註冊 登入

[其他] 我覺得始終都係而家D波好睇過以前D波

我覺得始終都係而家D波好睇過以前D波 E-mail 此主題給朋友

雖然而家D波成日比人話悶, 冇球星, 但整體來講真係好睇過以前D波

再睇返大約20年前左右d波, 我覺得以前D波紀律性/戰術執行能力/行軍速度都冇而家咁好, 而且以前D波明顯空位比而家多, 好多人話以前D球員技術好D我亦唔覺, 以前D球員其實失誤率都好高下

https://www.youtube.com/watch?v=z8luIqBdlmY

同樣係英超頂級球隊對決, 上星期場利vs城明顯比呢場好睇, 技術及戰術含量非常高, 遠非當年D波可比

當年英超好難同而家比
英超初期真係冇咩大牌球星
自然可觀性 技術也非最top

回覆 引用 TOP

雲尼阿里早2季教李城係用返17年前教車果套442搬落去踢,
就係兩個中堅夠高大、中埸夠爛打、前鋒+兩翼夠快舊式英式足球....
呢套就係廿年前英超大部份球隊既踢法

至於放眼今時今日有幾多人鍾意睇2季前既李城大家心知肚明喇

唔否認以前純技術型球員係好波過而家,主因空位多呢類球員可以生存....
不過而家既球員整體意識進步好多,球埸空位亦比廿年前足球小好多,因此純技術型球員生存唔到

以前雙紅會好睇到爆炸

回覆 引用 TOP

唔覺,無同感

回覆 引用 TOP

宜家好似機械人踢波,以前驚喜四出,天才一羅羅

為國為民,俠之大者

引用:
原帖由 kit1981200131 於 2018-10-11 04:10 PM 發表

其實睇下你從咩角度去睇, 就好似我話上星期利vs城場波作例子, 我見即場討論好多人話悶, 但在我來看呢場波戰術含量很高, 球員技術能力亦很出色!
點解成日後場9猜? 猜來做乜? 有位做乜唔上? 點解咁多回傳橫傳? 其實真係非常有目的性的! 而且可以睇出球員既整體意識及執行能力!  
當然, 冇話一定邊樣好睇的, 睇個人喜好!

依家個個好似一樣咁....
引用:
原帖由 kit1981200131 於 2018-10-11 04:10 PM 發表

以前阿仙奴對曼聯好好睇

引用:
原帖由 我著十號 於 2018-10-11 04:20 PM 發表

依家個個好似一樣咁....
無辦法
歐洲青訓著重戰術培養,個個好似倒模咁做出黎
再加上資訊教達技發達,南美踢街波個d少左,有靈氣個d又早早俾歐洲球會挖左過去

回覆 引用 TOP

紀律性好?唔鍾意就成班球員,搞走領隊真係好有紀律喎

引用:
原帖由 514k 於 2018-10-11 04:35 PM 發表

紀律性好?唔鍾意就成班球員,搞走領隊真係好有紀律喎
上場曼聯班球員點搞走領隊

今晚我們一起遙望星空
引用:
原帖由 乂大簡 於 2018-10-11 03:51 PM 發表

雲尼阿里早2季教李城係用返17年前教車果套442搬落去踢,
就係兩個中堅夠高大、中埸夠爛打、前鋒+兩翼夠快舊式英式足球....
呢套就係廿年前英超大部份球隊既踢法

至於放眼今時今日有幾多人鍾意睇2季前既李城大家心知肚明喇

唔否認以前純技術型球員係好波過而家,主因空位多呢類球員可以生存....
不過而家既球員整體意識進步好多,球埸空位亦比廿年前足球小好多,因 ...
其實而家既技術型球員真係好難, 要在場上發揮技術進攻時又要做大量體力型既工兵工作, 當你冇波在腳時已經花左咁多體力去做迫搶同跑位了, 有波在腳的時間自然球感就會差左

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 齊格 於 2018-10-11 04:37 PM 發表

上場曼聯班球員點搞走領隊
乜淨係曼聯球員會搞走領隊?其它球隊未試過?

引用:
原帖由 argbatcan-new 於 2018-10-11 04:15 PM 發表

其實睇下你從咩角度去睇, 就好似我話上星期利vs城場波作例子, 我見即場討論好多人話悶, 但在我來看呢場波戰術含量很高, 球員技術能力亦很出色!
點解成日後場9猜? 猜來做乜? 有位做乜唔上? 點解咁多回傳橫傳? 其實真係非常有目的性的! 而且可以睇出球員既整體意識及執行能力!  
當然, 冇話一定邊樣好睇的, 睇個人喜好! ...
少年你太年青啦

71 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。