註冊 登入

一份一年只有三天大假既日=_=

一份一年只有三天大假既日=_= E-mail 此主題給朋友

中資企業、 講話一年有12日大假。
但公司跟兩地假期、 五一, 十一和國庆硬性規定要放、 而且是扣大假

換句話說、 一年就只剩3天是假期=_=
Unpaid leave 一年只可以申請五天

大家點睇?

我做過間NGO都係咁,因為新年唔開,就要扣返我AL....

俾盡得個 8 日假 。。。
省點用都勉強夠既 。。。
大前提係無小朋友 😒😒

做廠咪差不多,農曆新年跟國內放,扣4-5日,仲要剛入職得7日假

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明日自信的回覆 於 2018-10-11 06:33 PM 發表

俾盡得個 8 日假 。。。
省點用都勉強夠既 。。。
大前提係無小朋友 😒😒
有5日係unpaid leave , 要扣人工架....

回覆 引用 TOP

搵過份啦!!好刻薄咁..

回覆 引用 TOP

你接受到就冇問題

回覆 引用 TOP

你唔做大把人做

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Dollyice 於 2018-10-11 06:05 PM 發表

我做過間NGO都係咁,因為新年唔開,就要扣返我AL....
我之前果間細公司..都係咁.....人地正常初四開工.....但老闆話初六先開...扣AL..

免費圖片上載http://dedpic.com
引用:
原帖由 plesk002 於 2018-10-12 09:49 AM 發表

我之前果間細公司..都係咁.....人地正常初四開工.....但老闆話初六先開...扣AL..
我都曾經係咁,農曆新年公司遲開廠,要扣幾日AL。或者相反咁諗,可以明正言順跟大隊放長假期,都OK啦。

引用:
原帖由 公司默默的妹頭 於 2018-10-11 12:06 PM 發表

中資企業、 講話一年有12日大假。
但公司跟兩地假期、 五一, 十一和國庆硬性規定要放、 而且是扣大假

換句話說、 一年就只剩3天是假期=_=
Unpaid leave 一年只可以申請五天

大家點睇? ...
那就不要做啦, 你覺得間公司好垃圾, 但又去做, 即係自己都接受垃圾
工作是個人選擇, 你可以選擇不去埋垃圾堆呀

屎賤便, 看你醜陋的臉! 我就在這裡等你抓我! :)
引用:
原帖由 ac_cml 於 2018-10-12 01:41 PM 發表

那就不要做啦, 你覺得間公司好垃圾, 但又去做, 即係自己都接受垃圾
工作是個人選擇, 你可以選擇不去埋垃圾堆呀
我以前日資公司都要放新年, 跟大陸廠, 但假是送俾員工的
要扣年假好涼薄, 得返3 日假點放大假去旅行

引用:
原帖由 ac_cml 於 2018-10-12 01:42 PM 發表

我以前日資公司都要放新年, 跟大陸廠, 但假是送俾員工的
要扣年假好涼薄, 得返3 日假點放大假去旅行
去旅行事小, 重點是自由假太少,有時候要請假辦點私人事的自由度少了, 如果家中有老人家的,應該會明白我的隱憂⋯⋯

引用:
原帖由 公司默默的妹頭 於 2018-10-12 02:00 PM 發表

去旅行事小, 重點是自由假太少,有時候要請假辦點私人事的自由度少了, 如果家中有老人家的,應該會明白我的隱憂⋯⋯
是呀, 太涼薄了, 估計是港資公司吧, 其實市場有好多福利好好的公司, 覺得自己有競爭力就不要屈就係呢啲怪獸公司

引用:
原帖由 xperia2018 於 2018-10-12 09:53 AM 發表

我都曾經係咁,農曆新年公司遲開廠,要扣幾日AL。或者相反咁諗,可以明正言順跟大隊放長假期,都OK啦。
2睇啦...如果你想放多2日....咁就冇問題..但其他朋友都返晒工...一條友係屋企唔知做乜好......如果鐘意自己一個人另計

免費圖片上載http://dedpic.com

回覆 引用 TOP

37 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。