註冊 登入

客觀分析,如何再造鄭俊弘

客觀分析,如何再造鄭俊弘 E-mail 此主題給朋友

有人很喜歡他;
有人很討厭他 ,
我兩樣都唔係,
所以可以用較客觀來分析。
為何「星夢」用了很多資源及"關係"來捧他,
雖然是造到有一定的名氣,
但成績依然未似預期。
死証一:
沒有一首令人易上口的k歌( 即係冇代表作。你唱到,都要別人唱到至得架)。
死証二:
可能為顧及乖乖仔型像,
平時上鏡說話時如唱歌(陰柔聲調),
有D假,好唔自然,
講白D即係造作冇性格。
他唱得,低潮過,
其聲線與命運,
頗像一位從前又係跌過落谷底,
後來一飛冲天的歌星~古巨基。
假如想再造鄭俊弘,
可參考古巨基當年重入樂壇的過程。

精選樓盤
引用:
原帖由 黄老邪 於 2018-10-12 12:02 AM 發表

有人很喜歡他;
有人很討厭他 ,
我兩樣都唔係,
但成績依然未似預期。
死証一:
沒有一首令人易上口的k歌( 即係冇代表作。你唱到,都要別人唱到至得架)。
死証二:
可能為顧及乖乖仔型像,
有D假,好唔自然,
講白D即係造作冇性格。
他唱得,低潮過,
其聲線與命運,
...
有意思。

我都覺得喜歡及不喜歡他的人都很極端。

有關他的帖, 都好難理性討論. 都是封帖收場。

上大陸搵食

又話50 年不變, 結果不斷干涉香港政治法律,自己唔尊重法律協議, 仲叫人尊重你國歌, 一於惡搞強國國歌!!

回覆 引用 TOP

仲乖乖仔形象?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黄老邪 於 2018-10-12 12:02 AM 發表

有人很喜歡他;
有人很討厭他 ,
我兩樣都唔係,
但成績依然未似預期。
死証一:
死証二:
可能為顧及乖乖仔型像,
有D假,好唔自然,
講白D即係造作冇性格。
他唱得,低潮過,
其聲線與命運,
...
唱歌口腔口音怪,揾個老師上下堂先啦

長崎武銀
不用說太多,樣衰表情怪,唱腔怪,無星味成陣二打六霉味,由得他慢慢消失吧!

回覆 引用 TOP

聲線技巧都欠善,加上形象插水,要重生的話,先拿到回收場拆件吧。

唱功其實不錯,但唱腔好老柄, 如果要換形象, 首先要改唱腔, 不要唱得太老練, show off 等他去到一線先未遲.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sosonicegal 於 2018-10-12 11:30 AM 發表

再造? well

樓主講既第一點同意,兼非常重要,fans梗係覺得佢首首金曲,但對於街客,up得出個名但真係up唔出佢有金曲or代表作。

何況代表作更加唔可以只得一首
行偶像派都需要有金曲。

第二點,即個人特色不鮮明、形象建立宣傳不足,明顯是。本來有乖乖仔形象加潘安樣子,已經有基本紅既條件,可惜男女關係新聞,影響很大。不可能再走之前既形象。

建議: 重新接受培訓,歌唱表演,要令人有眼前一亮 ...
師兄講得幾中!
現再補充~
講填詞人質素,現有的班底,
未必比林夕差,但林夕聰明之處,係貼地同捉到市場雖要;就以古巨基重返樂壇為例:《必殺技》、《任天堂遊戲》……;之後再嚟《愛與誠》、《傷追人》……等等, 未聽淨睇歌名已有親切感(電玩與漫畫),全都是六、七、八十後的集體回憶(即當時音樂消費市場的群眾), 甚至 電台推廣歌曲的DJ 亦屬此列, 加上順耳好唱 ,啲歌曲有乜法子唔爆!

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。