註冊 登入

[巴士] 巴士司機入職討論

巴士司機入職討論 E-mail 此主題給朋友

請問各位師兄師姐,多唔多人私家車牌申請入職做巴士車長?

路遙知馬力 日久見股心 只入好質地既股票

回覆 引用 TOP

精選樓盤
多,巴士公司包考,合格率高。
最緊要你夠3年車牌,有手有腳就考得。
不過要捱更抵夜

引用:
原帖由 紅磡車站 於 2018-10-19 05:49 PM 發表

多,巴士公司包考,合格率高。
最緊要你夠3年車牌,有手有腳就考得。
不過要捱更抵夜
慣左就無野, 入學頭7日沙廠學車 上堂,第8或9日考牌,第8日考既就第九日遊山玩水(大埔公路,大幫廠,大尾篤等,
第十日拎牌講廠,第十一至17日派比你果間廠既派更部等呀SIR操路線 第18日沙廠畢業(第一至十五日 返8點半收6 ,十六至18日 返十二收九半)

引用:
原帖由 Ho1231 於 2018-10-22 02:07 PM 發表

慣左就無野, 入學頭7日沙廠學車 上堂,第8或9日考牌,第8日考既就第九日遊山玩水(大埔公路,大幫廠,大尾篤等,
第十日拎牌講廠,第十一至17日派比你果間廠既派更部等呀SIR操路線 第18日沙廠畢業(第一至十五日 返8點半收6 ,十六至18日 返十二收九半) ...
知唔知過左蜜月期後,做後備的返放工時間是怎樣安排?要做幾耐後備先可以自己申請掛固定線?

引用:
原帖由 超級花色主角 於 2018-10-24 02:45 AM 發表

知唔知過左蜜月期後,做後備的返放工時間是怎樣安排?要做幾耐後備先可以自己申請掛固定線?
九記一出黎就上牌暫掛 一個月到兩年都有 之後勾返你做後備操線 好似2至三年先有得申請掛牌

引用:
原帖由 超級花色主角 於 2018-10-24 02:45 AM 發表

做後備要不要駕巴士或私家車,一入去人工兩萬幾嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ho1231 於 2018-10-26 04:42 PM 發表

九記一出黎就上牌暫掛 一個月到兩年都有 之後勾返你做後備操線 好似2至三年先有得申請掛牌
這一個月至兩年要駕車嗎?人工幾多。

引用:
原帖由 man321man 於 2018-12-3 09:58 PM 發表

這一個月至兩年要駕車嗎?人工幾多。
老底16440 你預每日2個钟ot 即系大约16440+5000

引用:
原帖由 jack713928 於 2018-12-5 06:09 PM 發表

老底16440 你預每日2個钟ot 即系大约16440+5000
即每日做12小時嗎?另後備司機要駕巴士定細的車如貨van?後備司機即做咩?

引用:
原帖由 man321man 於 2018-12-5 08:35 PM 發表

即每日做12小時嗎?另後備司機要駕巴士定細的車如貨van?後備司機即做咩?
後備司機…
即係代表果日係冇崗位…如果有人射波咪要頂位囉…如果果日夠人,有機會冇野做,或者叫你去站頭做維記,但代表果日只有老底收入
你一日半日就enjoy…但當你長期後備又冇野做,你就會開始懷疑人生

引用:
原帖由 tor 於 2018-12-6 05:25 AM 發表

後備司機…
即係代表果日係冇崗位…如果有人射波咪要頂位囉…如果果日夠人,有機會冇野做,或者叫你去站頭做維記,但代表果日只有老底收入
你一日半日就enjoy…但當你長期後備又冇野做,你就會開始懷疑人生 ...
謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tor 於 2018-12-6 05:25 AM 發表

後備司機…
你一日半日就enjoy…但當你長期後備又冇野做,你就會開始懷疑人生 ...
師兄,請問去站頭做維記即係咩,過完年想入九巴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jack713928 於 2018-12-5 06:09 PM 發表

師兄,請問九巴半職車長人工有幾多? 條數係點樣計法?

引用:
原帖由 wai201643 於 2019-1-6 11:39 AM 發表

師兄,請問九巴半職車長人工有幾多? 條數係點樣計法?
半職134xx 唔會有OT 但有飯鐘

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ho1231 於 2018-10-22 02:07 PM 發表

第十日拎牌講廠,第十一至17日派比你果間廠既派更部等呀SIR操路線 第18日沙廠畢業(第一至十五日 返8點半收6 ,十六至18日 返十二收九半) ...
師兄 想請問你九巴司機入職有冇年齡限制同埋受訓完之後需唔需要簽合約畀佢綁住

27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。