院) E-mail 此主題給朋友

一年一度大長征! 上年壯大左個膽由東京經上高地再去北陸然後落關西玩左11日! 今次再挑戰自我! 大媽都可以一個人樂遊遊💃

不過今次主要係"想"🍁唔係"賞"🍁,配合工作關係錯開左東北🍁時間,到後期出晒預測都唔識執生改行程😖真係如夢初醒時已經訂唔到酒店。。。佛系思想。。。隨緣啦~🙏

粗略畫左今次走過既路, 唔同顏色代表唔同日子 (太短距離果啲就出唔到啦~) 原來都幾似一朵花

DAY 1 (十月十一日)

1) 晨早抵成田
2) 寄行李去青森 (第三晚住宿)
3) 換東北 PASS (14天任選5天) + 換飛
4) NEX (PASS 包) - 東京站 (買便當)
5) 新幹線🚄 (PASS 包) - 角館
6) 新幹線🚄 (PASS 包) - 秋田 (買五能線2日PASS)
7) 宿秋田VIEW HOTEL - 晚餐 佐藤養助烏冬

DAY 2 (十月十二日)
#621 #624 #634 #642 #648 #649
1) 秋田 五能線 (青池號)+ 弘南🚃 - 十二湖
2) 十二湖 五能線 (啄木鳥號) - 弘前
3) 宿弘前東橫INN

DAY 3 (十月十三日)
#653 #656 #658
1) 弘前STARBUCKS, 公園
2) 弘前 五能線 (橅號) - 青森
3) 青森古川市場 魚生丼
#661 #662
4) 睡魔之家, 晚餐A-Factory Galetteria Da Sasino
5) 宿青森東橫INN (寄行李去一ノ関東橫INN)

DAY 4 (十月十四日)
#688 #692
1) JR 東北🚃 - 八甲田纜車 - 上山頂短線健行
2) JR 東北🚃 - 十和田休屋
#694 #701
3) 遊覽🚢遊湖, 沿岸參觀乙女像
4) 宿十和田背包民宿 (晚餐民宿包)

DAY 5 (十月十五日)
1) JR 東北🚃 - 奧入瀨"石ケ戸"下車, 逆流而上, "銚子大滝" 回程
2) 十和田莊泡溫泉 (500円)
3) 宿十和田背包民宿 (晚餐民宿包)

DAY 6 (十月十六日)
#735 #736
1) JR 東北🚃 - 八戶 - 100円 巴士 - 八食中心
#738 #739
2) 八戶 🚄 - 盛岡, 材木町閒逛, 晚餐いつもぴょんぴょん舎 (燒肉+盛岡冷麵)
3) 宿盛岡東橫INN (奇怪事件!?)

DAY 7 (十月十七日)
#742 #744
1) 盛岡 🚄 (PASS 包) - 田沢湖 - 田沢湖一周🚃 (遊辰子像, 御座石の神社)
2) 田沢湖 🚄 - 盛岡 🚄 - 一ノ関 (PASS 包)
#751 #755
3) 一ノ関 買平泉一日🚃PASS, 附近閒逛
4) 宿一ノ関東橫INN, 晚餐 Shochiku和風レストラン 松竹 – 🐷扒飯

DAY 8 (十月十八日)
1) 🚃 - 嚴美溪
#769 #775 #778
2) 🚃 - 猊鼻溪坐🚣
3) 🚃 - 中尊寺
4) 一ノ関站用PASS 改換第二天RESORT MINORI 列車去鳴子峽溫泉站
4) 宿一ノ関東橫INN, 寄行李去郡山DORMY INN

DAY 9 (十月十九日)
1) 一ノ関站 🚄 - 古川 - RESORT MINORI 列車 - 鳴子峽溫泉站 (PASS全包)
2) 鳴子溫泉站 紅葉🚃 - 鳴子峽中山平口
3) 鳴子溫泉站 閒逛, 足浴 - RESORT MINORI 列車 - 仙台 (PASS 包)
4) 宿仙台東橫INN, 晚餐 善治郎牛舌

DAY 10 (十月二十日)
1) 仙台 仙石線 - 松島海岸站遊覽
2) 宿仙台東橫INN, 晚餐 喜助牛舌

DAY 11 (十月二十一日)
1) 仙台 "山交"🚃 - 山形駅前, 午餐 米沢牛の案山子燒肉
2) 山形 🚄 - 大石田站, 銀山溫泉旅館專車 - 溫泉旅館
3) 銀山溫泉閒暇, 銀山莊泡溫泉 (免費)
4) 宿銀山古勢起屋別館 + 晚餐

DAY 12 (十月二十二日)
1) 銀山溫泉 🚃 - 大石田站
2) 大石田站 🚄 - 山形 (PASS 包)
3) 藏王溫泉🚃 - 藏王纜車 - 藏王山頂
4) 山形 🚄 - 郡山 (PASS 包)
5) 宿郡山 DORMY INN, 晚餐 凜々亭拉麵

DAY 13 (十月二十三日)
1) 郡山 磐越西線 🚊+ 只見線🚊 - 猿游號🚃 - 大內宿
2) 宿郡山 DORMY INN, 寄行李去成田機場

DAY 14 (十月二十四日)
1) 郡山 🚄 - 上野 常磐線 🚅- 茨城勝田站 (PASS 包)
2) 🚃 - 國營常陸海濱公園 (包巴士+門票)
3) 宿新上野酒店, 晚餐 利久牛舌

DAY 15 (十月二十五日)
1) 上野 - 目黑川 - 自由之丘
2) 午餐 FLIPPER'S PANCAKE (自由之丘)
3) 台場 TEAMLAB, 巨型高達, 影夜景, 晚餐 台場拉麵國技館🍜
4) 宿新上野酒店

DAY 16 (十月二十六日)
1) 上野附近閒逛, 午餐 金沢迴轉壽司
2) Skyliner - 成田機場  ✈返港

為免太亂同唔想抹煞當時直播既心情, 會用回帖形式完整補返每天既記錄, 因為好驚自己會忘記 (好彩有直播記錄先喚醒起啲記憶)

在中回來了, 我想念你~
熱賣及精選
支持阿豬媽,我係阿渣斯

引用:
原帖由 julikjh 於 2018-10-11 07:09 AM 發表

一年一度大長征! 上年壯大左個膽由東京經上高地再去北陸然後落關西玩左11日! 今次再挑戰自我! 大媽都可以一個人樂遊遊💃

不過今次主要係"想"🍁唔係"賞"🍁,配合工作關係錯開左東北🍁時間,到後期出晒預測都唔識執生改行程😖真係如夢初醒時已經訂唔到酒店。。。佛系思想。。。隨緣啦~🙏

我會盡量匯報所到之處既🍁情況,不過應該都係🍀綠色既多😌

而家係去緊東京既 NEX 上,成田早上落過雨,而家無雨但天 ...
支持東北遊

而家係去緊東京既 NEX 上,成田早上落過雨,而家無雨但天陰陰,到埗氣溫20度。無真正跑出室外好難話凍定熱😦

先附上換好既車相飛再講,東北Pass 14天自由選擇5天,所以車飛唔算多,經呢度師兄師姐提點,係日網揀定位 (我鍾情坐窗口),然後換完 Pass 再用註冊既信用卡兌換車飛~

天陰陰相

凌晨機雖然好爆,不過我今次坐 econ 都唔使排隊過關,搞到等行李就要啲時間

根據師兄師姊同舊年既個人經驗,我已準備好開喼比海關查。男海關望完我張 declaration form 問我 "一個人?" (答: 係) "今日去秋田?" (答: 係) "點樣去秋田?" (英文有啲難聽懂。。。答: 新幹線) "秋田有無人等你?" (答: 無) "拎背囊來睇!" (咦?唔係開喼? ) 佢比背囊裡面大大個黃色膠 file 吸引左,自然係圖文並茂既行程表,佢掃下每一頁然後嘩嘩聲! 佢相信我真係獨遊啦~ 放行!

引用:
原帖由 俾面的大佬 於 2018-10-11 07:16 AM 發表

支持阿豬媽,我係阿渣斯
多謝阿渣斯支持

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 julikjh 於 2018-10-11 07:09 AM 發表

而家係去緊東京既 NEX 上,成田早上落過雨,而家無雨但天 ...
你好叻會用日文版去訂車票。但日文版好像要即日取票即日坐車。?

引用:
原帖由 moonleung 於 2018-10-11 07:19 AM 發表

支持東北遊
多謝支持

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 moonleung 於 2018-10-11 07:21 AM 發表

你好叻會用日文版去訂車票。但日文版好像要即日取票即日坐車。?
網上有教學😁

日文版好處就係可以即日取票,唔使一定即日坐車😄

新手留名學野 支持阿豬媽

引用:
原帖由 薏米水 於 2018-10-11 07:29 AM 發表

新手留名學野 支持阿豬媽
多謝支持! 我都經常係度做 CD ROM 學野😁

引用:
原帖由 julikjh 於 2018-10-11 07:30 AM 發表

多謝支持! 我都經常係度做 CD ROM 學野😁
秋田有秋田犬同埋佐佐木希

引用:
原帖由 薏米水 於 2018-10-11 07:33 AM 發表

秋田有秋田犬同埋佐佐木希
哈哈~ 睇下我見唔見到秋田犬,見唔到返香港都一定會見到

引用:

現在東北還有好多景點見頃中

https://weathernews.jp/s/koyo/area/akita.html

我 16~26/10 上東北
等睇妳匯報楓況

引用:
原帖由 julikjh 於 2018-10-11 07:20 AM 發表

天陰陰相

凌晨機雖然好爆,不過我今次坐 econ 都唔使排隊過關,搞到等行李就要啲時間

根據師兄師姊同舊年既個人經驗,我已準備好開喼比海關查。男海關望完我張 declaration form 問我 "一個人?" (答: 係) "今日去秋田?" (答: 係) "點樣去秋田?" (英文有啲難聽懂。。。答: 新幹線) "秋田有無人等你?" (答: 無) "拎背囊來睇!" (咦?唔係開喼 ...
亞豬媽加油!

引用:
原帖由 MTLC 於 2018-10-11 07:44 AM 發表

現在東北還有好多景點見頃中
https://weathernews.jp/s/koyo/area/akita.html

我 16~26/10 上東北
等睇妳匯報楓況
好既! 我會盡力匯報。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。