註冊 登入

邊個歌手可以靠一兩首歌,唱到廿年後都有人記得? 香討焦點

邊個歌手可以靠一兩首歌,唱到廿年後都有人記得? E-mail 此主題給朋友

何婉盈
愛上你是我一生的錯
再見亦是朋友

其實我對佢無咩印!!主要係 愛上 一曲,當年大熱,
而歌詞其實都係個D, 但要讚下填詞人填得非常之順口易記.
旋律簡單,但起承轉合幾順下, 一聽就記得.

精選樓盤
第2個更加勁!!!
話哂何婉盈都出左大熱唱片,裡面唔少歌.
呢個真正一曲歌手,而且當年爆得好勁:
KELLY JACKIE
他約我到迪士尼

第三個一曲歌手,我連佢個名都唔記得:
大陸歌手,
老鼠愛大米!!!

許秋怡

回覆 引用 TOP

我想提名仙杜拉!

引用:
原帖由 Gremlin6 於 2018-10-12 12:31 PM 發表

我想提名仙杜拉!
為怕哥你變左心情人淚滿襟愛因早種偏葬恨海裡離合一切亦有緣份
呢首歌非常之重要,掀起廣東歌熱潮。

但另一首風雲,其實當年都幾HOT:

TVB電視劇'風雲'主題曲
作詞:黃霑
作曲:顧嘉輝
編曲:顧嘉輝

青山原是我身邊伴,
伴着白雲在我前,
碧海是我的心中樂,
與我風裡渡童年。

當初你面對山海約誓,
此生相愛永不變,
想不到海山竟多變幻,
再也不見舊時面。

是誰令青山也變,
變了俗氣的咀臉,
又是誰令碧海也變,
變作濁流滔天。

引用:
原帖由 keegan011 於 2018-10-12 11:01 AM 發表

第2個更加勁!!!
話哂何婉盈都出左大熱唱片,裡面唔少歌.
呢個真正一曲歌手,而且當年爆得好勁:
KELLY JACKIE
他約我到迪士尼
Kelly Jackie尼首歌因為太(兒歌化), 根本上吾到金曲金~
除非佢唱一首成人歌作品, 就有機會再上一步~

引用:
原帖由 flopman 於 2018-10-12 01:00 PM 發表

Kelly Jackie尼首歌因為太(兒歌化), 根本上吾到金曲金~
除非佢唱一首成人歌作品, 就有機會再上一步~
佢就係第一個無權無勢無後台無唱片的人,
拎左十大金曲

可以話,網路流行的得益者,之前一定要靠電視電台去宣傳.
呢首歌,令我記得網吧時代,當年個個都聽,狂LOOP!!

李健達- 也許不易

引用:
原帖由 keegan011 於 2018-10-12 01:05 PM 發表

佢就係第一個無權無勢無後台無唱片的人,
拎左十大金曲

可以話,網路流行的得益者,之前一定要靠電視電台去宣傳.
呢首歌,令我記得網吧時代,當年個個都聽,狂LOOP!! ...
以佢唱功系OK, 但尼首(約我迪士尼)作品太兒歌化...佢其實唱d成熟作品歌, 可以更加紅~
就好似大王本身唱功都OK, 同Kelly Jackie都系唱得之人~
但大王尼首歌太兒歌化, 所以上吾到金曲金~

https://youtu.be/SjoRZOWMUmM

肥媽: 友誼之光  ;  Ma Ma I love You  

引用:
原帖由 keegan011 於 2018-10-12 10:42 AM 發表

何婉盈
愛上你是我一生的錯
再見亦是朋友

其實我對佢無咩印!!主要係 愛上 一曲,當年大熱,
而歌詞其實都係個D, 但要讚下填詞人填得非常之順口易記.
旋律簡單,但起承轉合幾順下, 一聽就記得. ...
令你令你令你

回覆 引用 TOP

吳若希 - 越難越發, 眼淚的秘密.

引用:
原帖由 flopman 於 2018-10-12 01:13 PM 發表

以佢唱功系OK, 但尼首(約我迪士尼)作品太兒歌化...佢其實唱d成熟作品歌, 可以更加紅~
就好似大王本身唱功都OK, 同Kelly Jackie都系唱得之人~
但大王尼首歌太兒歌化, 所以上吾到金曲金~
https://youtu.be/SjoRZOWMUmM ...
Kelly Jackie 外形唔得!!! 只係普通人一個.
靚女歌手固然有著數, 如 HANA,吳媽媽,葉倩文, TWINS 阿GIL, KELLY.....
唔靚都要有形有款,或古靈精怪如 阿梅,林憶蓮個D....

Kelly Jackie 無唱片公司做後台,所以無形象顧問等等...
只可以做路人一名.

葉麗儀 上海灘

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。