註冊 登入

[Q&A] 港珠澳大橋集中討論帖

本主題由 呆頭鳥 於 2019-1-22 06:10 AM 提升
引用:
原帖由 ^gf^ 於 2018-10-27 09:29 AM 發表

請問師兄自駕轉乘計劃兩地保險大約幾錢到?
自己睇

https://youtu.be/1FMRUyk7LwY

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 木一田火 於 2018-10-27 09:19 AM 發表

都幾長時間喎.
唔係呀嗎,2小時由金沙去到觀塘都話慢

引用:
原帖由 BlueKK 於 2018-10-27 11:09 AM 發表

唔係呀嗎,2小時由金沙去到觀塘都話慢
好多人吾識計條數
成日話搭船一個鐘,以為個個目的地都係上環
去到碼頭都吾係下下可以即班落船啦

佢哋唔鳩知由上環地鐵車門出囗要二十幾分鈡先到碼頭買船飛窗口

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yuyucheng 於 2018-10-27 12:09 PM 發表

好多人吾識計條數
成日話搭船一個鐘,以為個個目的地都係上環
去到碼頭都吾係下下可以即班落船啦
如果星期六日去,一般都預訂船票,咁又會預鬆d到達港澳碼頭,呢d都係時間

啲白痴人以為落車就上船,落船就上車,唔能洗行!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BlueKK 於 2018-10-27 12:25 PM 發表

如果星期六日去,一般都預訂船票,咁又會預鬆d到達港澳碼頭,呢d都係時間
講真,搭金巴真係又平又方便
係真正即上車即走
船坐普通位落船迫出去都要時間啦

引用:
原帖由 yuyucheng 於 2018-10-27 01:00 PM 發表

講真,搭金巴真係又平又方便
係真正即上車即走
船坐普通位落船迫出去都要時間啦
希望金巴老闆在香港口岸區,特別在盛夏,下雨,吹大風時,讓乘客可以上車等,不用排10分鐘隊,咁就一定支持金巴

回覆 引用 TOP

澳門口岸等金巴更人性化,一來有蓋,不用風吹雨淋太陽曬,另外已安排好2條隊,一條是即班,一條是下一班,看乘客需要排邊班;當隔離班車開走,立即讓乘客上車,坐了9成滿便立即又開車

請問金巴行李重量限制10公斤有冇嚴格執行,因為有時會幫澳門朋友買嘢帶過去!

引用:
原帖由 qgal 於 2018-10-27 01:21 PM 發表

請問金巴行李重量限制10公斤有冇嚴格執行,因為有時會幫澳門朋友買嘢帶過去!
改左20公斤啦

金巴可以考慮又平,直通就諗諗先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yuyucheng 於 2018-10-27 01:36 PM 發表

改左20公斤啦
size 有冇改?
唔見有官方公佈.
26" 行李箱可以吗?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yuyucheng 於 2018-10-27 01:36 PM 發表

改左20公斤啦
全部更新左

附件

2018-10-27 02:49 PM

今日09:00 青衣長發的士站上車
約09:17 到達人工島 $175 車費
出境買飛$65 位金巴 09:40開車
約四十分鍾車程 
出到澳門人工島  坐發財巴到外港碼頭 約10:45
平均每位少過$110
如住荃 青 葵 去澳門 坐車比坐船化算

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。