• 瀏覽: 2,306
  • 回覆: 15
幾個月之前大感冒+嚴重咳嗽,好番之後仍一直胸痛+呼吸困難,感覺透氣時個肺有d筋扯住,唔知係咪之前咳傷左肺入面d筋膜,做左x光, ct,心髒超聲波都無發現問題,就差磁力共振未做過,但做呢個好貴,照一次差唔多要成萬銀,而且好少聽過磁力共振用黎照胸腔,醫生都話唔好曬錢,但本人又肯定胸腔入面有d問題,感覺隨時都會透唔到氣好得人驚,所以想盡快查出病因

想知道有無一d疾病會導致胸痛同呼吸困難,而且ct照唔到,只有磁力共振先能發現?

引用:
原帖由 曾幾何時 於 2018-10-13 05:31 PM 發表

幾個月之前大感冒+嚴重咳嗽,好番之後仍一直胸痛+呼吸困難,感覺透氣時個肺有d筋扯住,唔知係咪之前咳傷左肺入面d筋膜,做左x光, ct,心髒超聲波都無發現問題,就差磁力共振未做過,但做呢個好貴,照一次差唔多要成萬銀,而且好少聽過磁力共振用黎照胸腔,醫生都話唔好曬錢,但本人又肯定胸腔入面有d問題,感覺隨時都會透唔到氣好得人驚,所以想盡快查出病因

想知道有無一d疾病會導致胸痛同呼吸困難,而且ct照 ...
有頸痛、寒背、肩胛痛?

引用:
原帖由 樓下默默的留言 於 2018-10-13 10:04 PM 發表

有頸痛、寒背、肩胛痛?
全中,依家一坐耐d頸骨,肩膀,同胸背部的肌肉都痛到頂唔順,起身活動都無用,要訓低休息先可以緩解,會否脊椎問題造成?因本人脊柱側彎多年,重有些少陀背+鎖骨凹陷,另外本人好瘦,一除衫成排勒骨就現曬形

引用:
原帖由 曾幾何時 於 2018-10-14 10:48 AM 發表

全中,依家一坐耐d頸骨,肩膀,同胸背部的肌肉都痛到頂唔順,起身活動都無用,要訓低休息先可以緩解,會否脊椎問題造成?因本人脊柱側彎多年,重有些少陀背+鎖骨凹陷,另外本人好瘦,一除衫成排勒骨就現曬形 ...
側弯是c型嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 曾幾何時 於 2018-10-14 10:48 AM 發表

全中,依家一坐耐d頸骨,肩膀,同胸背部的肌肉都痛到頂唔順,起身活動都無用,要訓低休息先可以緩解,會否脊椎問題造成?因本人脊柱側彎多年,重有些少陀背+鎖骨凹陷,另外本人好瘦,一除衫成排勒骨就現曬形 ...
幾多歲?側弯幾多度?

引用:
原帖由 樓下默默的留言 於 2018-10-14 04:14 PM 發表

幾多歲?側弯幾多度?
30歲,側彎咩型幾多度唔清楚, 但明顯左右膊唔對稱

引用:
原帖由 曾幾何時 於 2018-10-14 08:57 PM 發表

30歲,側彎咩型幾多度唔清楚, 但明顯左右膊唔對稱
胃差,食極不肥或吃少量,瘦身,c型多,,如有腰痛s型多!

引用:
原帖由 樓下默默的留言 於 2018-10-14 09:21 PM 發表

胃差,食極不肥或吃少量,瘦身,c型多,,如有腰痛s型多!
應該C型了,本人正正食極都唔肥+勁多胃氣,近年重要越來越瘦,左下腹經常隱隱作痛,曾經一度以為生野,前年照過腸+胃鏡,好彩結果都正常

回覆 引用 TOP

問過d私家影像中心,話胸腔得ct可以照, mri只有胸椎,想知如果mri照胸椎果part睇唔睇到胸腔前面d勒骨,神經同筋膜?

我左前肋肋底,有小小UN住的感覺. 成10前.

早2年,背脊左邊㩒落去有d唔舒服.

有無得搞?
會係咩事?

地 盤 好 撚 危 險 O 安 全 好 能 黑 暗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 曾幾何時 於 2018-10-17 02:07 PM 發表

問過d私家影像中心,話胸腔得ct可以照, mri只有胸椎,想知如果mri照胸椎果part睇唔睇到胸腔前面d勒骨,神經同筋膜?
如果係脊椎彎左而又肉眼可見,通常都唔係輕度,睇家庭醫生話有啲咩唔舒服,一般都會開張轉介信比你去醫院或者體檢中心去照。自己不停揾地方照既話會好嘥錢個喎。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 曾幾何時 於 2018-10-13 05:31 PM 發表

想知道有無一d疾病會導致胸痛同呼吸困難,而且ct照 ...
我有類似問題,胸口有拉扯痛 (係另轉頭或做類似擴胸姿勢),呼吸唔順,心口成日覺得好緊,胃脹多胃氣,有時仲會胃酸倒流,做過檢查同睇過3個中醫都話無問題,朋友介紹睇中醫骨醫,檢查後發現胸椎骨有凸出,脊骨有扭轉,高低膊,長短腳,做左一次治療後胃病暫時未有復發,胸口痛有減輕,呼吸順返,骨醫要我坐直唔好寒背 唔好再翹腳。(本身已經約左照胃鏡,成9千蚊,而家見有好轉,就暫時唔做住)。

你好我有你同樣9成似的病徴,可否whatapps 了解下62381740 patrick ,呢段時間好痛苦可以幫助下嗎?

回覆 引用 TOP

Mini 214 thank you

回覆 引用 TOP

你地的病徵應該都是熱能不足(體寒)引致經絡不通。
用原始點按推,再輔以溫敷和薑湯便能解決。

https://youtu.be/LUXKDolu6tM?lis ... 8MWbJuXEGUPUJ6w7R1d

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]