• 瀏覽: 3,235
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
供12年 已供差不多兩年 因家有急事需要錢 所以想停供拎
當初經紀話停供會扣錢 但依家問佢 佢就答復話一停供cut單就一蚊都拎唔返?

引用:
原帖由 Areerat 於 2018-10-19 11:16 PM 發表

供12年 已供差不多兩年 因家有急事需要錢 所以想停供拎
當初經紀話停供會扣錢 但依家問佢 佢就答復話一停供cut單就一蚊都拎唔返?
咁長既單頭兩年係無乜 cash value

除左 cut單, e d 分紅單問下佢有無得減額 e個選擇

求各大大幫幫忙🙏🙏🙏🙏🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bodoschafer 於 2018-10-20 12:40 AM 發表

咁長既單頭兩年係無乜 cash value

除左 cut單, e d 分紅單問下佢有無得減額 e個選擇
即係拎唔返錢?

引用:
原帖由 Areerat 於 2018-10-20 12:42 AM 發表

即係拎唔返錢?
cut單就好大機會都無, or 無乜, 你睇番你張保單, 實有你簽過的文件的

睇下有無得用現金儲備去減左 d保費比少 d錢。。。Keep唔到都無辦法

引用:
原帖由 bodoschafer 於 2018-10-20 12:45 AM 發表

cut單就好大機會都無, or 無乜, 你睇番你張保單, 實有你簽過的文件的

睇下有無得用現金儲備去減左 d保費比少 d錢。。。Keep唔到都無辦法
我搵唔返張保單😔算啦 當遇人不淑
當初係幫朋友買 果陣佢啱啱岀黎做

呢d長單一定係咁,但係你突然有問題,誰也想不到,你問下保險公司可唔可以延期交費,唔交住唔好cut份單,但係d錢就冇咩機會攞返

回覆 引用 TOP

又係X利,又係赤X珠,唉。

買單時無睇清楚份計劃書嗎?

回覆 引用 TOP

你都幾搞笑!12年係一份長單,您簽既時候已經有心理準備,一個成年人應該對自己簽過既野做過既事付責仼。你有經濟問題話遇人不淑?咁您有無諗過您如果供完份單,有利息您朋友有無得分?

回覆 引用 TOP

樓主呢個係典型例子,長單,如X利赤X珠類的單,好多時啲客會因為經濟情況改變時,就會衍生出供唔到要CUT單的情況。

所以購買長單時,就要諗清諗楚,特別係呢類要等好多年之後先打和到保費的儲蓄計劃。

要了解所需,儲蓄,正常唔應該要用時間去打和的,樓主的情況就係平時想儲蓄的客戶,最後儲唔到不特止,仲蝕埋頭兩年保費(佣金),得不償失。

回覆 引用 TOP

其實你朋友當初你唔會預到你突然有急事, 希望你唔好咁怪你朋友。
保險本身作用係保障作用多, 係saving上面算係中低風險的投資產品,
我諗你一份保單供12年, 以年供2年既錢唔會影響太大負擔,
如果你真係急需要錢其實我唔太相信本身用去交的2年保費可以幫你現在解決問題
如果可以的話你講下咩問題急需要用錢,睇睇有咩其他方法解決比較好

長期儲蓄單,首兩年一般都係佣金,樓主你還是算了吧。

引用:
原帖由 hin77 於 2018-11-12 01:59 AM 發表

其實你朋友當初你唔會預到你突然有急事, 希望你唔好咁怪你朋友。
保險本身作用係保障作用多, 係saving上面算係中低風險的投資產品,
我諗你一份保單供12年, 以年供2年既錢唔會影響太大負擔,
如果你真係急需要錢其實我唔太相信本身用去交的2年保費可以幫你現在解決問題
如果可以的話你講下咩問題急需要用錢,睇睇有咩其他方法解決比較好 ...
TOTAL LOSS都算係中低風險

CY就係太完美!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]